SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Kurum: 2023 yılı itibariyle emisyon ticaret sistemini hayata geçireceğiz

Bakan Kurum: 2023 yılı itibariyle emisyon ticaret sistemini hayata geçireceğizÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Mısır’ın …

Bakan Kurum: 2023 yılı itibariyle emisyon ticaret sistemini hayata geçireceğiz
Akacan The Mall
17.11.2022 11:07
0
A+
A-

Bakan Kurum: 2023 yılı itibariyle emisyon ticaret sistemini hayata geçireceğiz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Mısır’ın Şarm El Pir kentinde düzenlenen COP27 doruğunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin güç gereksinimini karşılayacak ve kendi kendine yetecek bir ülke olmak zorunda olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, “Türkiye’nin emisyon üretiminde tarihî sorumluluğu yok denecek kadar az 0.6, biz bu dünyayı kirletmedik.” dedi. Depozito sistemi vakitle alışkanlık kazanacağını belirten Bakan Kurum, “Aslolan burada döngüsel iktisat anlayışı, ‘al kullan at’ değil, ‘al kullan dönüş’tür. Bu her şey için geçerli. Bizim artık ömür biçimimizi iklim değişikliğine uyumlu hale getirmemiz gerekiyor… Köyümüze dönelim, çok ileri gitmeye gerek yok. 3 milyar 157 milyon dolarlık mutabakat anlaşmamızla kıymetli bir finansman takviyesini sağlayarak iklim değişikliği gayretimizde kullanıyoruz… 2030 yılı için 1 milyar 175 milyon ton, yüzde 21 emisyon amacımızı, yüzde 41’e çıkardık.” sözlerini kullandı.

Bakan Murat Kurum, Mısır’ın Şarm El Pir kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Kontratı 27. Taraflar Konferansı’nda (COP27) , bir küme gazeteci ile bir ortaya geldi. Kurum,Ulusal Katkı Beyanının ayrıntılarını anlattı.

COP 27 Konferansı’nda iştirakçi ülkelerin mevkiidaşları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Bakan Kurum,“Bu sürece epeyce faal, verimli, iştirak sağlamaya uğraş gösteriyoruz. Hem yapmış olduğumuz işleri anlatıyoruz hem degelecek ile ilgili projelerimizi paylaşıyoruz.” dedi.

Akacan The Mall

“DÖNGÜSEL YEŞİL İKTİSAT AMAÇ DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞMALARIMIZ BAŞLADI”

Bakan Kurum, COP toplantılarında,BM Kyoto Mukavelesi, Paris Anlaşmasıgörüşüldüğü, belirli kararların alındığı, uygulamaların yapıldığı, bilgi, deneyim paylaşımlarının olduğu, ülkelerin bu manada gayelerinin, projelerinin burada istişare edildiğini anlatarak, “O anlamdabizim içinkıymetli. Paris Anlaşması’nı biz meclisimizden geçirdik. Cumhurbaşkanımızın kararıyla da 2023 net sıfır emisyon ve kalkınma döngüsel yeşil iktisat anlayışıyla gayemizi ortaya koyduk. Bu maksat doğrultusunda da çalışmalarımız başladı.” diye konuştu. 

“ÜLKENİN KALKINMASINA MAHZUR OLMAYACAK ANLAYIŞLA BU SÜRECİ YÜRÜTECEĞİMİZİ BEYAN ETTİK”

Türkiye’nin 30 Eylül 2015 tarihinde niyet edinmiş ulusal katkı beyanı olduğunu anımsatan Bakan Kurum, “2015’te BM İklim Değişikliği Çerçeve Kontratı sekretaryasına sunduk ve senaryoya nazaran 2030’da emisyonlarımız 1 milyar 175 milyon ton olacaktı. ‘1 milyar 175 gerçekleştirmeyeceğiz 929 milyon ton gerçekleştireceğiz’ dedik. Artıştan yüzde 20 bir azalış. Zira biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. En yüksek emisyonlarımıza ulaşmadık. Hasebiyle gelişeceğimiz için zati Paris Mutabakatına da imza atarken ülkenin kalkınmasına mahzur olmayacak anlayışla bu süreci yürüteceğimizi beyan ettik. Emisyonlara baktığımızda geçmişle alakalı 1750-2019 ülke emisyonlarına baktığınızda ABD’nin yüzde 24,8 emisyon ürettiğini, AB’nin yüzde 17’sinin, Çin’in yüzde 13 emisyon ürettiğini, Türkiye’nin tarihî sorumluluğu yok denecek kadar az yüzde 0.6. Dünyayı kirletmedik.”

