SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

10 Uzman tek soru: 2023 yılında hangi yatırım aracı yıldız olmaya aday?

Yatırımcılar, hayli hareketli bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken, artık gözler 2023 yılının mümkün kritik gündem hususlarında ve senaryolarında… Pekala, nasıl bir yıl geçirdik? Yeni yılda en çok neleri konuşacağız? 2023’te hangi yatırım aracı yıldız olabilir? Birbirinden bedelli 10 uzmana sorduk… İşte o kıymetli öngörüler…

10 Uzman tek soru: 2023 yılında hangi yatırım aracı yıldız olmaya aday?
Akacan The Mall
07.12.2022 12:37
0
A+
A-

10 Uzman tek soru: 2023 yılında hangi yatırım aracı yıldız olmaya aday?
Yatırımcılar, hayli hareketli bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken, artık gözler 2023 yılının muhtemel kritik gündem hususlarında ve senaryolarında… Pekala, nasıl bir yıl geçirdik? Yeni yılda en çok neleri konuşacağız? 2023’te hangi yatırım aracı yıldız olabilir? Birbirinden kıymetli 10 uzmana sorduk… İşte o kıymetli öngörüler…

Piyasalar açısından epeyce hareketli geçen bir yılı geride bırakmaya sayılı günler kaldı. 2022 yılına girerken dünyanın en değerli gündemi Covid-19 pandemisi olurken, 24 Şubat’ta Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin dünyaya pandemiyi unutturdu demek çok da yanlış olmaz. Bu tarihte, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekât başlatmasıyla jeopolitik risk yükseldi ve dünyanın gündemi bir anda değişti.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla güç fiyatları süratli artışlar kaydetti ve bu da dünya genelinde enflasyonu 40 yılın en yüksek seviyesine tırmandırdı. Başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere majör merkez bankaları (Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası) enflasyondaki yükselişin önüne geçebilmek ve enflasyonu tekrar makul seviyeye indirebilmek için sıkılaşma siyasetine giderek agresif faiz artırımlarına başladı. 2023 yılında kıymetli gündem hususları ortasında, dev iktisatların yüksek enflasyon ile savaşı ve faiz artırımlarının sürat kesmesi hatta faiz indirimlerine ne vakit başlanabileceği yer alacak üzere görünüyor.

Akacan The Mall

PİYASALARDA NELER YAŞANDI?

Bütün bu gelişmeler eşliğinde, yatırım araçlarında aşağı ve üst taraflı sert dalgalanmalar yaşandı. Amerikan pay senedi piyasasının yüzde 75’ini taşıyan S&P 500 endeksi, 2022 yılında yüzde 17’nin üzerinde kaybetti. Almanya’nın en büyük şirketlerinin bulunduğu Dax Endeksi’ne dolar bazında baktığımızda yıl geneline yüzde 23,50 kaybettirirken; İngiltere FTSE 100 endeksi yeniden dolar bazında yüzde 4,70 kaybettirdi. Çin Shanghai Endeksi ise, dolar bazında yüzde 23 geriledi.

Değerli emtialara baktığımızda, ons altın yıl bazında yatırımcısına yüzde 3 kaybettirdi. Ons gümüş ise, yıl başından bu yana yüzde 4’ün üzerinde geriledi. Brent petrol 2022 yılında yüzde 2’ye yakın kıymet kazandı. ABD dolarının Euro, Japon yeni, , Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para ünitesine karşı pahasını ölçen dolar endeksi, yıl içerisinde 20 yılın tepesine kadar tırmandı ve yıl başından bu yana yüzde 10,35 kıymet artışı sağladı.

Yurt içine baktığımızda, gerçek getiri olarak tek kazandıran yatırım aracı Borsa İstanbul görünüyor. Borsa İstanbul 100 endeksi, dünkü kapanışına nazaran yatırımcısına 2022 yılında yüzde 167 kazandırdı. BIST 100 endeksi, dolar bazında ise yüzde 87 yükseldi. yılbaşında bu yana yüzde 35 kazandırırken; gram gümüş ise yüzde 33,50 yükseldi.

