SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Avrupa Birliği’nden dikkat çeken Yunanistan açıklaması!

Avrupa Birliği’nden dikkat çeken Yunanistan açıklaması!Geri itmelerde Yunanistan’a cürüm iştiraki yaptığı tez edilen Avrupa Birliği Hudut …

Avrupa Birliği’nden dikkat çeken Yunanistan açıklaması!
Akacan The Mall
31.08.2022 11:52
0
A+
A-

Avrupa Birliği’nden dikkat çeken Yunanistan açıklaması!
Geri itmelerde Yunanistan’a cürüm iştiraki yaptığı tez edilen Avrupa Birliği Hudut Muhafaza Ajansı Frontex’in temel haklar vazifelisi Jonas Grimheden, Yunanistan’ın sığınmacılar konusunda daha fazla denetim edilmesi gerektiğini açıkladı. Yunanistan’a önümüzdeki günlerde daha çok baskı kurulacağının sinyalini veren Avrupa Birliği, geçtiğimiz günlerde de sığınmacılara yapılan makûs muamelenin sona ermemesi durumunda AB fonlarının kesilebileceğini belirtmişti.

Yunanistan’ın göçmenlere uyguladığı müthiş muamele ve Ege sularında yaşanan insanlık dramında yıllardır, “görmedim, duymadım” siyaseti izleyen Avrupa Birliği, reaksiyonların çığ üzere artması üzerine son aylarda sessizliğini bozmaya başladı.

FRONTEX DE TENKİTLERİN ODAĞINDA

Akacan The Mall

Yunanistan hududunda dövülen, kıyafetleri alınan ve şişme botlarla geri itilen mültecilerin imajları Batı medyasında uzunluk gösterirken, insan hakları kümeleri sığınmacıları zorla geri itmenin bir Yunan siyaseti haline geldiğini belirtiyor ve Avrupa Birliği Hudut Muhafaza Ajansı’nı (Frontex) Yunanistan’a cürüm paydaşlığı yapmakla suçluyorlar.

Avrupa Birliği’nin yolsuzlukla çaba ünitesi OLAF tarafından hazırlanan rapor , AB hudut polisi Frontex’in Atina’nın sığınmacıları geri itme operasyonlarına göz yummakla kalmayıp bunları örtbas ettiğini ortaya koymuştu.

“YUNANİSTAN DAHA FAZLA DENETİM EDİLMELİ”

Söz konusu raporla hem ajans hem de Yunanistan köşeye sıkışırken, tenkitlerin odağındaki Avrupa Birliği Hudut Müdafaa Ajansı’ndan (Frontex) bir yetkili bugün Guardian Gazetesi’ne dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Frontex temel haklar vazifelisi Jonas Grimheden, Yunan makamlarının Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacıları konusunda daha fazla denetim edilmesi gerektiğini söyledi.

YUNANİSTAN’A DAHA FAZLA BASKI KURULMALI

“Yunanistan’ın gelişmiş izlemeye gereksinim duyan ülkelerden biri olduğu benim için açıktı “ diyen Grimheden, ihlallerin önlenmesi için eksik olan şeyin baskının artırılması olduğunu vurguladı.

Bu bahiste çok fazla ayrıntıya girmek istemeyen AB’li yetkili Frontex’in Yunanistan’ın dış hududunda daha fazla yerde bulunmasını ve faaliyetlerini artırmasını önerdi.

AB maddelerine nazaran performans göstermeyen ülkelerde daha fazla Frontex’e sahip olmanın mantıklı olacağını belirten Grimheden ajansın varlığının üye devletlere ‘açık raporlama yükümlülükleri’ getirdiğini de kelamlarına ekledi.

Birleşmiş Milletler (BM) mülteci ajansına nazaran, yılın birinci altı ayında 5.567 sığınmacı deniz yoluyla Yunanistan’a gitti. BM’nin raporuna nazaran yalnızca Mayıs ayında Türkiye 4.700 kişiyi kurtardı. Bu bir evvelki aya nazaran yaklaşık yüzde 47’lik bir artışa işaret ediyor.