“TAAHHÜDÜMÜZÜN YÜZDE 21 ALTINDAYIZ”

Türkiye’nin sera gazı emisyonları konusunda bilgi veren Bakan Kurum, “2020 yılında 523 milyon ton emisyon üretmiş oluyoruz. Referans senaryolarına baktığımızda daima referans senaryolarının altındayız. 2020’de 599 milyon ton olması gerekirken gerçekleşen 506 milyon ton. Taahhüdümüzün yüzde 21’in altındayız. Kişi başına düşen 6,3 ton emisyon üretmiş oluyoruz.” dedi. 

“SEKTÖRLERE NAZARAN EN BÜYÜK HİSSESİ YÜZDE 70,2 İLE GÜÇ KAYNAKLI EMİSYONLARI OLUŞTURUYOR”

Sektörlere nazaran en büyük hissesi yüzde 70,2 ile güç kaynaklı emisyonların oluşturduğunu söyleyen Bakan Kurum, “Yüzde 14 tarım, yüzde 12,7’de endüstriyel süreçler ve yüzde 3.1’de atık dalının emisyonları oluşturduğunu görüyoruz. Bu manada da açıkçası bizim 2053’e ulaşabilmemiz bilimsel bilgiler ışığında da yedi kesimi içeren sanayi, turizm, ulaşım dallarını içeren hoş bir çalışma yaptık. Bütün bakanlıklarımız ile bu çalışmayı gerçekleştirdik. Bu çalışmalarla birlikte genel konseyde yeni emisyonlarımızı taahhütlerimizi sunduk. Bunu yaparken de iklim şurasını düzenledik. Bütün bölümlerin katıldığı, orada bilimsel olarak sivil toplum örgütlerinin, akademisyenlerimizin, hocalarımızın fikirleri tartışıldı. O tartışma çerçevesinde 217 karar aldık. Bu karar da aslında bizim çalışmalarımızın altlığı oldu. Bu çerçevede ulusal katkı beyanımızı güncelledik. Zira 2053’te net sıfır emisyon maksadını yakalayacaksak, bu çerçevede de katkı beyanı ile alakalı güncellememizi bir an evvel yaparak, kararlılığımızı da gösterebilmemiz gerektiğini düşündük.” diye konuştu.

 “ULUSAL KATKI BEYANI GÜNCELLEMESİİLE UZUN PERİYOTLU İKLİM STRATEJİLERİNİ DE HAZIRLADIK”

Ulusal Katkı Beyanı güncellemesi çalışmaları ile birlikte uzun periyotlu iklim stratejilerini de hazırladıklarının altını çizen Bakan Kurum, “Bunları da iklim kanununa ekleyeceğiz. İklim kanunu ile birlikte yapılacak çalışmaların altlığı oluşacak. Bu altlık ile birlikte de bütün kesimler bu çerçevede atacağı adımları iklim kanununun vereceği finansal dayanaklarla gerek emisyon ticaret sisteminin hayata geçmesi ile topyekun bu çabayı sürdürmüş olacağız. Bu manada da katkı beyanı çalışmalarını, yedi dalımızı içine alan ve kalkınma planımıza da koyduk, 2020-2025 kalkınma planımızın içeriğinde ulusal katkı beyanımız ve ülkemizin yeşil dönüşümü bu manada tevcih edildi” dedi.

 “2030’DA AZAMÎ EMİSYONUMUZUN 695 MİLYON TON OLMASI AMACIYLA ÇALIŞMALARIMIZI YÜRÜTECEĞİZ”