Peki, 2023 yılında hangi yatırım aracı yıldız olmaya aday? Birbirinden pahalı 10 isme sorduk; alanlarında uzman bireyler hurriyet.com.tr okuyucuları için öngörülerini paylaştı…

İKİNCİ ÇEYREKTEN SONRA İYİMSERLİĞİN HAKİM OLMASINI BEKLİYORUZ
Gökhan Uskuay – Allbatross Portföy Fon Yöneticisi

Pandemi ile birlikte ekonomik büyümeye yönelik para ve maliye siyasetleri sonucunda enflasyonist tesirler ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi tarihi bir enflasyon şokuna yol açtı. 40 yılın en yüksek enflasyonu karşısında, küresel merkez bankaları son 40 yılın en süratli faiz artırımlarını önden yüklemeli gerçekleştirdi. Halbuki, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali olmasıydı; tedarik zincirlerinin açılması, arz düşüncelerinin açılması ile büyüme ve enflasyon doğal seleksiyonu ile daha erken dengelenebilecekti.

Pandemide, çok gevşek para siyasetleri dünyada süratli bir halde resesyonun çıkmasını sağlamıştı. 2022’de merkez bankalarının önden yüklemeli faiz artırımları, süratli bir halde dünyayı tekrar resesyona sokabilir. 2023’ün birinci yarısında bunların tesirlerinin izlenmesini, yılın ikinci yarısında ise çok sıkılaştırma yapan merkez bankalarının enflasyonu da göz önüne alarak gevşetici adımlar atmasını bekliyoruz.

ABD’de 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 3,5’e kadar gerilemesi, ekonomik beklentimizin piyasada fiyatlamasını yansıtmaktadır. Yeniden bu yılın son çeyrek kar dönemi ile birlikte, küresel ölçekte karlarda 2019 öncesine gerçek bir olağanlaşma ve gerileme göreceğiz. 2023’ün, birinci çeyrek başta olmak üzere güç geçebileceğini, lakin ikinci çeyrekten sonra küresel bir iyimserliğin enflasyon el verdiği ölçüde hakim olmasını bekliyoruz.

BORSAYA OLAN İLGİNİN DEVAMINI BEKLİYORUZ

Türkiye’de para ve ekonomik siyasetlerinin seçime kadar sürdürebilirliği değerli etken olacaktır. Seçimler sonrasında yeni para ve ekonomik siyasetleri seçimleri etkileyecektir. Türkiye’de sürdürülmesi sıkıntı siyasetlerin sürdürebilirlik süreci; yurt dışı konjonktürün yardımı, Türkiye’de ekonomik büyümenin yavaşlaması, güç ve hammadde fiyatlarının düşmesi ile birlikte artmıştır. Seçime kadar düşük gerçek faizler, yurt içinde toplumsal transferler, taban fiyat ve EYT üzere dayanaklar iç talebi destekleyecektir.

Bu ekonomik analiz sonunda kurların yatay seyrinin sürdürebilirliği, borsaya olan ilginin seçim belirsizliğine karşın devamını bekleyebiliriz.

Yurt içi piyasalar yılın birinci yarısında gücünü koruyacakken, yurt dışı piyasalar ikinci çeyrekten itibaren iyimserliğin artmasını bekliyorum.

GÜMÜŞÜN TALİHİNİ DAHA YÜKSEK BULUYORUM
Eral Karayazıcı – Inveo Portföy Fon İdare Müdürü

Yıldız adayı dendiğinde kuşku yok ki birinci akla gelen 2022 yılının birinci 11 ayında yüzde 170 kıymet artışı kaydederek 5000 puan üzerinde başlayan BIST geliyor. Bu cephede hareketin bir mühlet daha devam etmesi mümkün. Lakin 2023 yılı yıldız adaylarım içinde yer almıyor.

