SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Rusya başkanı Putin’in 70 yıllık hayatına damga vuran 7 dönüm noktası

Rusya önderi Putin’in 70 yıllık hayatına damga vuran 7 dönüm noktasıBugün Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in doğum günü. 70 yaşına giren Rus …

Rusya başkanı Putin’in 70 yıllık hayatına damga vuran 7 dönüm noktası
Akacan The Mall
07.10.2022 13:52
0
A+
A-

Rusya önderi Putin’in 70 yıllık hayatına damga vuran 7 dönüm noktası
Bugün Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in doğum günü. 70 yaşına giren Rus önderin hayatında dünya görüşünü özetleyen ve şekillendiren birçok değerli olay mevcut lakin kimileri bilhassa öne çıkıyor.

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, 7 Ekim 1952 doğumlu, yani bugün 70 yaşına basıyor.

İngiliz siyaset bilimci Mart Galeotti, Putin’in 70 yıllık hayatındaki 7 kıymetli dönüm noktasını BBC News için kaleme aldı. İşte Galeotti’nin yorumlarıyla genç Vladimir’in “Vladimir Putin” haline gelmesinde tesirli olan 7 olay…

Akacan The Mall

1964 – JUDOYA BAŞLADI

İkinci Dünya Savaşı sırasındaki 872 günlük kuşatmanın izlerini taşımakta olan Leningrad kentinde doğmuş olan genç Vladimir okul hayatı boyunca daima huysuz ve doğuşçu bir çocuk olarak tanındı. Hatta o yıllardaki en yakın arkadaşının aktardığına nazaran, “Kavgaya girerken karşısında kim olduğuna hiç bakmazdı zira hiç korkmazdı”.

Leningrad sokakları çetelerden geçilmiyordu. Bu ufak tefek fakat gözü pek çocuk, hasımları karşısında öne geçmesine yardımcı olacak bir hünere muhtaçlığı olduğunu biliyordu.

O nedenle 12 yaşındayken evvel Rusya’ya has bir savunma sporu olan ‘sambo’ya akabinde da judoya başladı.

Kararlı ve disiplinli bir atletti. 18 yaşına geldiğinde judoda siyah jenerasyon sahibi oldu ve ulusal gençler şampiyonasında üçüncülük elde etti.

Takip edenlerin bildiği üzere, judodaki başarısı Putin’in yıllardır dikkatle inşa ettiği sert erkek imajının en kıymetli ayaklarından birini oluşturuyor. Lakin judonun Putin’in hayatındaki değeri bununla sonlu değil; birebir vakitte dış dünyanın tehlikelerine karşı her vakit hazır olmayı savunan hayat ideolojisinin de bir kesimi.

Putin’in biyografilerinde sık sık karşımıza çıkan şu kelamını de unutmayalım: “Eğer arbede kaçınılmazsa evvel sen vurmalısın. O kadar sert vurmalısın ki rakibin ayağını bile kaldıramamalı.”

1968 – KGB’YE İŞ BAŞVURUSU YAPTI

Leningrad’ın Liteyniy Prospekt isimli geniş caddesinin 4 numarasında bulunan ve kentin en yüksek binası olan Bolşoy Dom (büyük ev) KGB’nin siyasi polis kolunun merkezi olarak hizmet veriyordu.

Vatandaşların rahat rahat girip çıkmak şöyle dursun, mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştığı bir binaydı Bolşoy Dom. Hatta Stalin devrinde burada sorgulanan o kadar çok kişi gulag’lara (çalışma kampı) gönderilmişti ki halk ortasında bu yüksek binanın bodrum katından Sibirya’nın görülebildiğine dair espriler bile yapılır olmuştu.

Genç Vladimir, 16 yaşındayken o binanın kapısından girdi, kırmızı halılarla kaplı resepsiyonda ilerleyip müracaatta bekleyen görevliye “Buraya nasıl katılabilirim?” diye sordu. Karşısındaki gencin bu sorusunun latife olabileceğini düşünen görevliden “Önce askerlik yapman ya da bir üniversiteden mezun olman gerek” karşılığını aldığında ise “Hangi kısmı okusam daha yeterli olur?” diye sormayı ihmal etmedi.