Ekonomi genelinde 7emisyonazaltım dalı çalışıldığını belirten Bakan Kurum, “Enerji, tarım, sanayi, bina, atık, ulaştırma emisyon üretenAKAKDO yutak alan aslında. AKAKDO yutak alan da emisyonu yutuyor. Bu kadar üretiyorsanız bir yerde de yutmanız gerekiyor. Bu manada da çalışmalar yürütülüyor. Bu manada 22 kurumumuz bizim iklim değişikliği uyum heyeti çerçevesinde fikirlerini, tekliflerini bizlerle paylaştılar. Genel şurada verdiğimiz taahhüdü 2030 yılı için 1 milyar 175 milyon tondan artıştan yüzde 21 maksadımızı yüzde 41’e çıkardık. Bu sayede 2030’da azamî emisyonumuzun 695 milyon ton olması amacıyla çalışmalarımızı yürüteceğiz. Yani eski taahhüdümüzün neredeyse 2 katı bir oranla 500 milyon ton yalnızca 2030 yılında emisyonu azaltmış olacağız. Münasebetiyle 2030’a geldiğimizde 695 milyon ton emisyon üretmeyi, 2038 yılında da emisyonların en yüksek düzeyine gelmesini planlıyoruz. Pik emisyonlarımız da 2038 yılında görmeyi planlıyoruz. Azamî tarihler, onun altında dagerçekleştirmek için çalışacağız. 2038 yılı ile birlikte emisyonlarımız artık artıştan azalış değil büsbütün pik yaptığı emisyonların azalması ile birlikte muhakkak bir düzeye getireceğiz. Yutak alanlarımız ile birlikte de emisyonlarımızı sıfır emisyon haline getirecek adımı da atmış olacağız.” dedi. 

“KULLANILACAK GEREÇLERİN İKLİM DOSTU”

Yeni yaptıkları projelerde iklim değişikliğine ahenk ve uyum çerçevesinde yürüttüklerinin altını çizen Bakan Kurum, “Aldığımız kararları binalarda, atık dalında, endüstride bundan sonra adımları iklim dostu gereçlerle, ısı yalıtımıyla, yenilenebilir gücün kullanımı ile attığımız için olması gereken düzeylere çekiyoruz. Kullanılacak materyallerin iklim dostu olması, daha ilerde bunların mecburî hale getireceğiz. Yenilenebilir gücün sanayi tesislerinde, binalarda kullanılmasını zarurî hale getirdik. Bu oranları da giderek artıracağız. 2038’de pik yaptıktan sonra da azalacak. Münasebetiyle inşa faaliyetlerinde de emisyonun azaltılması için gerekli çabayı vermiş oluyoruz.” tabirlerini kullandı. 

“BİRÇOK YATIRIMIZI DAHA YENİ YAPIYORUZ”

Türkiye’nin, gelişmekte olan bir ülke olduğunu belirten Bakan Kurum, “Birçok yatırımızı daha yeni yapıyoruz. Altyapımızı tamamladık lakin sanayileşmemiz noktasında, Sayın Cumhurbaşkanımızın da yatırım, istihdam, üretim siyasetinin aslında en değerli altlığı bizim bu süreçteki öteki ülkelere göre bu yatırımların tahminen bir kısmını yeni yapıyor olmamız. Münasebetiyle bunu da yeşil dönüşüme, iklime hassas yaptığımızda ve döngüsel iktisat anlayışıyla yaptığımızda bu farkındalık ortaya çıkacak. TOGG’la, elektrikli araç tarihine baktığınızda biz de bu teknolojiyi yakalamış bir ülkeyiz. Biz bütün dallarımızla, ulaşımda, tarımda, turizmde, endüstride, binalarımızda bu dönüşümle birlikte hareket ettiğimizde o, gelişmiş ülke gayemiz, yani tüm dünya ekonomileri ortasında birinci onda olma amacımızı daha süratli gerçekleştirebilme imkanına erişeceğiz.” dedi. 

“ÇEVRENİN, TABİATIN, TABİATIN KORUNDUĞU BİR ANLAYIŞLA DA BİZ KALKINMAMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”

“Biyoçeşitliliğin korunduğu, insanın merkeze alındığı, etrafın, tabiatın, tabiatın korunduğu bir anlayışla da biz kalkınmamızı sürdüreceğiz” diyen Bakan Kurum, “Bu farkındalıklarla hareket ediyoruz. Yani yeni fosil yakıtlardan güç üretelim diye değil, daha çok yenilenebilir güçten üretelim. Bu manada da Avrupa’nın beşincisi dünyanın on ikinci ülkesi pozisyonundayız. Heyeti gücümüzün yaklaşık yüzde 54’ünü yenilenebilir güçten karşılıyoruz. Bu yüzden bu husus hassas. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miras.” diye konuştu. 