Döviz tabanlı yatırım araçları içinde iki başka kanat var. Biri klâsik yabancı paralar ile altın-gümüş ikilisi. Bu segmentte gümüşün bahtını görece daha yüksek buluyor, Euro ve altını dolara tercih ediyorum.
Döviz tabanlı bu dörtlünün her ne kadar 2022 yılında TRY kimi paha artışı Türkiye TUFE’nin altında kalmış ve gerçek olarak rölâtif bir iskonto oluşmuş olsa da 2022 yılında fazla artmadılar 2023 yılında paha kazanırlar demek güç. Zira Türkiye’de döviz tabanlı finansal seçenekler TRY bedel kaybettiği için 2018-2021 parkurunda çok fazla artış kaydetmişti.

2023 yılında bu cephenin gerçek getiri sağlaması için Türkiye risk priminin yılın ikinci yarısında yüksek kalmaya devam etmesi ve 2024 yılına yönelik enflasyon beklentilerinin üstte oluşmasına gereksinim var. İşte bu mevzu da belgisiz ve senaryo üretmeyi güçleştiriyor.

İPİ EUROBONDLAR GÖĞÜSLEYEBİLİR

Döviz tabanlı klâsik olmayan öteki cephe Türk Eurobondları.

Eğer 2023 içinde, Türkiye 2024 yılından itibaren enflasyonu düşürecek beklentisi baskınlık kazanırsa bu risk primini aşağı getirerek döviz tabanlı yatırım araçları içinde ipi Eurobondların göğüslemesine yer yaratır.

Yok aksi olur ve CDS yine yükselmeye başlarsa, roller değişir ve bu cephe sıralamada alt sıralarda kalmaya aday olur.

ALTININ ONSU YENİ YILDA DAHA PARLAK BİR PERİYOT GEÇİREBİLİR
Ergün Tekgül – İnfo Yatırım VİOP Genel Müdür Yardımcısı

2022 yılı yatırımcıların ve piyasa profesyonellerinin bile beklemediği bir biçimde borsa tarafında çok olumlu geçmiştir. Burada bilhassa eksi gerçek faizden ve KKM’nin kura olan tesirlerinden ötürü önemli bir getiri arayışı oluşmuştur. Beşerler yüksek enflasyon ve düşük faiz sebebiyle önemli bir getiri arayışına girmiş ve yabancı yatırımcının da çekilmesiyle birlikte borsa yerli yatırımcılar için uygun bir yer oluşturmuştur. Böylelikle borsa tahminen de tarihinin en parlak periyodunu geçirmiştir.

2023 yılı yatırımcılar için muhtemelen seçim öncesi ve seçim sonrası olmak üzere iki kısımdan oluşacaktır. Bu noktada bilhassa faiz indirim döngüsünün sona erdiği varsayımıyla bir dengeleme fiyatlaması izleyebiliriz. Bilhassa gösterge tahvil faizinde yaşanabilecek bir reaksiyon bankacılık endeksi üzerinde baskı oluşturabilir. Böylelikle borsa cephesinde sonlu bir optimistlik beklentisi içerisine girebiliriz.

DAHA İSTİKRARLI BİR FİYATLAMA YILI GEÇİREBİLİRİZ

Kur cephesinde ise, KKM’de büyük çözülmeler olmadığı sürece düşük volatilitenin devamı beklenebilir. Ayı piyasasında yer alan yurt dışı borsalarda Fed tesirinin yeni yılda da devam edebileceğini düşünmekteyiz. Bu sebeple değerli madenlerde hudutlu bir baskı oluşacak olsa da bilhassa altının onsunun yeni yılda daha parlak bir periyot geçireceğini düşünmekteyiz.

Özetle rastgele bir siyah kuğu çıkmadığı sürece 2023’ün çok fiyatlamalardan arınmış daha istikrarlı bir fiyatlama yılı olacağını düşünmekteyiz.

