SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Kira göçüne şirketler de katılıyor

İstanbul ve büyük kentlerde artan kira fiyatları çalışanlar kadar şirketleri de taşınmaya zorluyor. İşe alımlarda daha evvel lokasyon tercihi yapılırken, işletmeler artan maliyetlerle çaba edebilmek için operasyonlarında adres değişikliğine…

Kira göçüne şirketler de katılıyor
Akacan The Mall
14.12.2022 10:22
0
A+
A-

Kira göçüne şirketler de katılıyor
İstanbul ve büyük kentlerde artan kira fiyatları çalışanlar kadar şirketleri de taşınmaya zorluyor. İşe alımlarda daha evvel lokasyon tercihi yapılırken, işletmeler artan maliyetlerle gayret edebilmek için operasyonlarında adres değişikliğine…

BEGÜM IŞIK ALKIŞ

Kira başta olmak üzere yüksek maliyetler hasebiyle iş ömründe da istikrarlar değişiyor.

Akacan The Mall

Ekonomik belirsizliklerle dolu yeni bir yılı karşılamaya hazırlanan şirketler bu devirde stratejilerini ve maliyet kalemlerini tekrar gözden geçirmeye başladı.

Uzaktan çalışmanın arttığı son yıllarda şirketlerin bilhassa kira ve gibisi masraflarını azaltmaya çalıştıklarını söyleyen KPMG Türkiye İnsan ve Değişim İdaresi Yöneticisi Jan Fazilet, “Kiraların daha ucuz olduğu ofislerin tutulması yahut ortak çalışma alanlarının kiralanması istikametinde tahliller üretiliyor. Birtakım şirketler, tek büyük bir merkez ofis yerine belirlediği stratejik bölgelerde küçük ofisler açarak operasyonel maliyetlerini azaltmayı hedefliyor” dedi.

Önceleri şirketlerin potansiyel çalışanı İstanbul’a taşınma imkanı bulunmuyorsa işe almayı tercih etmediğine değinen Fazilet, birtakım sigorta şirketlerinin pilot olarak seçtikleri departmanlarında farklı lokasyonlarda çalışanları istihdam ettiğini söyledi.

Erdem, “Şirketlerin bunu tercih etmesinin diğer bir sebebi daralan yetenek havuzunun genişletilmesi. Natürel bu durum şirket içerisindeki işleyiş, çalışma hali, ikili çalışan bağları ve alışkanlıkların değişmesine de yol açacaktır” diye devam etti.

“İşletmenin İstanbul’da bulunması lüks hale geldi”

Bir işletmenin İstanbul’da binasının bulunmasının artık lüks haline geldiğine dikkat çeken İnsan Kaynakları Yöneticisi Erkan Ataman ise “Şehirdeki maliyetleri düşündüğünüzde yalnızca çalışanların kırsala gitmesi değil, işletmelerin de mevcut maliyetlerini azaltabilmek için adreslerini değiştirmesi kelam konusu olabilir. İşletmelerin de kent merkezinden çıkarak daha makul kira bedellerinin olduğu yerlere gitmeyi düşünecekleri bir sürece geçiyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu durumun bir domino tesiri yaratabileceğine de dikkat çeken Ataman, “İstanbul vb. vilayetlerin kendi kırsallarına yanlışsız genişlemesine yol açacak. İster istemez orada düşük olan arsa ve mesken fiyatları da belirli bir ölçüde artacaktır” dedi.

Ekonomik kaideler nedeniyle çalışan tarafında da bir göçle ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyen Onel Stratejik İnsan Kaynakları ve Kurumsal İdare Danışmanlığı Kurucusu Hakan Onel ise bu göçün uzman takımlardan fazla daha az uzman takımlarda yaşandığına değindi.

Yetkin takımlarda yaşanan mevcut eleman bulma zahmetinin devam etmesi ve daha az ehil takımlardaki iş gücünün fazla olması bu durumun kıymetli sebeplerinden biri.

