SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

YKS’de yerleştirme rekoru! Kontenjanların yüzde 99’u doldu

YKS’de yerleştirme rekoru! Kontenjanların yüzde 99’u dolduMilyonlarca adayın merakla beklediği YKS yerleştirme sonuçları açıklandı, 850 bin aday …

YKS’de yerleştirme rekoru! Kontenjanların yüzde 99’u doldu
Akacan The Mall
16.08.2022 09:52
0
A+
A-

YKS’de yerleştirme rekoru! Kontenjanların yüzde 99’u doldu
Milyonlarca adayın merakla beklediği YKS yerleştirme sonuçları açıklandı, 850 bin aday üniversitelere yerleşti. Yüzde 99 ile YKS tarihinin doluluk oranı en yüksek yerleştirme rekoru kırıldı. Boş kontenjan sayısı 13 bin oldu.

Yükseköğretim Kurumları İmtihanı (YKS) yerleştirme sonuçları dün açıklandı. Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) verilen bilgiye nazaran, puanı hesaplanan 2 milyon 900 binden fazla adaydan 850 bini bir kısma yerleşti. Üniversitelerin kontenjanlarının yüzde 99’u doldu. Boş kalan kontenjan sayısı 13 bine düştü. Geçen yıl boş kontenjan sayısı 164 bindi.

YÜZDE 45 BİRİNCİ TERCİHİNE

Akacan The Mall

ÖSYM datalarına nazaran adayların yüzde 44.99’u birinci üç tercihinden birine yerleşti. Yüzde 21.68 birinci, yüzde 13.26 ikinci, yüzde 10.05 de üçüncü tercihine girmeye hâk kazandı. Toplam 867 bin 224 kontenjanın 850 bin 631’i doldu. Bunun 469 bin 37’sini oluşturan lisans kontenjanının 453 bin 927’si (yüzde 96.78) öğrenci aldı. 398 bin 187 önlisans kontenjanının da 396 bin 704’ü (yüzde 99.63) doldu.

AÇIK ÖĞRETİM YÜZDE 100 DOLDU

Açıköğretim programlarının kontenjan doluluk oranı ise yüze 100’ü buldu. YÖK’ten yapılan açıklamada 13 bin boş kontenjan kaldığı belirtilirken, ÖSYM açıklamasında ise boş kontenjanın yaklaşık 17 bin olduğu görüldü. İki kurumun bilgileri ortasındaki fark, bir datada KKTC üniversitelerinin hesaplanmamasından kaynaklanıyor.

KAYITLAR 22 AĞUSTOS’TA

Kayıt süreçleri 22 -26 Ağustos ortasında, elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos ortasında yapılabilecek. Adayların yerleştirildikleri üniversiteye, belirtilen mühlet içerisinde başvurmaları gerekiyor.

UZMANLAR KIYMETLENDİRDİ: TÜM KISIMLAR HINCA HINÇ DOLDU

* Eğitimci Onur Soğuk: “Her yer hınca hınç dolmuş. Mezuna kalmak istemeyen herkes tercih yapmış. Bilgisayar ve yazılımla alakası olan, 2 ve 4 yıllık tüm kısımlar çok üst düzeyde tercih edilmiş. Bilgisayarla ilgili her kısım en çok tercih edilen yerler ortasında yer almış. Bu da tıp fakülteleri ve sıhhat kısımlarına yansımış. Bu yıl tıp fakültelerinin sıralamalarının en düşük düzeye düştüğünü görüyoruz. Tercih yapan öğrencilerin bilgisayar kısımlarına kayması tıp isteyen adayların önünü açtı.”

TIP GERİLEDİ, BİLGİSAYAR VE HUKUK YÜKSELDİ

* Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt: “İlk 5000 ile alan tıplarda 300-500 ortası gerileme varken, geçen yıl 72 binle kapatan hukuk fakültesi bu sene 55-60 binle kapatmış. Hukuk 10-15 bin üzere yükselme göstermiş, tıpta ise 5-6 bin gerileme yaşanmış.”

ŞAMPİYONLAR OKULLARINI SEÇTİ

TEK TERCİHİM İTÜ BİLGİSAYAR

* Bahadır Selim Bakla (AYT sayısalda Türkiye birincisi ve TYT Türkiye ikincisi): Tek tercihimi İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden yana kullandım.

HEDEFİM ÇİFT ANADAL

* Zeynep Dila Kuyucu (TYT ve YDT’de İngilizce Türkiye birincisi): Sabancı Üniversitesi’ne yüzde 100 burslu olarak yerleştim. Mühendislik ve Tabiat Bilimleri Fakültesi’nde okuyacağım. Önümüzdeki yıl Bilgisayar Mühendisliği ile Gereç Bilimi ve Mühendisliği kısımlarında çift anadal yapmayı düşünüyorum.

BURSUM TIP EĞİTİMİNE

* Yusuf Erdoğan (AYT Sözel’de Türkiye birincisi): Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyorum. İmtihana Kredi Yurtlar Kurumu’nun YKS’de birinci 100’e girenler için verdiği 2 bin 550 lira burs için girmiştim. Bursumu tıp eğitimimde kullanacağım.

HAYAL ETTİĞİM YERDEYİM

* Selin Aşıkiraz (AYT eşit yükte Türkiye birincisi): Tek tercih yaptım, Boğaziçi Üniversitesi İktisat Kısmı. Hayal ettiğim üniversiteye yerleşmenin sevincini yaşıyorum. 

YÖK LİDERİ ÖZVAR: ADIMLARIMIZ MEYVESİNİ VERDİ

Attıkları adımların meyvesini verdiğini tabir eden YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, “YKS’ye başvuran aday sayılarındaki artışın ardından yerleşen sayılarında da artış yaşandı. Geçen yıl açıköğretim hariç toplam yerleşen aday sayısı 690 bin civarında iken bu sayı bu yıl 850 bin civarında gerçekleşti. Kontenjanlarımızın yüzde 99’unun dolmuş olması sevindirici. Bu datalar, rasyonel bir planlama yapılması durumunda, arz ve talep ortasında sağlıklı bir istikrarın kurulmasının mümkün olduğunu gösteriyor” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.