DOĞRU ŞİRKET SEÇİMİNE ODAKLANILMASI ÇOK DAHA ÖNEMLİ
Volkan Dükkancık – Alnus Yatırım Araştırma Direktörü

Yaklaşık son 1 yıldır global çapta rekor seviyedeki enflasyonla çaba ismine birçok ülke merkez bankası faiz artırımı ve nakdî sıkılaştırma yoluna giderken içeride ise, faiz indirimi ve makro ihtiyati önlemlerle büyümeyi öncelikleyen bir siyaset izleniyor. Yatırımcılar bu süreçte, aylardır hem enflasyondan korunmak hem de getiri arayışı ismine, global resesyon kaygıları ortasında hala büyümesini sürdüren ekonomiyi ve yüksek enflasyonun nominal bazda büyüttüğü şirket ciro ve karlarını dikkate alarak borsaya olan teveccühünü devam ettirdi. Neredeyse yalnızca yerli yatırımcının iştirakiyle gerçekleşen bu süreç endeksi TL bazında rekorlara taşırken, dolar bazında ise endeks tarihi tepesinde hala çok uzakta.

Bu evreden sonra gözler, son birkaç haftadır global ölçekte artmaya başlayan risk iştahını ve gelişmekte olan ülkelere yönelik bakışında da olumluya dönmeye başladığı süreçte yabancı ilgisinin de borsaya yönelip yönelmediğinde olacak. Büyümede bu yıl dünyadan ayrışan müspet görünümün sürüp sürmeyeceği ve enflasyonda, çok da çaba ediliyor üzere görünmese de bir düzgünleşme olup olmayacağı da yatırımcıların odağında kalmayı sürdürecek.

ONS ALTIN 2023’TE PORTFÖYLERDE AŞİKÂR ÖLÇÜDE YER ALMALI

Özetle, borsadaki rallinin gerisinde yatan kıssada net bir değişiklik olana kadar mevcut fiyatlama eğiliminin devam edeceğini söylemek mümkün. Teknik olarak bakıldığında, bir müddettir kar satışlarını gün içi takviye düzeylerinde karşılayarak üst istikametli seyrini sürdüren endekste trend takip modelimiz AL pozisyonunu koruyor.

Önümüzdeki 3-6 aylık vadede getiri arayışındaki yatırımcının adresinin pay senetleri piyasası olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Fakat risklerin de masada birikmeye başladığını, bu doğrultuda enflasyona karşı yatırımcının kendini korumak ismine yalnızca endekse değil, gerçek kesim ve şirket seçimine odaklanmasının çok daha değer kazandığı bir süreçteyiz.

Diğer taraftan faiz artırım sürecinin sonuna yaklaşan ABD Merkez Bankası, doların da küresel çapta güçlü seyrini sekteye uğratmış durumda. Şimdi tam manasıyla denetim altına alınamamış global enflasyonu ve zayıflayan dolar endeksini dikkate alarak ons altının da 2023 için portföylerde belirli ölçüde yer alması gerektiğini düşünüyoruz.

ALTIN VE GÜMÜŞTE ÜST TARAFTA İVME GÖREBİLİRİZ
Rıdvan Baştürk – Baştürk Finansal Danışmanlık Kurucusu

Bu yıl global bazda artan enflasyon sonucunda neredeyse tüm ülkelerin faiz artırması ve para siyasetlerini sıkılaştırmaları nedeniyle riskli varlıkların yıl genelinde baskı altında kaldığını gördük. Yılın sonuna yaklaşırken Fed tarafından faiz artırım suratında yavaşlama bildirileri geldi. Lakin bu durum her şeyin bir anda olumluya döneceği manasını taşımıyor. Sıkılaşma en azından 2023 yılının birinci yarısında devam edecektir.

Tabii enflasyonun seyri bu etapta büyük değer taşıyor. Enflasyonda bir güzelleşme beklentisi oluşursa bu durum faiz tarafını aşağı baskılayacaktır. Bu türlü bir durumda ons altın, ons gümüş başta olmak üzere emtialarda üst tarafta ivme görebiliriz. Majör borsalarda ise, resesyon riskinin fiyatlanabileceğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle majör borsalarda 2023 yılının ikinci yarısında bir üst ivme başlayabilir.

