SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Süt üreticilerinden fiyat artış iletisi: 9 liranın altı kurtarmaz

Süt üreticilerinden fiyat artış iletisi: 9 liranın altı kurtarmaz“Süt bölümünde kartlar yine karılacak” diyen Türkiye Süt Üreticileri Merkez …

Süt üreticilerinden fiyat artış iletisi: 9 liranın altı kurtarmaz
Akacan The Mall
07.10.2022 07:40
0
A+
A-

Süt üreticilerinden fiyat artış iletisi: 9 liranın altı kurtarmaz
“Süt bölümünde kartlar yine karılacak” diyen Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Lideri Tevfik Keskin, masraflar hariç, çiğ sütün litre satış fiyatının 9 lira olması için sanayiciyle masaya oturacaklarını söyledi. Keskin, “Kim çok para verirse sütümüzü ona satacağız” sözlerini kullandı.

Market raflarında 1 litre cam şişe sütün fiyatı 30 lirayı, kutu sütün ise 22 lirayı geçerken, üretici ise sanayiciyle masaya oturup çiğ sütün masraflar hariç, satış fiyatını 9 liraya yükseltmenin hesabını yapıyor. Üretici, “Ulusal Süt Kurulu öncesine döndük, kartlar yine karılacak, sütümüze en yüksek fiyatı kim verirse ona satacağız” dedi. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Lideri Tevfik Keskin, Ulusal Süt Konseyi’nin 15 Eylül tarihli toplantısında 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını (çiğ süt dayanak primi hariç) üreticinin eline net 7.5 TL geçecek formda belirlediğini; soğutma, nakliye ve öteki cari masrafların endüstrici tarafından karşılanması kararı aldığını anımsattı. Yıllarca soğutma, nakliye masraflarının endüstrici tarafından üreticiye yüklendiğini anlatan Keskin, son kararın üretici açısından kıymetli olduğunu söyledi. Lakin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı hesaba nazaran de 1 litre çiğ sütün üretim maliyetinin 8 lira olduğunu buna rağmen kurulun tavsiye kararının 7.5 lirada kaldığını belirten Keskin, Besin Komitesi’nden çıkan uygun fiyatlı arpa ve mısır takviyesinin olumlu fakat yetersiz olduğuna dikkat çekti. Üretimin devamı, küçük aile işletmelerinin kapanmaması, ineklerin bölüme gönderilmemesi için üreticinin eline geçen fiyatın en az 9 lira olması gerektiğini savunan Keskin, kelamlarını şöyle sürdürdü:

‘FİYATI BİZ BELİRLEYECEĞİZ’

Akacan The Mall

“Bizim Besin Komitesi’nden beklentimiz vardı, olmadı. Artık özgür piyasada, sanayiciyle örgütlü olarak masaya oturup fiyata kendimiz taraf verecek, üreticinin hak ve menfaatileri doğrultusunda çiğ süt fiyatını belirleyeceğiz. Kim çok para verirse sütümüzü ona satacağız. Ucuz yem lakin gelecek artırımların önüne geçmeyi sağlar, fiyatı düşürmez, ki o dayanağın ayrıntılarını da şimdi bilmiyoruz. Maliyetim 8 liraydı, güce mazota yeniden artırım geldi. Yalnızca yem değil ki güç, personellik, veterinerlik, ilaç. Ayrıyeten yalnızca arpa, mısır vermiyorum hayvana; kaba yem, yonca, silaj da var. Biz üreticiler 1 Ekim’den geçerli olmak üzere çiğ süt prim takviyesinin 50 kuruştan 1 liraya çıkarılmasını istemiştik. Komiteden fiyata dair istediğimiz gelmeyince önümüz açıldı. Kartlar tekrar karılacak, 2016’dan evvelki periyoda döndük, fiyatı kendimiz belirleyeceğiz. Biz yıllarca süt fiyatında istikrar olmadığı için ineklerimizi kestik. Artık markette sütü 30 liraya sütü satanı devlet denetim etsin, sanayiciyi denetim etsin. 1 kutu sütün fiyatı markette 16-17 lirayı geçiyorsa fahiş yarardır.”

TMO UYGUN FİYATLI ARPA MISIR SATACAK

GIDA Komitesi, çiğ süt ve kırmızı et başta olmak üzere besin, tarım eserlerinin fiyatlarına ait son periyottaki gelişmeleri tahlil etti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Toplantı kapsamında, et ve süt üreticilerimizin maliyetlerinin azaltılmasını teminen Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından uygun fiyatlı arpa ve mısır satışının tekrar başlaması kararlaştırılmış ve alınabilecek ilave önlemler değerlendirilmiştir” dedi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, üretici ve hal fiyatları ile perakende fiyatları ortasındaki farkın nedenlerini araştırmak için daha evvel kurulan alt komitenin çalışma kapsamının genişletildiği kaydedildi. Açıklamada, “Buna nazaran, besin ve ziraî eserlerin arz ve talep durumu, fire oranı, lojistik süreci ve fiyat gelişmeleri de dikkate alınarak tarladan sofraya kadar tüm kademeleri tahlil edilecek ve gerekli çalışmalar acilen hayata geçirilecektir. Kent tarımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar hızlandırılacaktır” denildi.

1 MİLYON DAMIZLIK KISMA GİTTİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Lideri Şemsi Bayraktar yazılı açıklama yaparak şu sözleri kullandı: “Gelinen bu noktada tüketici ucuz et, süt tüketemezken, üreticilerimiz damızlıklarını, gen dişi hayvanlarını damızlığa çekmek yerine kesite gönderiyor. Ulusal Süt Kurulu (UHT) kurulduğundan beri en az 1 milyon başa yakın damızlık anaç hayvan, yani hayvancılığın geleceği kesite gitti. Bu 1 milyon hayvanı yerine koymanın bize maliyeti yaklaşık 2.3 milyar olacaktır. Bu külfet bugünkü kurla 41.8 milyar liraya tekabül ediyor. Vazifesi süt üretimini sürdürülebilir kılmak olan süt kurulu fonksiyonunu yitirmiştir ve kapatılmalıdır.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.