SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Gayesi müze ve kültür meskeni açmak

Hedefi müze ve kültür konutu açmakŞehriban Kılıçarslan, küçük bir çocukken ilkokula başlamış fakat daha ikinci sınıftayken babası tarafından …

Gayesi müze ve kültür meskeni açmak
Akacan The Mall
10.10.2022 11:37
0
A+
A-

Hedefi müze ve kültür konutu açmak
Şehriban Kılıçarslan, küçük bir çocukken ilkokula başlamış fakat daha ikinci sınıftayken babası tarafından bilindik bir münasebetle okuldan alınmış. Şehriban’ın babasının onu okuldan alma nedeni, pek çok kız çocuğunun hayatını olumsuz istikamette etkileyen, ‘kız çocuk okutulmaz’ fikriymiş. Okumanın, tahsil görmenin tadı ömrü boyunca yalnızca bir buçuk yıl okula giden Şehriban Kılıçarslan’ın damağında kalmış. Babası tarafından okuldan alındıktan sonra daima tekrar okuyabilmenin hayalini kurmuş. Lakin ömür şartları buna bir türlü müsaade vermemiş. Erken yaşta evlenip iki kız çocuğu dünyaya getirdikten sonra yıllarını onları büyütmekle, ailesini çekip çevirmekle geçirmiş. Bu ortada çok kısa süren okul ömründe öğrenmeye başladığı yarım yamalak okuma yazmayı da unutmuş.

Şehriban Hanım artık 63 yaşında. İçindeki okuma dileği onu bundan 13 yıl evvel yani 50 yaşında orijinal bir yola sokmuş. Çocukları büyüdükten sonra Şehriban Hanım ilkokulun çabucak başında bıraktığı lakin bir gün geri dönme umudunu hiç kaybetmediği tahsil hayatına halk eğitimin okuma yazma kursuyla yine başlamış. Evvel okuma yazmayı hatırlamış sonra birinci okulu diplomasını almış. Akabinde orta okul ve liseyi de dışardan bitirmiş. Bu süreçte orta okul ve lise eğitiminin yanı sıra halk eğitim merkezlerinde tam 87 farklı kursa katılmış, her yaşında yeni yeni hünerler edinmiş. Artık ise üniversiteye hazırlanıyor. Asıl gayesi üniversiteyi bitirdikten sonra bir müze ve kültür konutu açmak.

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde yaşayan Şehriban Kılıçarslan aslen Zonguldaklı. Kömür ocağından personel olarak çalışan babası 4 çocuğunun en küçüğü olan Şehriban’ı evvel ilkokula yazdırmış lakin sonra, etrafın tesiriyle ikinci sınıfa giderken okuldan almış. Nedeni ise Türkiye’nin gerçeklerinden biri yani etrafın “ Kız çocuk okumaz” baskısı. Kılıçarslan o günleri “Öğretmenim çok yalvardı fakat babam okutmadı” diyerek hatırlıyor. İçinde okuma isteği ise ortaya uzun yıllar girse de hiç dinmemiş.

Akacan The Mall

87 KURS VE LİSEYİ BİTİRDİ
Takvimler 2010 yılını gösterdiğinde çocuklarının da büyüdüğünü ve artık kendi isteklerini gerçekleştirmek istediğini fark eden Kılıçarslan, halk eğitim merkezinin okuma yazma kurslarıyla tanışmış. Böylece 50 yaşında okula dönen Kılıçarslan kıssasını şöyle anlatıyor:
“2010 yılından beri eksik kalan eğitimimi tamamlamaya çalışıyorum. Kendimi yetiştirip aydın biri olmak istiyordum, özendiğim imrendiğim bireyler üzere olmak istedim. Eğitim hayatıma birinci olarak okuma yazma kurslarıyla döndüm. Halk eğitim merkezleriyle de böylece tanıştım. 3 binden fazla ders gördüm. Ortalarında el-işi ve fotoğraf kursu üzere hoş sanatlarla bağlantılı olanlarla birlikte toplam 87 kursa katıldım. Birinci başta ilkokul diplomamı aldım. El sanatları kurslarına gittim maharetlerimi geliştirmek için. Böylece kendimi buldum. Gördüğüm eğitimden sonra artık geri dönüşüm gereçlerini değerlendirip yeni eserler çıkarıyorum. Bu ortada birinci ve ortaokuldan sonra açık liseden de mezun oldum.”

HEDEFİM MÜZE AÇMAK
İki kızı ve iki torunu olan Şehriban Kılıçarslan, katıldığı 87 kurs sonucunda yaptığı eserleri meskeninin bir kısmında sergiliyor. Kılıçarslan bundan sonraki gayesini de şu sözlerle özetliyor: “Bundan sorasında müze açmak istiyorum. El sanatları müzesi ve bir kültür meskeni açma hayalim var. Lakin bunu üniversite mezunu olarak yapmak istiyorum. Bunun için de halk eğitim merkezinde üniversite hazırlık kurslarına katılıyorum. Ben halk eğitimin kurslarda kendimi keşfettim. Hala da seyahatim devam ediyor. Bana müze açma fikrimde yardımcı olacak bir kısım ya da hoş sanatlarla ilgili bir alanda üniversite öğretimi görmek istiyorum.”

ŞEHRİBAN TEYZE HAYAT UZUNLUĞU ÖĞRENME ÖRNEĞİ
Cengiz Aktı – Kemalpaşa Halk Eğitim Merkezi Müdürü
“Şehriban Teyze ile açık lise diplomasını almaya geldiğinde tanıştım. 87 tane kursa katılmasının yanı sıra yaptıklarını sergilediğini duyduğumda konutuna giderek yaptığı yapıtları görme fırsatım oldu. Kendisi hayat uzunluğu öğrenme denilen kavramın canlı örneği. Okuma yazma öğrenmiş, 87 kursa katılmış. Artık de üniversiteye hazırlanıyor. Tablolar, geri dönüşüm eserleri, oyuncak bebekler, dekoratif eserler, sehpalar, sehpa süslemeleri, kapı süslemeleri üzere birçok iş çıkarmış hayal gücüyle. Artık haftasonları mezun öğrencilere yönelik destekleme yetiştirme kurslarından yararlanıyor. Başarılı olacağı bir alana yönlenmek için çalışıyor.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.