“2026 YILINDA YAPILACAK COP31 İÇİN ADAYLIĞIMIZI İLAN ETTİK”

COP 31. taraflar konferansına Türkiye’nin adaylığını ilan ettiklerini belirten Bakan Kurum, “Çünkü bizim geçmişimize de baktığınızda birçok insani tepede, COP toplantılarında, habitat toplantılarında ülkemiz hakikaten çok hoş mesken sahipliği yaptı. Çok hoş tertipler yaptı. COP 31 toplantısını da ülkemizde yapılması talebini, tüm dünya ülkelerine genel şurada paylaştık. Aday olduğumuzu belirttik. İkili görüşmelerimizde COP31’e adaylık müracaatımız olumlu karşılandı. Adaylığımız konusunda ülkelerden takviyelerini istiyoruz, 2026 yılında yapılacak COP31’i ülkemizde düzenleme isteğimizi iletiyoruz.”diye konuştu.

“ASLOLAN DÖNGÜSEL İKTİSAT ANLAYIŞI”

Depozito sistemi vakitle alışkanlık kazanacağının altını çizen Bakan Kurum, şöyle devam etti:“Eğitim müfredatına girdi. Vakitle bunların hepsi olacaktır. Aslolan burada döngüsel iktisat anlayışı, ‘al kullan at’ değil, ‘al kullan dönüş’tür. Bu her şey için geçerli. Bizim artık ömür halimizi iklim değişikliğine uyumlu hale getirmemiz gerekiyor. Bir defa biz kendimiz uyumlu olmalıyız. Sonradan kentler, altyapı, sanayi, kesimler uyumlu hale gelecektir. Bu farkındalığı daima birlikte koymamız lazım. Plastik poşet, sıfır atık uygulamaları aslında bunu değerli adımıydı, depozito da bunun bir diğer adımı olacak. Bu yıl 7 bin makineyi tüm Türkiye’de depozito makinelerini ve iade noktalarını koyacağız. Geri dönüşüm oranlarımızı da artıracağız. Şu an yüzde 27’lerde, 2030’da yüzde 50-60’lara çıkarma gayemiz var. Bu maksat doğrultusunda çalışmalarımızı yapacağız. Depozito, plastik poşet, sıfır atık, yalnızca kendi alanında döngüselliği tabir etse de aslında sıfır atık projesi bugün ekolojik koridoru da etkiliyor, denizlerdeki kirliliği de temizlemek üzere çalışmalar içeriyor. Yürüyüş yolunu bisiklet yolunu da içeriyor. Ömür kültüründe artık bu öncelikleri bizim öne koymamız ve ona nazaran doğal kaynaklarımıza, etrafımıza sahip çıkmak zorundayız. Bunların hiçbiri sınırsız değil. Giydiğimiz kıyafette de bu kıyafeti üretirken 2 bin 700 litre suyun kullanıldığı şuuru ile hareket etmeliyiz. Bir taraftan nüfusumuz artacak, kaynaklar hudutlu. Münasebetiyle yutak alanlarımızı artırmak zorundayız. Emisyonları bir yere indireceğiz ancak yutak alanlarla da onu eşit hale getirmemiz lazım. Yeşil alanlar, ormanlarımız, denizlerimiz, göllerimiz, ırmaklarımız. Hasebiyle orayı da korumak, kollamak zorundayız.”

“ALIŞKANLIKLARIMIZI HER ALANDA DEĞİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ”

Bakan Kurum, “Yapay besinlere gidelim diye bir şey kelam konusu değil. Kent efsanesi biraz. Alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Köyümüze dönelim yani. Çok aslında ileriye gitmeye gerek yok. Köyümüze gidip baktığımızda eski hayatımıza aslında bir döngüselliğin olduğunu görürsünüz. Yani hayvandan süt alırsınız, sütü tereyağı yaparsınız, otları hayvana verirsiniz, hayvanlardan çıkan atığı tezek yaparsınız, yakıt olarak kullanırsınız. O kadar ürkütücü bir tablo olmayacak. Bu çabayı vermezsek yaşanacak bir yerimiz kalmayacak. O yüzden bu çabayı vermek zorundayız, alışkanlıklarımızı her alanda değiştirmek zorundayız.”şeklinde konuştu.

