SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Kiraya artırım hududunda son üç ay

MİLYONLARCA kişinin ortak sorunu süratle artan kiralar. Yeni konut arayanlar bütçesine nazaran mesken bulamıyor, kiracılar artırım baskısı ile uğraş ediliyor.

Kiraya artırım hududunda son üç ay
Akacan The Mall
23.03.2023 07:53
0
A+
A-

Kiraya artırım hududunda son üç ay
MİLYONLARCA kişinin ortak sorunu süratle artan kiralar. Yeni konut arayanlar bütçesine nazaran konut bulamıyor, kiracılar artırım baskısı ile çaba ediliyor.

Yaşanan bu sorun karşısında kiracıları korumak için geçen yaz değerli bir yasal düzenleme yapıldı ve kira artışına yüzde 25 artırım sonu getirildi. 1 yıl vadeli düzenleme yaklaşık 3 ay sonra sona erecek. Müddet yaklaştıkça vatandaşın aklındaki soru işaretleri de arttı. Hangi tarihten sonra sınırlama olmayacak, mesken sahipleri bu tarihten sonra artırım oranını nasıl belirleyecek, kiracıların hakları neler olacak? İşte kiraya artırım sınırlamasında bilinmesi gerekenler… 

1- KİRAYA YÜZDE 25 ARTIRIM SONU NE VAKİT SONA ERECEK?

Akacan The Mall

Kiralardaki fahiş artış sonrası yasal düzenlemeye gidildi ve konutlarda kira artışına sınırlama getirildi. Bu yasa ile “11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri ortasında (1 Temmuz dahil) yenilenen mukavelelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde artırım yapılamayacak” denildi. Yeni bir düzenleme olmazsa 1 Temmuz sonrası sınırlama sona erecek. 30 Haziran’da, 1 Temmuz’da kontratı yenilenen kiracılar ikinci sefer artırım hududu uygulanmasından faydanırken,2 Temmuz ve sonrasında kontrat yenileyenler kapsam dışı sayılacak. Bir gün farkla artırım oranında büyük fark yaşanacak.  

2- 1 TEMMUZ SONRASI TÜM KİRACILARA ARTIRIM YAPILACAK MI?

Düzenlemenin sona ermesi bu tarihte artırım olacağı manasına gelmiyor. Mesken sahipleri kira artışını yılda bir sefer, mukavele yenileme devrinde yapabilir.

3- YENİ DEVİRDE KİRA ARTIŞI NASIL HESAPLANACAK? MESKEN SAHİBİ İSTEDİĞİ ORANI BELİRLEYECEK Mİ?

Düzenleme öncesi olduğu üzere, sonrasında da keyfi oran belirlenmesi yasal değil. 1 Temmuz’dan sonra, sınırlama öncesinde olduğu üzere Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ‘TÜFE 12 ay ortalaması’ dikkate alınacak. Mesela son açıklanan şubat ayı enflasyon bilgilerine nazaran bu oran yüzde 71.83 olarak gerçekleşti. Şayet bir kira artırım sınırlaması olmasaydı, mukavele yenilendiğinde 3 bin liralık kira 5 bin 155 lira, 5 bin liralık kira 8 bin 591 lira olacaktı. Yüzde 25 artırım hududu ile 3 bin liralık kira 3 bin 750, 5 bin liralık lira 6 bin 250 lira oldu.

4- GEÇMİŞ DEVİR ARTIRIM FARKI İSTENEBİLİR Mİ?

1 yıl boyunca yüzde 25 artırım hududuna uyan bir mesken sahibi ‘uygulama bitti, geçen yıl yapamadığım artırımı artık istiyorum’ diyemez.

5- KONUT SAHİPLERİNİN MUKAVELE YENİLEME PERİYODUNDA ‘EVİMDEN ÇIK’ DEME HAKKI VAR MI?

Ev sahipleri istediği vakit ‘evimden çık’ diyemez. Lakin kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin gereksinimi varsa kiracının tahliyesini isteyebilir. Gereksinimim var dedikten sonra, meskeni bir diğerine 3 yıl mühletle kiralayamaz. Kiralarsa eski kiracıya tazminat ödemek durumunda kalır. 10 yıl kontrat uzama mühleti dolan kiracı için rastgele bir münasebet göstermeden tahliye istenebilir. Bunun yanında meskenin satılması durumunda, mülkü alan kişi şayet kendi yaşayacaksa kiracının tahliyesini talep eder. Bu durumda ya 6 ay, ya da bir sonraki kontrat devrine kadar vakit verilir. Tarafların anlaşamaması halinde tahliye davaları ortalama 2-2.5 yıl sürebilir.

KİRALIK KONUT MODELİ GELİYOR

KİRA artırım oranına yeni bir sınırlama gelip gelmeyeceği açıklanmazken, arz-talep istikrarının sağlanması için yeni modeller üzerinde çalışılıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kiralık konut arzını artırmaya yönelik projeler geliştireceklerini açıkladı ve şu bilgileri paylaştı: “Ülkemize ‘kiralık konut üreticisi’ kavramını kazandırmayı ve kiralık konut arzını kısa müddette artırmayı hedefliyoruz. Model kapsamında üretilen kiralık konutlar, öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına hizmet sağlayacak. Kiralama meblağları ve artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulaması yapılacak. Böylelikle, bilhassa salgın sonrasından bu yana makul düzeylerin çok ötesinde artış gösteren kira enflasyonunu dizginleyeceğiz.”

YÜZDE 173 ARTIŞ OLDU

KİRAYA artırım hududu kimi mesken sahiplerince hiçe sayılırken, tıpkı vakitte yeni kiraya verilecek konutlarda de fiyat artışı devam etti. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından, sahibinden.com’un ilan datalarıyla hazırlanan ve şubatta açıklanan rapora nazaran; ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış ocakta yüzde 173.5 olurken, ortalama kiralık konut metrekare fiyatı 76.6 TL’ye yükseldi. Bu da 100 metrekare konutta ortalama kiranın 7 bin 660 liraya geldiğini gösteriyor. Yıllık kira artışı İstanbul’da yüzde 145.5, Ankara’da yüzde 144, İzmir’de ise yüzde 183.2 oldu. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 108.1 TL, Ankara’da 51.3 TL, İzmir’de ise 76.5 TL’ye çıktı. İstanbul’da 100 metrekarede ortalama kira 11 bin liraya yaklaştı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.