YUNANİSTAN TEZLERİ KABUL ETMYOR VE TÜRKİYE’Yİ SUÇLUYOR

Yunan hükümeti, insan haklarını ihlal ettiği tarafındaki argümanlarını daima olarak reddediyor. Geçtiğimiz ay Avrupa parlamentosunda konuşan Yunanistan başbakanı Kyriakos Miçotakis burada sığınmacılar konusunda tenkit yağmuruna tutulunca, Türkiye’ye temelsiz suçlamalarda bulunmuş ve “Asıl Türkiye göçmenleri bize itiyor.” demişti.

TÜRKİYE SUÇLAMASI İŞE YARAMADI, MAHKUM OLDULAR

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in bu açıklamasından iki gün sonra açıkladığı kararında Atina’nın tezlerine ağır darbe vurdu. Mahkeme, 2014’te Göçmen taşıyan bir teknenin batması sonucu 11 kişinin hayatını kaybettiği bir olayda Yunanistan’ın bu bireyleri kurtarmak için her şeyi yapmadığına, sonrasında makûs muamelenin kelam konusu olduğuna ve olayın aydınlatılmasına yönelik faal soruşturma yürütülmediğine karar verdi.

Tekne battıktan sonra kurtarılanlara, öteki insanların ortasında çıplak arama yapılması da AİHM tarafından makûs muamele olarak değerlendirildi. Yunanistan’ın AİHM kararı gereği davacılara toplam 330 bin Euro (5 milyon 268 bin TL) tazminat ödeyeceği açıklandı.

AVRUPA’DA YUNANİSTAN ENDİŞESİ

Frontex yetkilisi Grimheden’in diplomatik tabirlerle söz edilen uyarısı, AB’nin Yunanistan’ın sığınma siyasetiyle ilgili telaşlarını bir sefer daha ortaya koydu.

Avrupa Kurulu’nun göç konusundaki üst seviye yetkilisi Ylva Johansson da Yunan hükümetini sığınmacılara yapılan yasadışı müdahale konusunda uyarmış ve Atina’ya AB fonlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını söylemişti.

FRONTEX NEDİR?

Avrupa Birliği Hudut Güvenliği Ünitesi (Frontex) AB üyesi ülkelerin komşularıyla olan hudutlarının korunmasını ve güvenliğini sağlamak emeliyle oluşturulmuş bir kurum. 3 Ekim 2005 tarihinde hizmete giren kurumun genel merkezi Polonya’nın başşehri Varşova’da bulunmaktadır.

AB’nin en çok finanse edilen kuruluşu olan Frontex Yunanistan’a cürüm iştiraki yaptığı tezleri sonrası derin bir düzensizliğe sürüklendi ve uzun müddettir vazifede olan yöneticisi Nisan ayında istifa etti.

SURİYELİ MÜLTECİ DAVA AÇTI

Öte yandan Alaa Hamoudi isimli 22 yaşındaki bir Suriyeli mülteci, Yunan makamlarının kendisi dahil 21 kişinin içinde bulunduğu şişme botu geri itmesi ile birlikte Ege Denizi’nin ortasında vefatla burun buruna gelmesi sonrası Frontex’e dava açtı.

Hamoudi yaptığı açıklamada, “Denizin ortasında kaldık, ne yapacağımızı bilmiyorduk. Motor ve navigasyon ekipmanı olmayan bir botun içindeydik. 12 yaşındaki bir kız çocuğu ve 2 yaşlı adamın da ortalarında bulunduğu yolcular ağlamaya başladılar. Çok çaresizdik” dedi.

17 SAAT AÇ SUSUZ BEKLEDİLER, TÜRKİYE KURTARDI

Yunanistan’ın geri ittiği sığınmacılar denizin ortasında aç ve susuz 17 saat geçirdi ve daha sonra Türk makamları tarafından kurtarıldı. Suriyeli mülteci 17 saatlik mühlet içerisinde Frontex’e ilişkin gözetleme uçaklarının 2 kere üzerlerinden geçtiğini belirtti. Global Araştırmacı Gazeteciler Kümesi Bellingcat de bu iddiayı doğruladı.

500 BİN EURO TAZMİNAT İSTİYOR

Frontex artık, hayat hakkı ve sığınma talep etme hakkı da dahil olmak üzere çok sayıda ihlal nedeniyle 500 bin Euro tazminat talebi ile karşı karşıya.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.