SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

‘Kelebek’ tesiri

‘Kelebek’ tesiriOtomotiv markaları direksiyonları adeta tekrar icat etmeye başladı. Birinci kere Tesla’nın seri üretim bir modelde satışa …

‘Kelebek’ tesiri
Akacan The Mall
09.05.2022 07:38
0
A+
A-

‘Kelebek’ tesiri
Otomotiv markaları direksiyonları adeta tekrar icat etmeye başladı. Birinci kere Tesla’nın seri üretim bir modelde satışa çıkardığı kelebek dizaynlı direksiyon, geçtiğimiz günlerde farklı markaların yeni modellerinde de sunuldu. Uzmanlar ve şoförler ise kelebek direksiyonların sürüş güvenliğini riske atıp atmayacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Otomotiv dalı kıymetli bir dönüşümden geçiyor. Bir yandan sıfır emisyona geçiş için elektrikli, hibrit ve hidrojen motorlu araç çalışmaları artarken, bir yandan da birbirleriyle haberleşen ve büsbütün otonom halde ilerleyebilen araçlar için basamaklar süratlice çıkılıyor. Tüm bunlar olurken araçların dizaynları da değişiyor. Bilhassa elektrikle çalışan araçlarda enerjiyi mümkün olduğunca verimli kullanmak kıymetli olduğu için rüzgârı en güzel formda aktaran daha kolay ve yuvarlak sınırlı dış dizaynlar yaygınlaşıyor. Lakin, son devirde otomotiv sanayisinde tasarımı değişen değerli bir kesim daha var ki, hem dalı hem de şoförleri ikiye bölmeyi başardı. Tartışmanın odağında tasarımı tabiri caizse “yeniden icat edilen” direksiyonlar var. O denli ki, birinci içten yanmalı motora sahip arabanın üretildiği (Mercedes-Benz Patent Motorwagen) 1885’ten bu yana yuvarlak dizaynla kullanılan direksiyonların yerini, ‘kelebek’ diye isimlendirilen, üst kısmı olmayan direksiyon dizaynları almaya başladı.

Kelebek dizaynlı direksiyonu seri üretim modellerinde sunan birinci marka Tesla oldu. 2021 yılında amiral gemisi Model S’i yenileyen marka, ‘York’ ismini verdiği yeni kelebek görünümlü direksiyon sistemini de tanıttı. Bu sistem alışılagelmiş direksiyonların bilakis üst kısmı büsbütün kesik bir yapıdaydı. Görenlerin birinci yansısı, direksiyonun bir kaç cins çevirilmesi gereken hareketlerde ve ani durumlarda güvenlik problemleri yaratabileceği oldu. Tesla ise bu dizaynın, aracın ileri görüş açısını güzelleştirdiğini ve yerleşik kameraların şoförün göz hareketlerini daha yanlışsız izlediğini söyledi. Şu anda Model S ve Model X’te sunulan kelebek direksiyon simidiyle ilgili birinci kullanıcı yorumları, bilhassa geri hareketlerde direksiyonun şoförleri bir epey zorladığı istikametinde birleşiyor. Üstelik toplumsal medyaya yansıyan birkaç görüntü, şoförlerin kelebek direksyonlarla dönüşlerde bir epey meşakkatler çektiğini gözler önüne serdi. Elhasıl bu direksiyon dizaynına alışmak için şoförlerin kas hafızalarını tekrar eğitmeleri gerekiyor.

Akacan The Mall

JAPONLAR DA KATILDI

Tesla’nın akabinde kelebek direksiyonu, seri üretim modellerine taşıyanlar Japonlar oldu. Japon üretici Toyota kısa mühlet sonra satışa sunacağı elektrikli arabası bZ4X’le birlikte yeni kelebek direksiyonunu da birinci sefer gösterdi. Bu direksiyon da tıpkı Tesla’da olduğu üzere üst kısmı büsbütün kesik özgün bir kelebek dizayna sahipti. Akabinde, geçtiğimiz haftalarda Toyota’nın bünyesindeki premium araba üreticisi Lexus’un, bZ4X ile birebir platformu paylaşan RZ 450 modeli de kelebek direksiyonla birlikte dünyaya tanıtıldı.

Marka ‘One Motion Grip’ isimli direksiyon teknolojisini opsiyonel yani isteğe bağlı sunacağını açıkladı. Fakat, Lexus direksiyon sisteminde (Tesla’dan farklı olarak) mekanik ilişkiyi ve direksiyon kolonunu büsbütün ortadan kaldırdığını ve direksiyon açısını araba suratına nazaran ayarlayabilen bir sistem geliştirdiğini bildirdi. Yurtdışından gelen birinci bildirimler de Lexus’un kelebek direksiyonun Tesla’ya nazaran daha kolay alışılabilir olduğu istikametinde lakin tekrar de önemli bir öğrenme müddeti gerektirdiğinin altı çiziliyor.

Yeni direksiyon denemeleri ‘kelebek etkisi’ ile başka markalara da yayılır mı bilinmez fakat önümüzdeki yıllarda Türkiye’de de bu direksiyonları göreceğimiz kesin. Öte yandan, hem uzmanlar hem de şoförler kelebek direksiyonla ilgili keskin bir ayrım yaşıyor. Bu ayrımın temelinde ise güvenlik telaşları yatıyor. Bir kesim kelebek direksiyonların ani hareketlerde ve rutin dönüşler esnasında sürüş güvenliğini riske atabileceğini belirtirken, bir kesim ise yeni tasarımı başarılı buluyor.

SÜRÜŞ TEKNİĞİ UZMANLARI NE DİYOR?

Kelebek direksiyonlarda fikir aslında hayli kolay. Firmalar bu durumu şöyle savunuyor, “Teknolojinin gelişmesi ve otonom sürüş özelliklerinin yaygınlaşmasıyla araçlar sürüşün kıymetli bir kısmını kendi kendine gerçekleştirecek. Bu nedenle kabin içerisinde aslında tam manasıyla bir direksiyona gerek kalmayacak. Üstelik, kelebek direksiyonlarla, şoförlerin davranışlarını izlemek ve göz hareketlerini algılamak daha kolay olacak. Bu sayede sürüş güvenliği arttırılacak.”

Fakat, olağan bir direksiyonda hareket esnasında ‘elden ele’ verilen direksiyon hareketini kelebek direksiyonda yapmak imkânsız hale geliyor. Bu, sürüş güvenliğiyle ilgi soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Hususla ilgili görüşlerini aldığımız İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Yener Gülünay ise, “Yeni kuşak araçlarda güvenlik sistemleri ve takip araları bilgisayarla otonom olarak takip ediliyor. Hasebiyle kimi vakit isteseniz dahi aracı savurmak, yoldan çıkarmak imkânsız hale geliyor. Fakat, yüzde 100 güvenmek her vakit hakikat değil. Ani hareketler yapılması gereken durumlarda yahut bir biçimde denetimi kaybettiğimiz anlarda, nelerle karşılaşacağımızı şimdi bilmiyoruz. Yaygın formda kullanılınca daha düzgün öğreneceğiz. Şimdilik kesin bir lisanla sakıncalı diyemeyiz lakin sürüş güvenliğini riske atma ihtimali var” yorumunda bulundu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.