“2023 YILI İTİBARİYLE EMİSYON TİCARET SİSTEMİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Bakan Kurum, iklim kanunu ile birlikte emisyon ticaret sisteminde altyapı oluşturmuş olacağını belirterek, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Bu yıl sonu hayata geçireceğiz. 2023 yılı itibariyle de emisyon ticaret sistemi uygulamalarına başlayacağız. Borsada süreç görecek, fazla emisyon üretenlerin cezalandırılacak. Tekrar iklim değişikliği ile çaba eden yani döngüsel iktisat anlayışı ile yatırım yapan üreticilerimize finans dayanaklarımız olacak. Bu da çok çok kıymetli. Hem memleketler arası finans kuruluşlarından elde ettiğimiz hem de ülkemizin kalkınma planında yer alan anlayış ile artık bütçemizde yatırım yapanların finansa erişimi daha kolay ve güçlü olacak. Zati AB ile ticaretimizi de yaptığımızı düşündüğünüzde, ticaretin yüzde 50’den fazlası AB ülkelerine gidiyor. Orada da bu türlü bir değişim kelam konusu. Şu an bizim üreticimiz bu durumdan epeyce şad. Onlar da bizimle birlikte bu dönüşümü gerçekleştirmek istiyorlar.”

“TARİHİ SORUMLU OLANLARIN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR”

Paris Muahedesi ileönemli bir finansman takviyesini sağladıklarını belirten Bakan Kurum, “3 milyar 157 milyon dolarlık mutabakat mutabakatımızı yaptık. Bugün iklim fonu ne kadar toplandı deseniz, aslında 3 milyar 157 milyon tahminen hiçbir ülke almamıştır. Burada önemli manada bir dayanak aldık. Bunu da iklim değişikliği ile çabamızda kullanıyoruz. Tüm bölümleri içeriyor. Hasebiyle kırılgan ekonomilere takviye verilmesi noktasında, Pakistan’da sel oldu suyun akacak bir yeri yok, insanları çadırını kuracak bir yeri yok. Kırılgan ekonomilere tüm dünya ülkelerinin bu sellerle, bu afetlerle birlikte takviye olması gerektiğini ifada ettik. Bu manada kimsenin geride bırakılması hakikat değil. Bu ülkelerin finansal kapasitesi ve gücü bu durumu ortadan kaldırmaya yetmiyor. Tüm dünya ülkelerinin finansman dayanağı sağlaması gerektiğini söyledik. Tarihi sorumlu olanların elini taşın altına koyması gerekiyor. İnsani bir görevdir.” dedi. 

“ENERJİ GEREKSİNİMİMİZİ KARŞILAYACAK VE KENDİ KENDİNE YETECEK BİR ÜLKE OLMAK ZORUNDAYIZ”

“Yenilenebilir güç noktasında çok güzel durumdayız” diyen Bakan Kurum, kelamlarını şöyle sürdürdü:“Kurulu gücümüzün yüzde 54’ünü yenilenebilir güçten karşılıyoruz. Bu bahiste yeni yatırımlarımızı da yapacağız. Ulusal katkı beyanı sunarken, 2053’teki net sıfır emisyon amacımıza uyumlu bir halde hazırlanıyoruz. Yani bu gayesi sonuçta 2053’te yakalamak zorundayız. Bunu yakalamak için de fosil yakıtların kullanılmasının azaltıldığı, yenilenebilir güç kaynaklarının, yeni hidrojen teknolojilerinin yaygınlaştırıldığı bir güç siyaseti ile bu çalışmaları Güç Bakanlığımız yürüttü. Uyum konseyinde aldığımız karar nispetinde de bu emisyonlarımızı ve taahhütlerimizi bildirmiş olduk. Aslında bizim şu an yeni bir fosil yakıt kaynaklı güç üretim tesisimiz kelam konusu değil. Dünyada da finansmana erişim noktasında fosil yakıtlarla alakalı zati bir finansman kelam konusu değil. Biz tabi ki güç muhtaçlığımızı karşılayacak ve kendi kendine yetecek bir ülke olmak zorundayız. Aslında her alanda kendi kendine yeten bir ülke olmak zorundayız. Fosil yakıtlardan şu tarihte çıkacağız üzere telaffuzlar birtakım ülkeler yapsa da, o yapan ülkelere baktığınızda aslında hem tarihi sorumlulukları hem de kömürden elde ettikleri güç oranları bizim ülkemizin kat ve kat üzerinde. Münasebetiyle bizim orada rastgele bir tehlikeli durumumuz kelam konusu değil. Lakin vakit içerisinde bu fosil yakıt kullanımını da azaltacağız.” 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.