Aldığı karşılık “hukuk”tu. O andan itibaren hukuk fakültesini muvaffakiyetle tamamlamaya odaklanan Putin, mezun olduktan sonra KGB’ye katıldı.

Putin için KGB, çetelerle dolu Leningrad sokaklarının en güçlü çetesiydi. Parti teması olmayanlara bile güvenlik ve ilerleme imkânı sağlayan bir kurumdu.

Aynı vakitte bir şeyleri değiştirip ülkesinin ve halkının geleceğinde fark yaratmasına da imkân sağlayan bir işti bu. İlerleyen yıllarda gençliğinde severek izlediği casus sinemalarıyla ilgili olarak, “Bir casus binlerce kişinin bahtına karar verebiliyor” diyecekti.

Dresden yıllarında çıkarılan Stasi kimlik kartı

1989 – ÖFKELİ KALABALIK ETRAFINI SARDI

Ne var ki büyük umutlarla adım attığı KGB mesleği, Putin’in beklediği üzere gitmedi. Kötü bir çalışan değildi fakat çok fazla yükseleceğe de benzemiyordu. Yeniden de büyük bir eforla Almanca öğrendi ve 1985 yılında KGB’nin Dresden’de bulunan irtibat ofisine tayin oldu.

Putin’in Almanya’daki hayatı hayli rahat ve keyifli giderken Kasım 1989’da Doğu Almanya rejimi akıl almaz bir süratle yıkılmaya başladı.

5 Aralık günü öfkeli bir kalabalık, Dresden’de bulunan KGB binasının etrafını sardı. Putin can havliyle en yakın Kızıl Ordu garnizonunu arayıp müdafaa istedi. Telefonun öteki ucundaki çaresiz sesten, “Moskova’dan buyruk gelmedikçe hiçbir şey yapamayız ve Moskova’dan hiç ses yok” karşılığını aldı.

Putin merkezi gücün apansız çökmesinin ne kadar korkutucu bir şey olduğuna Dresden’de şahit oldu. Bunun sebebinin Sovyetler Birliği başkanı Mihail Gorbaçov’un bir yanlışı olduğunu düşünüyordu. Gorbaçov, karşısına çıkan muhalefete süratle ve kararlılıkla cevap vermemişti. Putin birebir yanılgıyı asla tekrarlamamaya yemin etti.

Batı dünyasında Rusya başkanına dair yapılmış en kapsamlı çalışmalardan biri kabul edilen “We Need To Talk About Putin” (Putin Hakkında Konuşmalıyız) ve yakın vakitte raflarla buluşacak olan “Putin’s Wars” (Putin’in Savaşları) kitaplarının müellifi olan Prof. Mark Galeotti, tıpkı vakitte da Mayak Intelligence’ın yöneticisi.

Putin’in Dresden’de misyon yaptığı yıllarda çekilmiş askeri üniformalı bir fotoğrafı

1992 – ‘PETROL KARŞILIĞI GIDA’ PROGRAMININ ARABULUCULUĞUNU YAPTI

Sovyetler Birliği’nin çöküşünün akabinde KGB’den ayrılan Putin yeni ismi St. Petersburg olan kentin reformcu belediye liderinin yanında çalışmaya başladı.

Ekonomi özgür düşüş halindeydi. Putin’e kentin halkının hayatını kolaylaştıracak bir muahedeyi yürütme vazifesi verildi: 100 milyon dolar kıymetinde petrol ve metal karşılığında besin tedarikini sağlamak.

Ancak bu mutabakatın halkın hayatına pek tesiri olmadı. Hatta muahedeye ait bir soruşturma kapsamında 100 milyon doların Putin’in, arkadaşlarının ve kentte faaliyet gösteren çetelerin kasasına gittiği öne sürüldü. (Soruşturma evrakı kısa mühlet içinde kapatıldı.)

90’lı yıllarda Putin siyasi nüfuzun paraya çevrilebilecek bir kıymet olduğunu öğrendi.

