SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Atatürk anılı miras

Mustafa Kemal Atatürk’ün 4 Temmuz 1929’da hasat vakti kullandığı harman makinesi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde saklanıyor.

Atatürk anılı miras
Akacan The Mall
12.01.2023 10:22
0
A+
A-

Atatürk anılı miras
Mustafa Kemal Atatürk’ün 4 Temmuz 1929’da hasat vakti kullandığı harman makinesi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde saklanıyor.

Daha evvel üniversite bünyesindeki müzede sergilenen harman makinesi, binanın zelzeleden ziyan görmesinin akabinde ziraat fakültesinin dersliklerinde korunuyor. Makinenin en değerli özelliği 1929 yılında Atatürk tarafından kullanılmış olması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Kısmı Tarım Makineleri Ana Bilim Kısmı Kısım Lideri Prof. Dr. Bülent Çakmak, “Bizim muhafazaya aldığımız makinenin 1929 yılında Atatürk’ün hasat vakti Atatürk Orman Çiftliği’ne gittiğinde bindiği araç olduğunu düşünüyoruz. Zira makinenin öyküsü ve vakit içindeki seyahati bize bunu anlatıyor” dedi.
Fotoğrafta Atatürk’ün şapkası ve grup elbisesiyle olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Çakmak şöyle konuştu:
”Bahsettiğimiz biçme harman makinası, ekini biçmek için kullanılıyor. Atatürk’ün makine üstündeki fotoğrafı 4 Temmuz 1929’da çekilmiş. Birebir gün Atatürk Amerika’dan gelen bir büyük elçiye Atatürk Orman Çiftliği’ni gezdiriyor. Bu ziyaretin Amerika’nın Bağımsızlık Günü nedeniyle yapıldığını düşünüyorum. Makine birebir devirlerde birkaç sinemada de kullanılmış.

İŞ KAPASİTESİNİ 30 KATINA ÇIKARIYOR
Hayvanların ya da bir traktörün çektiği makinenin üzerinde iki kişi çalışıyor. Önde oturan makineyi yönlendiriyor. Geride oturan ise biçilen eseri tarlanın üzerine bırakıyor. 1920’li yıllar için ileri bir teknolojiden bahsediyoruz. Makine bütün hareketini ana tekerleğinden alıyor. Yaptığı işleri tekerlekten aldığı güçle yapıyor. O yüzden de ağır makine olarak geçiyor. Olağanda bir personelin 30 saatte yapabileceği işi 1 saatte yapıyor. Yani düzgün çalışırsa üretim kapasitesi 30 kat artıyor.

Akacan The Mall

Atatürk tarımda mekanizasyona çok kıymet veriyor ve bununla ilgili bilgileri üreticiye Türkçe olarak aktarmak istiyor. Bu nedenle Atatürk Orman Çiftliği’nde bir pulluk fabrikası kuruyor. Yani 20. yüzyılın başlarında Türkiye’de de çağdaş tarım araçlarının üretimi başlamış oluyor. Lakin bilhassa bu aracın İngiltere ya da ve Almanya’dan geldiğini düşünüyoruz. Üzerinde üretildiği yere ait bir ibare olmadığı için tam bilmiyoruz fakat Alman olma ihtimali daha yüksek.

TÜRKİYE’DE GİBİSİ YOK
1922 yılında İzmir’de Bornova Ziraat Mıntıka Mektebi açılıyor. Atatürk Orman Çiftliği’nde kullanılan kimi makineler bu mektebe geliyor. Lakin sonraki yıllarda bu okul kapanıyor. Biz de birinci açılan ziraat fakültelerinden olduğumuz için bize birçok araç miras olarak onlardan kaldı. Fotoğrafları dikkatle inceleyince bu makinenin Atatürk’ün üzerinde ve yanında fotoğraf çektirdiği makine olduğunu görüyoruz. Gerçi üzerinde birebir makine olduğunu gösteren seri numarası üzere bir ispat yok ancak bunlar aslında az sayıda üretilen ve Türkiye’de o tarihte çok az bulunan makineler. Münasebetiyle bu makinenin bir benzerini Türkiye’de bulma talihiniz yok denecek kadar az. Çok özel bir modül.

YENİ MÜZEYİ BEKLİYORUZ
Bizim üniversite kapsamında çok eski makinelerin de sergilendiği bir müzemiz vardı. İnsanlığın birinci vakitlerde kullandığı yabadan son teknolojik araçlara kadar 240 kesimin sergilendiği bir müzeydi. 30 Ekim 2020’de meydana gelen sarsıntı sonrası müze binamız hasarı olduğu için yıkıldı. Artık yeni binanın hazırlanmasını bekliyoruz. Şu an sınıfta koruma ediyoruz. Makine aslında tam manasıyla çalışıyor yalnızca bir kayışında hasar var. Bunun sonrasında yeni müze yaklaşımıyla değiştirilmesi ya da yenilenmesi gereken bir kesimi ya da bizden istenen bir şey varsa onu yaparak tekrar müzemizde sergileyeceğiz.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.