SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Çetinkaya: Tarım ve madencilik bir ortada yapılabilir

Çetinkaya: Tarım ve madencilik bir ortada yapılabilirAvrupa’da kentin merkezinde, tarım alanları ile iç içe madencilik yapılabiliyor. Türkiye …

Çetinkaya: Tarım ve madencilik bir ortada yapılabilir
Akacan The Mall
08.10.2022 11:22
0
A+
A-

Çetinkaya: Tarım ve madencilik bir ortada yapılabilir
Avrupa’da kentin merkezinde, tarım alanları ile iç içe madencilik yapılabiliyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Bölüm Şurası Lideri Rüstem Çetinkaya, “Avrupa Birliği ülkelerinde tarım, turizm, etraf ve maden hepsi bir ortada yapılabiliyor. Tarım yahut maden ayrımı yapılmadan ülkeye paha katılıyor. Üzüm bağları, tarım alanları, göller, akarsular, kent merkezleri ve madenler Avrupa Birliği’nde ülkelerinde tıpkı bölgeler içinde yer alıyor. Lakin ülkemizde maalesef ki madencilik üzerine yapılan tüm algılar birini seçmek üzerine kurgulanıyor. Birini seçmek zorunda değiliz. İkisini birden, muhakkak kriterlere uyarak bir ortada yapabiliriz” diye konuştu.

Avrupa’daki madenlerin tarım, madencilik, etraf ve turizmin birbiriyle ‘siyah-beyaz’ üzere bir ayrım yapılmadan yürütülebileceğinin en büyük ispatı olduğunu söyleyen Çetinkaya, “Tüm bu faaliyetler birbiriyle iç içe devam ediyor. Zati madencilik ve tarımın, çatışan değil iç içe olan, birbiriyle daima yan yana hareket etmesi gereken iki bölüm olduğunu söylüyoruz. Maden ya da etraf diye seçim yapmadan, ikisinin de bir ortada yapılabileceğini biliyoruz. Lakin ülkemizde maalesef ki madencilik üzerine yapılan tüm algılar, birini seçmek üzerine kurgulanıyor. Birini seçmek zorunda değiliz. İkisini birden, aşikâr kriterlere uyarak bir ortada yapabiliriz” diye konuştu.

Akacan The Mall

“ÖNCE İNSAN, SONRA ETRAF, SONRA MADEN DİYORUZ”

Bir ülkenin kaynağı varsa bunun çıkarılması gerektiğini, ülkenin gelişimi için bunun koşul olduğunu kaydeden Çetinkaya, “Çin gayrisafi ulusal hasılasının yüzde 20’sini madenlerden elde ediyor. Rusya’da bu oran yüzde 14. Bir ülkenin bir kaynağı varsa o kaynağı çıkarmak zorundasınız. Ülkemiz doğalgaz, petrol olarak zayıf bir noktada. Bu yüzden ülkenin yeraltı kaynaklarını en verimli halde kullanmalıyız. Bir defa daha davetimizi tekrarlıyoruz. ‘Madencilik ve etraf bir ortada olabilir’ diyoruz. Toplumun ve kuruluşların telaşlarını bilimsel çerçevede tartışmaya, konuşmaya hazırız. Biz de tıpkı kaygıları taşıyor, buna nazaran hareket ediyoruz. Unutulmasın ki etraf hassaslığı en fazla olan bizleriz. Maden dalı olarak ‘önce insan, sonra etraf, sonra maden’ diyoruz. İtalya’daki örnekler üzere dünyada bu işin nasıl yapıldığını herkese göstermek istiyoruz. Tüm bunları gördükten sonra madenlere karşı olan ilgili tüm vakıf ve kuruluşlarla birlikte madenciliğin kurallarını beraberce düzenlemek isteriz” tabirlerini kullandı.

Çetinkaya, “Domodossola bölgesi tabiat ile iç içe madencilik faaliyetlerinin yapıldığı bir bölge. Kentin tam ortasında madencilik yapılıyor. Kentle iç içe olan maden alanlarının çabucak yakınından İsviçre Alpleri’nden gelen akarsular geçiyor. Madenin içinde denetimli bir formda patlatma süreci yapılabiliyor. Bugün İsviçre hududuna yalnızca 20 dakika uzaklıkta, cennet bir alan içerisinde, kentin tabanında maden çalışmaları yapılabiliyor. Günde 3-4 sefer patlatma süreci dahi gerçekleştiriliyor. Hatta gittiğimiz öbür bir maden alanında kullanılan kule vinçler, meskenlerin çatısının üzerinden geçiyordu. Yeniden Verona yakınlarında Lombardiya bölgesindeki tabiat mükemmeli gölün çabucak sıfır noktasında bulunan maden ocağının 2035’e kadar ruhsatı olduğunu öğrendik. Maden ruhsatının müddetinin dolmasının akabinde faaliyetin sona ereceğini düşündük. Lakin Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 projesinden hibe kredi alan şirket, faaliyetlerine devam edebilecek. Bu kredinin verilmesinin nedeni ise daha uygun madencilik yapabilmesi” dedi.

İtalya’da yapılan çalışmalarda zeytin ya da mermer kıyaslaması yapılmadığına değinen Çetinkaya, “Avrupa Birliği ve hasebiyle İtalya’da etraf şuuru çok yüksek. Bu türlü bir ülkede dahi zeytin ya da mermeri birbiriyle kıyaslamadan iktisada katkı sağlanıyor. Maden alanlarında yapılan çalışmaları görüyoruz. Kelam konusu bölgeler tüm bu faaliyetlerinin dışında yüzbinlerce turist ağırlıyor. Göllerin, ırmakların olduğu yerlerde madencilik faaliyetleri devam ediyor. Tonlarca mermer bloklarını taşıyan kamyonlar, kentin içinden geçebiliyor” dedi.

Dünyada madencilik faaliyetlerinin kent merkezlerine, tarım alanlarına ve tarihi yerlere yakın alanlarda yürütülebildiğini göstermek istediklerini lisana getiren Çetinkaya, “Carrara bölgesi de beyaz mermeriyle meşhur. Carrara tıpkı vakitte bir turizm kenti. Turizm ve maden faaliyetlerinin bir ortada yürütülebildiği bu bölge dünyanın birçok ülkesine yüksek katma kıymetli ve yüksek fiyatlara eser satıyor. İtalyan taşı denildiğinde akla birinci burası geliyor. Ve kıyıdan bakıldığında 20 kilometre boyunca dağlarda, her yerde mermer ocakları görülebiliyor. Livorno bölgesinde de süper bir tabiat mükemmelinin içerisinde zeytin ağaçlarının ve üzüm bağlarının çok ağır olduğu bir bölgede de doğal taş işletmeciliği ve maden faaliyetleri bir ortada devam ediyor” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.