2008 – GÜRCİSTAN’IN İŞGALİ

Putin, 2000 yılında Rusya devlet lideri olduğunda Batı’yla olumlu bir bağ kurmayı umuyordu. Bu münasebetin şartlarını Rusya belirleyecekti. Bir vakitler Sovyetler Birliği toprağı olan ülkelerin Rusya’nın tesir alanında kalması da bu şartlardan biriydi.

Ancak Rus önderin iyimserliği kısa mühlet içinde evvel hayal kırıklığına akabinde da öfkeye dönüştü. Putin Batı’nın Rusya’yı faal bir biçimde yalnızlaştırmaya ve alçaltmaya çalıştığına inanmaya başladı.

Gürcistan Devlet Lideri Mihail Saakaşvili’nin ülkesini NATO üyesi yapmaya kararlı olduğunu açıklaması Putin’i daha da öfkelendirdi. Gürcistan’ın Rusya takviyeli ayrılıkçı bölge Güney Osetya üzerinde yine denetim sağlama istikametinde adımlar atması da Putin’e harekete geçmek için muhtaçlık duyduğu ortamı sağladı.

Rus güçleri Gürcistan ordusunu 5 gün içinde yerle bir etti ve Saakaşvili’yi bir barış mutabakatı imzalamaya zorladı.

Bu durum Batı’yı öfkelendirdi lakin bir yıl içinde ABD Lideri Barack Obama, Rusya’yla bağlantıları “sıfırlama” teklifini getirdi. Üstüne bir de Moskova 2018 Dünya Kupası mesken sahipliği ile onurlandırıldı.

Bütün bunlar Putin için yanlışsız hareket ettiğini gösteren işaretlerdi: Zayıf ve tutarsız Batı dünyası başta oflayıp poflasa da kararlı irade karşısında eninde sonunda geri adım atıyordu.

2011-2013 – MOSKOVA PROTESTOLARI

2011 yılında gerçekleşen parlamento seçimlerine hile karıştığı tarafındaki yaygın inanç protestolara neden oldu. Putin’in 2012’de yapılacak başkanlık seçimlerinde tekrar aday olacağını açıklaması bu protestoları daha da alevlendirdi.

Adını göstericilerin toplandığı meydandan alan Bolotnaya Protestoları, halkın Putin’e yönelik muhalefetinin bugüne kadarki en büyük yansıması oldu.

Putin şovların Washington tarafından başlatıldığını ve yönetim edildiğine inanıyor ve direkt ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı suçluyordu.

Bu protestolar Putin’i Batı’nın kendisinin sonunu getirmek istediğine yönelik inancını daha da kuvvetlendirdi. Artık savaş başlamıştı.

Pandeminin en başında 24 Mart 2020’de çekilen bu kare Moskova’daki bir hastane ziyaretinden

2020-2021 – KORONAVİRÜS KAPANMALARI

Covid-19’un bütün dünyayı kasıp kavurduğu günlerde, Putin kuralları çok keskin bir karantinaya girdi. Kendisiyle görüşecek herkesin, muhafazaların kontrolü altında 15 gün evvelce izolasyona girmesini talep ediyordu. Bu şahıslar toplantı öncesi de mikropları öldüren ultraviyole ışınlar altından geçiyor ve üstlerine dezenfektan sıkılıyordu.

Bu sıkı kurallar, Putin’in yüz yüze görüştüğü müttefiklerinin ve danışmanlarının sayısını yeterlice azalttı. Geriye yalnızca her şeye evet diyen ve en az Putin kadar sert görüşlere sahip olan birkaç kişi kaldı.

Alternatif görüşlere maruziyeti gitgide azalan, ülkesinin geri kalanıyla bağı gitgide zayıflayan Putin bütün varsayımlarının gerçek, bütün ön yargılarının makul olduğunu düşünmeye başladı. Ukrayna işgalinin tohumları da bu türlü atıldı.

İş insanı Yuri Kovalçuk’un Putin’in pandemi sırasında görüştüğü az sayıdaki bireyden biri olduğu biliniyor.

BBC News’de Mark Galeotti imzasıyla yayımlanan “Vladimir Putin at 70: Seven pivotal moments that made him” başlıklı haberden derlenmiştir.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.