SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İmtihana herkes kendi okulunda girecek

İmtihana herkes kendi okulunda girecekUlusal Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 236 bin öğrencinin Liselere …

İmtihana herkes kendi okulunda girecek
Akacan The Mall
23.05.2022 15:37
0
A+
A-

İmtihana herkes kendi okulunda girecek
Ulusal Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 236 bin öğrencinin Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 5 Haziran’da yapılacak imtihan başvurusunu merkezî yaptıklarını, bu yıl da öğrencilerin kendi okullarında imtihana gireceğini belirtti.

Şensoy, Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın LGS kapsamındaki merkezî imtihana ait son hazırlıklarına dair yaptığı açıklamalarda, “LGS merkezî imtihanında oturumlar imtihan müddetleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında rastgele bir değişiklik yapılmadı. 2018’den beri uygulanan imtihanın formatı motamot devam edecek. İmtihan, iki oturum hâlinde uygulanacak” dedi. Şensoy açıklamasına şöyle devam etti:

“Birinci oturum olan saat 09.30’daki sözel kısımda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı lisan derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanıtlama mühleti verilecek. Saat 11.30’da başlayacak matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 sorunun yöneltileceği ikinci oturumda öğrencilere 80 dakika mühlet verilecek. Salgın sürecinde iki oturum ortasında çocukların çok fazla bir ortaya gelmemesi için rehber öğretmenleri görevlendirmiştik ancak bu sene iki oturum ortasında öğrenciler okul bahçelerine çıkabilecekler, muhtaçlıklarını giderebilecekler.

Akacan The Mall

ÖRNEK SORULAR 7 UZMANIN ELİNDEN GEÇİYOR
Türkiye’de kademeler ortasında iki geçiş imtihanı var. Bunlardan LGS MEB, YKS de ÖSYM tarafından yapılıyor. Bu imtihanlara ait örnek soru yayımlama uygulamasının 2017’ye kadar her iki kurumda da bulunmuyordu. 2017’de YKS, 2018’de ise liseye geçiş imtihanı için örnek soru yayımlanmaya başlandı. Örnek soruların her biri 3 alan uzmanı, 1 ölçme uzmanı, 1 Türkçe lisan uzmanı ve 2 akademisyen olmak üzere 7 uzmanın gözünden bedellendiriliyor.

İmtihanda 90 soru soruluyor ve Bakanlık her ay 45 örnek soru yayımlıyor. Asıl imtihanın yarısı kadar örnek soru yayımlıyoruz. Bugüne kadar yayımladığımız tüm örnek soruları aralık ve nisanda iki defa basılı olarak öğrencilerimize fiyatsız gönderdik. Aralıkta gönderdiğimiz kitapçıkta 2018, 2019, 2020, 2021 yılının örnek sorularına ve o tarihlerde uygulanan LGS sorularına yer vermiştik. Toplam 24 milyon yardımcı kaynak gönderdik bu süreçte. Bakanımızın talimatı üzerine nisan ayında 2021-2022 Eğitim Öğretim yılına ilişkin örnek soruları kitap hâline getirdik, öğrencilerimize fiyatsız dağıttık. Yeniden bu süreçte YKS’ye yönelik kitap da gönderdik ve böylelikle nisanda 12 milyon olmak üzere bugüne kadar 36 milyon kitabı da öğrencilerimize ulaştırmış olduk.”

MÜRACAATLAR MERKEZİ YAPILDI
Sadri Şensoy, COVID-19 salgını tedbirleri kapsamında, Bakanlığın iki yıldır LGS müracaatlarını merkezî yaptığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Bu yıl da 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 236 bin öğrencinin LGS başvurusunu merkezî olarak yaptık lakin bu öğrencilerin tamamı değil, isteyen öğrenci imtihana girecek. İmtihana girmeyen öğrencilerimiz de lokal yerleştirme ismini verdiğimiz ve ayrıntılarını LGS tercih ve yerleştirme kılavuzunda belirteceğimiz kriterlere nazaran liselere yerleştirilecek. Geçen yıllarda başvuran öğrencilerin yaklaşık yüzde 90’ının imtihana girdiğini görmüştük, bu sene de imtihana iştirakte tıpkı oranı bekliyoruz.”

GİRİŞ DOKÜMANLARI SIRALARDA HAZIR OLACAK
Bakan Yardımcısı Şensoy, imtihan giriş evraklarının nasıl temin edileceğine yönelik soruyu yanıtlarken öğrencilerin salgın öncesinde imtihan giriş evraklarını okullarından temin ettiklerini lakin son 2 yıldır imtihan giriş evraklarının rastgele bir sürece gerek kalmadan Bakanlık tarafından hazırlandığını hatırlattı. Şensoy, “Bu yıl da LGS imtihan giriş dokümanları, imtihan günü öğrencinin imtihana gireceği salon ve sırada hazır olacak. İmtihan giriş dokümanları, 27 Mayıs’ta e-Okul veli bilgilendirme sisteminden ilan edilecek.” dedi.

İMTİHANA GELİRKEN YANINIZDA NELER BULUNDURULMALI?
LGS’ye gelirken öğrencilerin yanlarında bulundurmaları gereken dokümana ait Şensoy, “Öğrenciler, geçerli kimlik dokümanları, (nüfus cüzdanı ya da T.C. kimlik kartı, geçerlilik müddeti devam eden pasaport, yabancı asıllı öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından verilen fotoğraflı ve mühürlü kimlik belgesi) ile imtihana alınacaklar. Velilerimizin imtihandan bir gün evvel bu dokümanlarını hazırlamaları, çocuklarımızın imtihan günü gerilim yaşamamaları için çok değerli.” diye konuştu. Şensoy, öğrencilerin yanlarında kalem ve silgilerini getireceklerini, bunları unutan öğrenciler için de idarecilerin önlemli davranacağını söyledi.

VAZİFELİ SAYISI 3 KAT FAZLA OLACAK
Şensoy, imtihanla öğrenci alacak okulların ne vakit ilan edileceğine yönelik soru üzerine, “Sınav, 5 Haziran’da gerçekleştirilecek. Sonuçları açıklayacağımız 30 Haziran’da merkezî imtihanla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarının kontenjanları da aşikâr olmuş olacak. Şu anda çalışmalar devam ediyor” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.