SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Seçimde eğitim siyasetleri belirleyici olacak

Seçimde eğitim siyasetleri belirleyici olacakEğitim, siyasetin öncelik vermesi beklenen hususlar ortasında iktisattan sonra birinci sırada yer …

Seçimde eğitim siyasetleri belirleyici olacak
Akacan The Mall
10.06.2022 10:37
0
A+
A-

Seçimde eğitim siyasetleri belirleyici olacak
Eğitim, siyasetin öncelik vermesi beklenen hususlar ortasında iktisattan sonra birinci sırada yer alıyor. Türkiye genelinin yüzde 65’i iktisada; yüzde 37’si ise eğitim sistemine öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyor. 18-24 yaş aralığındaki her 2 gençten 1’i siyasetin eğitim sistemiyle ilgili mesai yapması gerektiğine inanıyor. Toplumun yüzde 56’sı, gençlerin ise yüzde 67’si eğitimi düzelteceğine inandığı siyasetçi için oyunu değiştirebileceğini söylüyor.

Türk Eğitim Derneği Fikir Kuruluşu (TEDMEM)’in arşatırma şirketi KONDA ile birlikte yaptığı saha çalışmasında, oy verenlerin tercihini değiştirebilecek eğitim vaatlerinin ne olduğuna ve eğitimden beklentilere yönelik sorulara yanıt arandı. Toplumun yarısından fazlası, gençlerin ise yüzde 67’si eğitimi düzeltecek bir siyasetçi için oyunu değiştirebileceğini söyledi. Öte yandan TED 2021 Eğitim Kıymetlendirme Raporu’nda yayınlanan datalara nazaran açık liseye kaydolanların sayısı bu yıl 6 kat artarak,
55 bin 875’ten 306 bin 968’e ulaştı.

SON 68 YILIN SEÇİM VAATLERİ İNCELENDİ
TEDMEM tarafından hazırlanan rapor İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Raporun desteği olan araştırmaya nazaran; eğitimde erişim, fırsat eşitliği ve toplumsal adalet, mesleksel eğitimin geliştirilmesi, öğretmen yetiştirilmesindeki eksikliklerin giderilmesi, öğretmen niteliğinin artırılması, yükseköğretimin geliştirilmesi, üniversitelerin özerk ve demokratik bir yapıya kavuşturulması üzere mevzuların Türkiye’de yapılan seçimlerde siyasi partiler tarafından gündeme getirilmesi gereken problemler olarak görüldüğü ortaya çıktı.

Akacan The Mall

SEÇİMDE ÖNCELİK İKTİSATTAN SONRA EĞİTİM
Eğitim, siyasetin öncelik vermesi beklenen mevzular ortasında iktisattan sonra birinci sırada yer aldı. Türkiye genelinin yüzde 65’i iktisada; yüzde 37’si ise eğitim sistemine öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyor. 18-24 yaş aralığındaki gençlerin en çok öncelik verilmesini istediği hususlar ise yüzde 67 ile iktisat, yüzde 49 ile eğitim. Buna nazaran 18-24 yaş aralığındaki her 2 gençten 1’i siyasetin eğitim sistemiyle ilgili mesai yapması gerektiğine inanıyor. Toplumun yüzde 56’sı, gençlerin ise yüzde 67’si eğitimi düzelteceğine inandığı siyasetçi için oyunu değiştirebileceğini belirtiyor.

