SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Yapay zeka 2026’da tüm testleri çözebilecek

OECD tarafından açıklanan “Eğitim teknolojiyle yarışı kaybediyor mu? Yapay zekanın matematik ve okuma alanındaki ilerlemesi” isimli rapora nazaran 2026 yılına gelindiğinde ChatGPT üzere yapay zekalar, 15 yaşındaki öğrencilerin katıldığı testlerin tamamında muvaffakiyet sağlayabilecek.

Yapay zeka 2026’da tüm testleri çözebilecek
Akacan The Mall
31.03.2023 10:49
0
A+
A-

Yapay zeka 2026’da tüm testleri çözebilecek
OECD tarafından açıklanan “Eğitim teknolojiyle yarışı kaybediyor mu? Yapay zekanın matematik ve okuma alanındaki ilerlemesi” isimli rapora nazaran 2026 yılına gelindiğinde ChatGPT üzere yapay zekalar, 15 yaşındaki öğrencilerin katıldığı testlerin tamamında muvaffakiyet sağlayabilecek.

Yapay zeka (AI) yeteneklerinin nasıl geliştiğini anlamak ve süreci takip edebilmek için OECD tarafından yeni bir çalışma yapıldı. OECD Eğitim Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi (CERI) liderliğinde yürütülen çalışmada, yapay zeka yeteneklerinin iş ve eğitim üzerindeki tesirleri incelendi.

OKURYAZARLIK ARTTI ARİTMETİK PEK DEĞİŞMEDİ
Çalışma sonucunda hazırlanan, “Eğitim teknolojiyle yarışı kaybediyor mu? Yapay zekanın matematik ve okuma alanındaki ilerlemesi” raporuna nazaran, okuryazarlık alanındaki yapay zeka yetenekleri, 2016’dan bu yana kıymetli ölçüde arttı. AI’nın okuryazarlıkta yetişkinlerin yüzde 90’ından daha uygun olduğu ortaya çıktı. Rapora nazaran yapay zeka günümüzde okuryazarlık testlerinde 2016 yılına nazaran yüzde 25 daha başarılı. Bu durum, GPT üzere evvelce eğitilmiş lisan modellerinin hayata geçirilmesiyle ilgili olarak teknolojinin gelişmesine bağlanıyor. Uzmanlar, yapay zekanın aritmetik yeteneklerinin ise 2016 ile 2021 ortasında pek değişmediğini belirtiyor.
Diğer yandan uzmanlara nazaran yapay zeka, 2026 yılına kadar okuryazarlık ve aritmetik testlerinin tamamını çözebilecek. Bilhassa 15 yaşındaki çocuklarının katıldığı PISA üzere testlerde de muvaffakiyet artabilir. Son teknolojik gelişmeler ve bu alana yapılan ağır yatırım göz önüne alındığında, uzmanlar yapay zekanın okuryazarlık yeteneklerinin gelişmeye devam edeceğini düşünüyor. Ayrıyeten yapay zekanın önümüzdeki birkaç yıl içinde aritmetikte de kıymetli ölçüde ilerlemesi bekleniyor.”

Akacan The Mall

EĞİTİM ODAĞI YAPAY ZEKADAN YARARLANMAK OLMALI
Raporda paylaşılan bilgi ve yorumlar şöyle:
• Çalışma, okuryazarlık ve aritmetik ile ilgili olarak yapay zeka yeteneklerini geliştirmenin istihdam ve eğitim için değerli tesirleri olabilir.
• PIAAC’taki ülkeler ortasında ortalama olarak, işgücünün yüzde 59’u okuryazarlık hünerlerini günlük olarak bilgisayarlarla karşılayabiliyor. Çalışanların yüzde 27 ile yüzde 44’ü işlerinde günlük olarak aritmetik misyonları yerine getiriyor. Yapay zeka bu çalışanların okuryazarlık ve aritmetik ile ilgili misyonlarını etkileyebilir.
• Ülkelerin iş güçlerinin dörtte birinden fazlası yapay zekadan daha âlâ performans göstermek için gereken okuryazarlık ve aritmetik maharetlere sahip değil. Bu bağlamda, eğitimin odak noktasının, öğrencilere okuryazarlık ve aritmetik misyonlarını daha tesirli bir formda gerçekleştirmek için yapay zekadan nasıl yararlanacakları öğretilmeli.
• Uzmanlara nazaran yapay zeka, PIAAC okuryazarlık sorularının yaklaşık yüzde 80’ini yanıtlayabilir. Çoklukla kolay söz bilgisi olan kısa metinlerde bilgi bulmayı ve tanımlamayı içeren kolay soruların birçoklarını çözebilir. Ayrıyeten, cevapları formüle etmek için daha büyük metin modülleri olan güç soruların birçoklarında ustalaşabilir.
• Yapay zeka, PIAAC aritmetik testinin yaklaşık üçte ikisini çözebiliyor.

YENİDEN ŞEKİLLENMEYİ SAĞLAYACAK
Raporun açıklanmasının akabinde OECD Eğitim Direkötrü Andreas Schleicher: “Yapay zekadaki gelişmeler, büyük ve süratli bir teknolojik dönüşüme öncülük ediyor. Yapay zekanın yeteneklerinin insan marifetleriyle nasıl bağlantılı olduğunu ve bunların vakit içinde nasıl geliştiğini anlamak, devam eden bu süreci algılamak için çok kıymetli. Yapay zekanın neler yapabileceğini bilmek; insanlarda hangi hünerlerin geçerliliğini yitirebileceğini ve yakın gelecekte hangi hünerlerin daha kıymetli hale gelebileceğini kestirim etmeye yardımcı olabilir. Bu bilgi tabanı, eğitim sistemlerini öğrencileri geleceğe en uygun halde hazırlayacak ve gelecekte onlara fırsatlar sağlayacak biçimde yine yapılandırmaya yardımcı olabilir.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.