SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Petkim: STAR Rafineri’deki %12 oranındaki hissedarlık nihai olarak belirlendi

Petkim, Star Rafineri’de değişen hissedarlık oranının hedefler üzerinde etkili olmayacağını, vazgeçilen yüzde 6 pay için bir alım opsiyonu sözleşmesi olmadığını açıkladı.

Petkim: STAR Rafineri’deki %12 oranındaki hissedarlık nihai olarak belirlendi
Akacan The Mall
17.04.2023 11:53
0
A+
A-

Petkim: STAR Rafineri’deki %12 oranındaki hissedarlık nihai olarak belirlendi
Petkim, Star Rafineri’de değişen hissedarlık oranının hedefler üzerinde etkili olmayacağını, vazgeçilen yüzde 6 pay için bir alım opsiyonu sözleşmesi olmadığını açıkladı.

Petkim, STAR Rafineri’de dolaylı hissedarlığının yüzde 18’den yüzde 12’ye düşürülmesinin nihai karar olduğunu açıkladı. Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan şirket, değişikliğin belirlenen hedefler üzerinde önemli bir etki yaratmasının beklenmediğini kaydetti.

Petkim geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada sektördeki olumsuz koşulları gerekçe göstererek STAR Rafineri’de hisse alımı ile ilgili anlaşmayı, rafineride yüzde 12’lik dolaylı payı 480 milyon dolara alacak şekilde revize etti. Daha önceki anlaşmada yüzde 18’lik dolaylı pay için 720 milyon dolar verilmesi konusunda anlaşılmıştı.

Akacan The Mall

Konuyla ilgili şirketten Bloomberg HT’nin sorularına verilen cevaplar şöyle:

– Petkim’in hisse alım sözleşmesinin son dilimini ödememesi ile Rafineri AŞ’de alacağı payın %30’dan %20’ye inmesi, Petkim’in uzun vadeli planlaması çerçevesinde nasıl bir etki yaratacak? Sahiplik için ilk belirlenen %30 oranı neye göre belirlenmişti, %20 olmasının getireceği bir farklılık mevcut mudur?

STAR Rafineri, Petkim’in ana hammaddesi olan nafta ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamakta ve dolayısıyla tedarik güvenliğini sağlamaktadır. Bunun dışında standart kalitede nafta akışının STAR Rafineri’den düzenli olarak sağlanması, Petkim’e kapasite kullanımı, ürün kalitesi ve lojistik maliyetleri anlamında önemli katkılarda bulunmaktadır. Petkim’in halka açık bir şirket olarak ana tedarikçisi olan STAR Rafineri’de azınlık hissedar olmasıyla, hem ana tedarik sağlayıcısı olan şirketin yönetiminde temsil edilmesi, hem de karşı döngüsel özelliğe sahip olan rafineri ve petrokimya sektörlerinin birbirlerini dengelemesinden faydalanması amaçlanmıştı. Bu amaçların gerçekleştirilmesi açısından, Petkim’in nakit kaynaklarının kullanım öncelikleri de dikkate alındığında, hisse alım işleminin %12’ye revize edilmesinin belirlenen hedefler üzerinde önemli bir etki yaratmayacağı değerlendirilmektedir.

-Hisse devir sözleşmesinin bu çerçeveye oturtulmasına rağmen, ilerde Petkim’in imkânı elverdiğinde bu devir yeniden gündeme gelebilir mi? Yoksa bu adım nihai midir?

Petkim’in STAR Rafineri’deki %12 oranındaki hissedarlığı nihai olarak belirlenmiştir.

– Devri gerçekleşecek hisse sonrası oluşacak %12’lik dolaylı STAR hissedarlığı, Petkim için nasıl bir avantaj sağlamış olacak?

Yukarıda sözü edildiği üzere, Petkim’in halka açık bir şirket olarak ana tedarikçisi olan STAR Rafineri’de azınlık hissedar olması hem ana tedarik sağlayıcısı olan şirketin yönetiminde temsil edilmesi, hem de karşı döngüsel özelliğe sahip olan rafineri ve petrokimya sektörlerinin birbirlerini dengelemesinden fayda sağlayacağı öngörülmektedir. Buna göre, Petkim’in karlılığının azaldığı dönemlerde, STAR Rafineri’den sağlanacak katkı ile karlılığı ve dağıtılması durumunda temettü ile nakit akışı desteklenecektir.

– Şirketin son 240 milyon dolarlık bedeli ödememesi ve bu yükümlülüğü üstlenmemesi, şirketin nakit akışı üzerinde ne kadar etki yaratacak?

Söz konusu kararla, Petkim’in petrokimya sektörünün içinde bulunduğu olumsuz koşullar nedeniyle sınırlanan nakit kaynaklarının üzerindeki baskı azaltılmış ve ana hissedarına olan 240 milyon ABD doları tutarındaki yükümlülüğü ortadan kaldırılmıştır.

– Hisse devrinin sonuna kadar herhangi bir sermaye artırımı planlanıyor mu? Hisse devri sonrası yapılacak bir sermaye artırımında Petkim’in koşullarının elvermemesi halinde hisse miktarının küçülmesi olasılığı söz konusu olabilir mi?

STEAS ve Petkim arasında yapılmış olan ve 10 Nisan 2023 tarihinde kamuya duyurulan protokolde kayda bağlandığı üzere, Petkim hisse devir tarihine kadar gerçekleştirilecek sermaye artışlarına katılmayacak ve bu nedenle hisse oranında herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

– STAR ve STEAŞ üzerinden hisse kapanış tarihine kadar gelebilecek temettü miktarına ilişkin bir projeksiyon söz konusu mudur? Bu iki şirketin 2022 ve 2023 Q1 karları üzerinden doğacak karlılıkları üzerinden Petkim’in şu ana kadar ödenmiş tutar üzerinden bir temettü hakkı söz konusu olacak mıdır?

Bu konuda herhangi bir öngörü bulunmamaktadır. Ancak yukarıda sözü edilen protokole göre, hisselerin Petkim’e devri öncesinde, herhangi bir temettü dağıtımı olması durumunda, Petkim’in hisse oranına karşılık gelecek oranda temettüye hak kazanacaktır.

– Vazgeçilen % 6 pay için bir alım opsiyonu sözleşmesi var mı?

Bu şekilde tasarlanmış herhangi bir opsiyon sözleşmesi bulunmamaktadır.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.