SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Meslek liselerine milletlerarası öğrenci

Meslek liselerine milletlerarası öğrenciUlusal Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ortasında, yabancı öğrencilerin mesleki ve teknik …

Meslek liselerine milletlerarası öğrenci
Akacan The Mall
02.06.2022 16:37
0
A+
A-

Meslek liselerine milletlerarası öğrenci
Ulusal Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ortasında, yabancı öğrencilerin mesleki ve teknik Anadolu liselerinde eğitim görmesine ait iş birliği protokolü imzalandı. Birinci etapta 6 Balkan ülkesinden 60 yabancı öğrenci, Türkiye’de 7 meslek okulunda eğitim görecek. Bakan Mahmut Özer, “Katsayı uygulamasının mesleksel eğitimde yol açtığı hasar tedavi edildiği gibi artık dimdik ayakta, mesleksel eğitim ülkenin geleceğine umut veren bir eğitim tipine dönüşmüştür” dedi.

Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda gerçekleşen merasime Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldı. Bakan Özer, sadece akademik taraftan başarılı gençlik yetiştirmek istemediklerini vurgulayarak “Aynı vakitte bu toprakların pahaları, kültürü, irfanı, hikmetini de içselleştirerek hayat usulüne sirayet ettirmiş, insanlık ismine dünyaya farklı şeyler söyleyebilecek kapasitede gençler yetiştirmek istiyoruz. Bunu da iki bakanlıkça el ele vererek çok başarılı bir formda devam ettiriyoruz” dedi.

Bakan Özer, turizm alanındaki insan kaynağı muhtaçlığını gidermek için attıkları adımların her geçen gün büyüyerek, yeni kapsama dahil edilen okullarla zenginleştiğini söyledi. Özer, “Artık İngilizce, Rusça hazırlık sınıflarının olduğu memleketler arası turizm alanında eğitim veren ve süreçleri birlikte yönettiğimiz okullarımız var” diye konuştu. 

Akacan The Mall

’MESLEKİ EĞİTİMDE ÜRETİM KAPASİTESİ 6-7 KAT ARTTI’
Mesleksel eğitim okullarının artık muvaffakiyet öyküleriyle kendini göstermeye başladığına dikkat çeken Özer, “Artık akademik olarak başarılı öğrenciler, mesleksel eğitimi tercih etmeye başladılar. Aslında en büyük kırılma noktalarından biri budur; zira 1999’daki katsayı uygulamasının meslek eğitimde yol açmış olduğu en büyük travma, akademik olarak başarılı öğrencilerin mesleksel eğitimden uzaklaşmasıdır. Bu akış bilakis çevrildi Allah’a şükür. Mesleki eğitimdeki üretim kapasitesi 6-7 kat arttı. 200 milyonlar bandından yıllık 1 milyar 162 milyon bandına geldi. İnşallah, bu sene Sayın Cumhurbaşkanı’mızın açıkladığı üzere 1,5 milyarlık gelire ulaşmayı hedefliyoruz ve şu an prestijiyle zati bunun üçte birine ulaşmış durumdayız. Ben inanıyorum ki 1,5 milyar değil, 2 milyarın üzerine çıkacak” dedi.

’MESLEKİ EĞİTİM İHRACAT YAPIYOR’
Mesleksel eğitimde kurulan Ar-Ge merkezleriyle artık inovatif çalışmalar yapıldığını; patent, marka, yararlı model ve tasarım tescilleri alındığını belirten Bakan Özer, “Mesleki eğitim yurt dışına ihracat yapıyor artık. Gelinen nokta nitekim çok sevindirici. Diğer taraftan mesleksel eğitim merkezlerinde de önemli bir dönüşüm başladı. 25 Aralık 2021 tarihinde 3308 sayılı Mesleksel Eğitim Kanunu’nda çok önemli bir değişiklik yaptık. O tarihte tüm Türkiye’de, 159 bin çırak ve kalfa varken bugün prestijiyle bu sayı 505 bine ulaştı. Katsayı uygulamasının mesleksel eğitimde yol açtığı hasar tedavi edildiği gibi artık dimdik ayakta, mesleksel eğitim ülkenin geleceğine umut veren bir eğitim çeşidine dönüşmüştür” diye konuştu. 

Bakan Özer, 7 memleketler arası mesleksel teknik Anadolu lisesi kurduklarını vurgulayarak, “Artık gönül coğrafyamızdaki ülkelerin çocukları, gençleri bu okullarımıza gelerek mesleksel eğitim alabilecekler. Tıpkı vakitte kamu diplomasisinde uzun vadede ülkemize çok kıymetli katkılar sağlayacaklar” dedi.

BAKAN ERSOY: TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YAYACAKLAR
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy da eğitim ve kültür bahislerini birbirinden ayırmadığını söyleyerek, “Kültür ve sanat, eğitim hayatımızın içine ne kadar nüfuz ederse inanıyorum ki eğitim kalitesi de o kadar yükselecektir. Hudutları aşan bir sorumlulukla soydaş ve akraba topluluklar coğrafyasında bulunan ülkelerin ekonomik ve toplumsal kesimlerin iş gücü taleplerini mesleki ve teknik eğitim ile karşılamak milletlerarası standartlara uygun iş gücü yetiştirmek emeliyle MEB ile ortak bir çalışmayı hayata geçirdik” diye konuştu.

Bakan Ersoy, mezun olduktan sonra ülkelerine dönen öğrencilerin Türk kültürünü dünyaya yaymada değerli rol oynayacağına işaret etti. Konuşmaların akabinde Özer ve Ersoy, protokolü imzaladı.

6 BALKAN ÜLKESİNDEN 60 ÖĞRENCİ GELECEK
Protokol kapsamında birinci olarak 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı prestijiyle Arnavutluk, Bulgaristan, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Bosna Hersek’ten oluşan 6 Balkan ülkesinden 60 öğrenci alınacak. Uluslararası öğrenciler; İstanbul Beşiktaş İSOV Dinçkök, Bahçelievler İMMİB Erkan Avcı, Balıkesir İvrindi Nurettin Çarmıklı Madencilik, Konya Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen, Bursa Tophane, Ordu Altınordu TOBB ve Ankara Gölbaşı Mogan Mesleksel ve Teknik Anadolu Liseleri olmak üzere 6 ildeki bu 7 okulda eğitim alacak. Eğitimler; belirlenen okulların makine ve tasarım teknolojisi, yenilebilir güç teknolojileri, maden teknolojisi, endüstriyel otomasyon teknolojileri, elektrik elektronik teknolojisi ve yiyecek içecek hizmetleri alanında verilecek.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.