SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

AB’den karbon piyasası ıslahatı

Avrupa Birliği, üye ülkelerin emisyonlarını daha fazla düşürmeyi hedefleyen karbon piyasası reformunda anlaştı. Buna nazaran AB emisyon ticaret sistemi kapsamındaki bölümlerde 2030 yılına kadar genel emisyon azaltma gayesini yüzde 43’ten yüzde 62’ye…

AB’den karbon piyasası ıslahatı
Akacan The Mall
18.12.2022 13:20
0
A+
A-

AB’den karbon piyasası reformu
Avrupa Birliği, üye ülkelerin emisyonlarını daha fazla düşürmeyi hedefleyen karbon piyasası reformunda anlaştı. Buna nazaran AB emisyon ticaret sistemi kapsamındaki dallarda 2030 yılına kadar genel emisyon azaltma maksadını yüzde 43’ten yüzde 62’ye…

Avrupa Birliği (AB) kurumları, iklim amaçlarının yakalanması için Birliğin emisyonlarını daha fazla düşürecek karbon piyasası reformunda anlaştı.

AB Kurulu, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) müzakerecileri ortasında, Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndaki iklim gayelerinin yakalanması için hazırlanan AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) revizyonunu içeren düzenleme paketi konusunda yapılan görüşmelerde uzlaşı sağlandığını açıkladı.

Akacan The Mall

Açıklamada, AB emisyon ticaret sisteminin güç ağır sanayiler ve elektrik üretim bölümündeki emisyon tahsisatlarına ve emisyon ticaretine yönelik bir karbon piyasası olduğu, sistemin karbon emisyonlarını azaltmayı amaçladığı anımsatıldı.

ETS’nin 2005 yılında yürürlüğe girdiği hatırlatılan açıklamada, sistemle bugüne kadar AB ülkelerindeki emisyonların yüzde 41 düşürüldüğü tabir edildi.

Açıklamada, “Anlaşma, emisyonları daha fazla azaltmak için sistemi daha argümanlı hale getiriyor” değerlendirmesinde bulunuldu.

Sosyal İklim Fonu kurulacak

AB’nin ETS kapsamındaki kesimlerde 2030 yılına kadar genel emisyon azaltma maksadının yüzde 43’ten yüzde 62’ye yükseltildiğine dikkati çekilen açıklamada, bu gayesi yakalamak için AB’deki emisyon müsaade ölçülerinin 2024’ten itibaren azaltılacağı belirtildi.

Açıklamada, sistem kapsamında sanayilere yönelik fiyatsız müsaade tahsisatlarının da 2026’dan itibaren kademeli biçimde düşürüleceği, 2034’te ise büsbütün kaldırılacağı kaydedildi.

Deniz nakliyatı emisyonlarının da ETS kapsamına dahil edildiğine işaret edilen açıklamada, bu dala yükümlülüğün kademeli biçimde uygulanacağı belirtildi.

Açıklamada, binalar ve kara yolu nakliyeciliği bölümüne yönelik farklı bir emisyon ticaret sistemi kurulacağı, bunun 2027’de yürürlüğe gireceği bildirildi.

Yoksul hanelerin ve küçük işletmelerin yeni sisteminin mali tesirlerine karşı desteklenmesi için bir Toplumsal İklim Fonu kurulacağına dikkati çekilen açıklamada, bu fonun AB bütçesinin bir modülü olacağı ve 65 milyar euroya kadar gelir tahsis edilebileceği kaydedildi.

Söz konusu paket, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın bir kesimi olan ve emisyonları 2030’a kadar en az yüzde 55 azaltmayı hedefleyen “55’e Uyum-Fit for 55” paketindeki çeşitli düzenlemeleri içeriyor.

AB emisyon ticaret sistemi kapsamında Avrupa ülkelerindeki sanayi tesisleri ve güç üreticileri belirlenen eşik kıymetlerin üzerinde karbon salımı gerçekleştirmeleri durumunda karbon sertifikalarına muhtaçlık duyuyor. Bu sertifikaların fiyatı talebe nazaran değişiklik gösteriyor. Kelam konusu karbon sertifikaları üreticilere değerli maliyetler doğuruyor. Bu nedenle sanayi tesisleri karbon salımlarını azaltmaya yönelik çeşitli yatırımlar yapıyor ve önlemler alıyor.

Paketin yürürlüğe girmesi için AB ülkeleri ve AP tarafından resmen onaylanması ve AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanması gerekiyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.