Fed’in alacağı kararlar ve piyasa beklentileri her ay gelecek datalarla yine şekilleneceği için uzun bir mühlet bilgi bazlı fiyatlamalar göreceğiz.

YILI İKİYE BÖLMEK GEREKİYOR
Murat Özsoy – Biz Finansal Danışmanlık Kurucusu

2023 yılındaki en cazip yatırım aracının hangisi olacağı cevabı verirken yılı ikiye bölmek gerektiğini düşünüyorum. Hem global taraf hem de yurtiçi Piyasalar açısından geçerli. Global taraftaki beklentiler Fed siyaset faiz oranının yılın birinci yarısı sonu itibariyle istek edilen düzeylere gelmesinin akabinde faiz artışlarının duracağı, içerde de yılın birinci yarısının sonunda seçimlerin yapılacak olması.

Küresel taraftaki senaryo sonuçları nispeten daha öngörülebilir vaziyette. Şayet küreseldeki bu baz senaryo gerçekleşirse, yılın ikinci yarısında kıymetli metallere yapılacak yatırımlar yılın birinci yarısına nazaran daha cazip halde olacaktır. Para üniteleri açısından da Euro’nun ABD doları karşısındaki kıymeti bilhassa yılın ikinci yarısında birinci yarısına nazaran daha yüksek düzeylerde olacaktır.

İçeride ise, seçim sonuçlarının nasıl bir ortam doğuracağı yılın ikinci yarısını besbelli kılacak. Yılın birinci çeyreğinde içeride borsanın hala en cazip yatırım seçeneği olmaya devam edeceğini düşünüyorum. TL’nin dolar karşısındaki kıymeti bir müddettir yatay bantta hareket etmesine karşın ihracatçının rekabetçi kur talebi tarafındaki beklentileri şayet gerçekleşirse, TL’nin ABD doları karşısındaki bu yatay seyri üst istikamette harekete dönebilir. Bu üst taraftaki beklenen hareket yavaşça değil süratli biçimde gündeme gelirse, yabancı para mevduatlar ve KKM’den çıkışlar sonucunda döviz talebine artışların gündeme gelme riskini göz arkası etmemek lazım.

AYI VE BOĞALARIN DEĞİL, TEMELCİLERLE TEKNİKÇİLERİN SAVAŞI OLACAK
Tuğberk Çitilci – InvestAZ Araştırma Direktörü

Covid sonrası devrin yeni normali yüksek enflasyon olurken, Fed başta olmak üzere merkez bankaları yüksek faiz artışlarıyla enflasyonu denetim altına alma gayretlerini sürdürmektedir. Yüksek enflasyonun maliyeti düşük büyüme yahut büyümeme olduğundan 2022 yılında yapılan faiz artışlarının birikimli negatif tesirleri 2023 yılında resesyon yahut düşük büyüme olarak piyasaların yeni normali olacaktır. Bu durum pay senetlerini birinci başta olumsuz etkileyecek gözükse bile iş aslında bu kadar net olmayabilir.

2023 yılı Fed’in sıkı para siyasetinin büyüme üzerinde ki negatif tesirlerini referans alan temel analizcilerle, Fed’e karşın fiyatlamada en berbatı geride kaldığını düşünerek aykırı yatırımı referans alan teknikçiler ortasında olacaktır. Sıfır büyüme pay senetleri ve SP500 endeksi için negatif olacağı net olarak bilinse bile, enflasyona karşı getiri arayışında tek adres tekrar pay senetleri ve endeksler olacaktır. Ayrıyeten gelebilecek negatif haber akışı fiyatlamalara ve değerlemelere çok öncesinden dâhil olduğundan piyasa ek gelebilecek negatif haber akışına tepki vermek yerine, ek gelebilecek olumlu haber akışına daha fazla tepki vermesi beklenebilir. 2023 yılında temelcilerin düşündüğü üzere 0 büyüme varsayımında pay senetlerinden uzak durulması piyasanın dinamiğini yansıtmamaktadır.