KPMG’nin 530’dan fazla şirketin iştiraki ile gerçekleştirdiği “Uzaktan Çalışmada Aktüel Trendler” başlıklı araştırmasına nazaran telekomünikasyon ve teknoloji dalları uzaktan çalışma siyasetini uygulayan dalların başında geliyor. Yiyecek, içecek ve perakende bölümlerindeki iştirakçilerin yüzde 90’ı ise uzaktan çalışma siyaseti planladıklarını belirtiyor. Araştırmaya nazaran, imalat kesimi için iş yerinde daha fazla çalışmanın gerekliliği göz önüne alındığında, sonuçlar şaşırtan. Kimi şirketler, sanal gerçeklik gözlükleri ile uzaktan makine bakımı yapılması üzere yeni teknolojiler kullanılarak işgücünün uzaktan çalışabileceğini tabir ediyor.

“En zoru çalışan bağlılığını sağlamak”

Erdem ise hususa KOBİ’ler tarafından yaklaşıyor ve beyin göçünün büyük kentler yerine küçük kasabalara akıyor oluşunun ekonomik açıdan onlara fırsat yaratabileceğini söylüyor. Ayrıyeten bölge için hem demografik hem toplumsal açıdan bir değişimi de tetikleyeceğini belirtiyor.

Maliyet artışlarıyla uğraşının yanı sıra iş dünyasının şu sıralar bir öbür kıymetli gündem hususu ise EYT ile nitelikli işçi konusunda yaşanabilecek muhtemel kayıplar. Patronların bu mevzudaki telaşları gün geçtikçe artarken, bu periyotta çalışan bağlılığını sağlamak ve kalıcı kılmak her zamankinden daha kıymetli.

Secretcv.com CEO’su Okan Tütüncü uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modellerinin devreye girmesiyle şirketlerin çalışan bağlılığı, motivasyonu ve verimliliği mevzularında zorlandıklarını söylüyor.

Verilmeyen toplumsal haklar gündeme gelecek

Erkan Ataman ise mevzuya ait toplumsal haklara değindi.

EYT hakkı kazananların geçim sorununun yaratacağı tesir ile gidebileceklerini söylerken, “Operasyonunu kırsala taşıyamayan işletmeler de nitelikli çalışanını kaybetmekle yüz yüze kalacak. Yapmaları gereken nitelikli çalışanı yanlarına çekmek olacak” diyor. Bu da çalışana daha evvel verilmeyen toplumsal hakları varsa (örn. ulaştırma, sıhhat sigortası vb.) verilmesini ya da yenilerinin eklenmesini zarurî kılabilir.

Verilmesi gereken hakların bu periyotta çalışan bağlılığını artırıcı bir uygulama olarak sunulması ise çalışanların beklenti ve taleplerini karşılamada yetersiz kalıyor. Bu noktada farklı uygulama ve çalışmalarla çalışan motivasyonunu ve bağlılığını artıran şirketlerin rekabette avantaj sağlaması bekleniyor.

Hakan Onel mevzuya ait “Çalışanlara yönelik bir şeyler yapabilmek için şirketler tahminen de karlılıklarından fedakârlık yapmak zorunda kalacak. Patron markası, çalışan markası haline gelmeli” dedi.

Dünya genelinde çalışana özel teşvikler çıkarılıyor

Peki, hayat pahalılığının kurum ve çalışanlar üzerindeki tesiri dünya genelinde nasıl?
Jan Fazilet hususa ait; birtakım küçük kentlerde uzaktan çalışanlar için özel teşvik paketleri çıkarıldığından kelam etti.

Bu kapsamda nakit para, ortak çalışma alanı, konut bulma konusunda yardım sağlanıyor. Bu teşvikler uzaktan çalışanları, yüksek kira sarfiyatından kurtardığı üzere kentte bulunan işletmelerin de sürdürülebilirliğini destekledi.

Öte yandan küçük kentlerdeki yetenek arzının genişletilmesi planlanarak hem uzaktan çalışanın hem de kırsal kentlerin kazanması amaçlanıyor.

Avrupa’daki “dijital çalışma vizeleri” ile turistlerin de yabancı bir ülkede yasal olarak çalışmasına imkan sağlandığını belirten Jan Fazilet, “Ülkeler bu vizeleri hem teşebbüs kültürünü desteklemek hem de lokal ekonomilere dayanak olabilmek maksadı ile veriyor” dedi.

Bu çalışma ile ayrıyeten ülke içerisinde çalışan genç nüfusunda sayısının artırılmak istenmesi hedefleniyor.

Hırvatistan, Almanya, Norveç ve İspanya üzere birçok ülke, iş gücünü çekmek için ekseriyetle altı aydan bir yıla kadar bu vizeleri veriyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.