EĞİTİM VAATLERİNİN SEÇİME ETKİSİ
Her 4 gençten 1’i mevcut siyasi partilerin hiçbirinin kendisini temsil etmediğini düşünüyor. Gençlerin yaklaşık 3’te 1’i oy tercihine partilerin seçim periyodundaki çalışmalarına bakarak karar veriyor. Toplumun yüzde 17’si eğitim sisteminin güzel ya da çok yeterli olduğunu düşünürken 18-24 yaş aralığında bu oran yüzde 7. Toplumun yüzde 55’i eğitim sisteminin berbat yahut çok makus olduğunu düşünüyor. Gençlerde ise bu oran yüzde 70’e kadar yükseliyor.
Türkiye’nin yüzde 34’ü, aldığı eğitimin kendisine bir şey katmadığını düşünürken, buna karşılık toplum genelinde eğitimin kendi çocuğuna bir şey katmayacağını düşünenlerin oranı yüzde 16’yla daha düşük. 18-24 yaş aralığında ise her 4 gençten 1’i eğitimin kendisine bir şey katmadığını düşünüyor.

GENÇLERE NAZARAN EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ SORUN “SINAV”
18-24 yaş ortası kitlenin sorulan sorulara verdiği yanıtlara nazaran her 3 gençten 1’i eğitimin imtihanlara dayalı olmasını Türkiye’deki eğitim sisteminin en değerli sorunlarından biri olarak görüyor. Bu cevabı yüzden 34’le eğitimcilerin niteliği ve yüzde 33’le eğitimin siyasetin denetimi altında olması takip ediyor. Gençlere nazaran en problemli kademeler ise lise ve üniversite.
Gençler için siyasalların eğitimle ilgili en değerli vaatleri eğitimin herkes için parasız olması. Kızların eğitime iştirakinin artırılması, eğitimde fırsat eşitliği, mesleksel eğitimin güçlenmesi de gençlerin beklentileri ortasında yer alıyor.

SEÇMENİN EĞİTİMLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİ
1- Yüzde 90: Her çocuğun nitelikli eğitim alması devletin sorumluluğunda.
2-Yüzde 85: Çocuğumun eğitimine devam edebilmesi için her türlü rahatlıktan vazgeçebilirim.
3-Yüzde 80: Türkiye lakin eğitim düzeyi yükselirse güçlü bir ülke olabilir.
4- Yüzde 74: Çocuklarımın istediği eğitimi alamamasından korkuyorum.
5- Yüzde 67: İmkânım olsa çocuklarımın yahut kendim için yurt dışında eğitimi tercih ederim.
6- Yüzde 65: Para ve statü sahibi olmak için uygun bir eğitimin koşul.

SONUÇLAR SİYASİ PARTİ BAŞKANLARIYLA PAYLAŞILACAK
Türk Eğitim Derneği Genel Lideri Selçuk Pehlivanoğlu:
“Seçimler, ülkelerin bahtını değiştirir, gelecek kuşaklar için yeni kapılar açar. O nedenle siyasalların en büyük yükümlülüğü, genç kuşaklara sunacakları vaatlerde zımnidir. Üç kuşağı birebir sandıkta buluşturacak seçim sürecinde eğitim taahhütlerinin ne kadar tesirli olacağını gözlemlemek gayesiyle TED olarak, siyasetin topluma nasıl bir eğitim teklifiyle gitmesi gerektiği konusunda bir çalışma yaptık. Artık seçmen eski seçmen değil. Münasebetiyle siyaset seçimi kazanmak istiyorsa farklı bir telaffuz oluşturmak ve seçmeni ikna etmek mecburiyetinde. Burada da taahhütler ön plana çıkıyor yani bir öğrenciye senin geleceğini garanti altına alacağız diyorsak nasıl yapacağımızı anlatmak mecburiyetindeyiz. Bilhassa 18-24 yaş gurubu, geleceğinin nasıl kurtarılacağının ispat edilmesini istiyor. Farklı seçmen profilleriyle gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelerle seçmenlerin zihin haritalarını çıkardık. Çalışmanın sonuçları ‘eğitim siyasetin ezberlenmiş denklemlerini bozar’ diye düşünmemizi sağlıyor. Burada gaye parti ayırmadan siyasetin eğitime yanlışsız bakıp milletin evlatlarına hakikat yatırım yapmasıdır. Bu sonuçları gelecek hafta prestijiyle siyasi parti önderleriyle ayrıntılı olarak paylaşacağız.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.