BORSA İSTANBUL TEK ADRES OLMA ÖZELLİĞİNİ DEVAM ETTİRECEKTİR

Yurtdışı tarafta Fed’e ve resesyon ihtimaline karşın pay senetleri öne çıkacakken, benzeri durum ultra düşük gerçek faize sahip Türkiye içinde geçerli olacaktır. TCMB’nin siyaset faizinin tek haneye indirmesi sonrasında 2023 yılı birinci çeyrekte 200 baz puana kadar indirim alanı oluşabilecekken, Avrupa Bölgesi sakinlik, iç tarafta sakinlik tedbirleri ve yeni iktisat modelinde ihracat faktörlerinin desteklenmesi katalistler olabilir. TCMB faiz indirime gitse yahut gitmese bile ultra düşük gerçek faiz için getiri arayışı ve enflasyona karşı korunma için Borsa İstanbul tek adres olma özelliğini devam ettirecektir. 2023 yılı birinci çeyrekte rallinin tepe yaparak birinci etap 6500 düzeyine ulaşma potansiyeli baz senaryo olurken, devamında seçim sürecine ait beklentiler/anketler endeks taraf verecektir.

PORTFÖY İDARESİNDE DAHA ETKİN KARARLAR VERMEK GEREKECEK
Enver Erkan – Tera Yatırım Başekonomisti

2023 yılı net bir istikameti olmayıp 2022’ye oranla global piyasalarda volatilitenin yüksek olacağı bir sene olmaya aday. Yıl sonuna yanlışsız Fed yetkililerin enflasyonda düzgünleşme sinyallerinin göründüğüne dair açıklamaları ile mali sıkılaşma döngüsünde yavaşlanabileceği açıklamaları doların global piyasalardaki üst istikametli ivmesini azaltırken; altın, borsa, emtia tarafında yükselişe dayanak verdi. Bununla birlikte yılın birinci iki ayında gelebilecek data akışı Fed tarafında telaffuzlarda değişikliğe neden olabilir. Bu nedenle portföy idaresinde daha faal ve değişken kararlar vermek gerekecektir. Yıl boyunca finansal enstrümanlar ortasındaki geçişkenlik paranın akışına yönelik olarak değişim gösterecektir.

YATIRIMCI RİSKE RAĞMEN BORSA İSTANBUL’A KAYABİLİR

İçeride ise, seçim öncesi devirde para siyasetinin değişmeyeceği varsayımı ile TL’de bir pahalanma beklenmesi mümkün görünmüyor, global piyasalarda likidite musluklarının açılması durumunda piyasadaki baskı nedeniyle TL hakkettiği pahası yakalayamayabilir. Bu kademede getiri arayışında olacak yatırımcı, primli fiyatlar ve riske rağmen Borsa İstanbul’a kayabilir. Yabancı yatırımcı ise, bu ekonomik kurallar altında gelmeyeceğini takas oranlarından göstermekte.

Yılın ikinci yarısı, yani seçim sonrası kazanan tarafın uygulayacağı siyasetler paranın akış istikametini belirleyecek. Ortodoks siyasetlere geri dönülecek bir ekonomik idarenin başa gelebileceği durumda, yabancı tarafında sıcak para akışı olabilir. Fakat faizlerin artırılacak olması, KKM’nin sona erebileceğine dair varsayım altında ise, kurda üst taraflı hareket kaçınılmaz. Bu durumda yerli yatırımcının borsadan çıkması da olası. Öbür durumda, yani iktisadın emsal halde devam etmesi halinde sıhhatsiz fiyatlamalar ile tasarruf sahipleri getiri arayışına devam edecek ve bu da varlık fiyatlamalarında olağan olmayan fiyatlamaları sürdürecektir. Her iki durumda da değişkenler tasarruf sahibi için zorlayıcı olacaktır; fakat bizce asıl sorun KKM sisteminin nasıl sona ereceği ve de sonrası.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL EKONOMİLER YAVAŞLAMA İÇİNE GİREBİLİR
Emre Çayırlı – Trive Yatırım Araştırma Müdürü

Pandeminin tesirleriyle geçen 2021 yılının akabinde, 2022 yılının ana gündemi global çapta yükselen enflasyon ve merkez bankalarının enflasyonda yaşanan yükselişi durdurmak için uyguladıkları sıkı para siyasetleri oldu. Bu yıl içinde başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere, Avrupa ve İngiltere üzere birçok değerli merkez bankası tarihi olarak epeyce yüksek faiz artışları yaptılar.

Yılın sonuna gelinirken faiz oranlarının yükselmesiyle enflasyon artışının yavaşlama içinde olduğu ama iktisatların de sakinlik içine girdiği görülüyor. Bu kapsamda önümüzdeki yıl iktisatların yavaşlama hatta daralma içine girdiği bir yıl olabilir. Tarihî olarak ABD iktisadına dair bilgiler incelendiğinde, kısa vadeli tahvil faizlerinin uzun vadeli tahvil faizlerinin üzerine geçtiği devirlerin akabinde dolar endeksinin süratle paha kaybettiği görülüyor. Bu kapsamda 2023 yılında dolar endeksinin düşüş eğiliminde olduğunu görebiliriz.

TARIMSAL ESER FİYATLARINDA SÜRATLİ ARTIŞLAR OLABİLİR

Başta altın ve gümüş olmak üzere, platin, bakır üzere emtialarda başlayan yükselişin 2023 genelinde de sürdüğünü görmemiz muhtemel bir senaryo durumda. Öbür yandan dünya geneline yaşanan kuraklığın sürmesi ve dolar endeksinde yaşanan paha kaybının hızlanması ziraî eser fiyatlarında süratli artışlara neden olabilir.

İSKONTOLU ŞİRKET PAYLARI CAZİBENİN KORUNMASINI DESTEKLEYEBİLİR
Seda Yalçınkaya Özer – İntegral Yatırım Araştırma Müdürü

2022 yılın başından bu yana yüzde 166 getiri sağlayan Borsa İstanbul’da 2023 yılında da yatırımcıların dikkatini çeken yatırım aracı olmaya aday olacağını düşünmekteyiz. Her ne kadar ucuzluğun bir kısmı silinmiş olsa da Borsa İstanbul’da iskontolu süreç gören şirket paylarının bulunması borsaya olan cazibenin korunmasını destekleyebilir. Tıpkı vakitte halka arzların da tekrar sürat kazanması yatırımcıların ilgisini çekmekte.

Yeni iştirakçi sayısının her geçen hafta artması getiri arayışının ne derecede güçlü olduğunu gösteriyor. Hasebiyle talebin devam ettiğini söylemek mümkün. Lakin 2023 yılında endeksin 2022 yılı kadar ya da bundan daha güçlü bir yükseliş kaydedip kaydedemeyeceğini söylemek güç. Buna rağmen yeni alternatif bir getiri aracı sunulmadığı takdirde şimdilik Borsa yıldız yatırım aracı olmaya devam edecek üzere görünüyor.

YURT DIŞI PAY SENEDİ TARAFI DA HAREKETLİ OLABİLİR

Yurt içinde yılın birinci yarısı ile ikinci yarısında para ve maliye siyasetleri karaları ortasında farklılık olabilir. Münasebetiyle yurt içi enstrümanların akıbetini kestirmek güç. Beğenilen yatırım aracı olur mu bunu söylemek sıkıntı fakat TL tarafında hareketlerin daha süratli olmasını beklemekteyiz. Bununla birlikte Fed’in sıkı para siyasetinde görece yumuşama olması ABD pay senedi piyasasının canlanmasını destekleyebilir. Bu durumda 2023 yılında yurt dışı pay senedi tarafının da hareketli olmasını beklemekteyim.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.