SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

5 yıl satılamayacak: Yeni konut finansmanı yürürlüğe girdi

Yeni konut finansmanı programı, yürürlüğe girdi. Buna nazaran yüzde 0.69 faizle 15 yıl vadeli konut almak mümkün olacak. Resmi Gazete’de yayımlanan karar kapsamında İstanbul 1’inci; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2’nci bölge öteki vilayetler de 3’üncü bölge olarak belirlendi. Program kapsamında alınan konutlar beş yıl boyunca satılamayacak.

5 yıl satılamayacak: Yeni konut finansmanı yürürlüğe girdi
Akacan The Mall
25.02.2023 07:39
0
A+
A-

5 yıl satılamayacak: Yeni konut finansmanı yürürlüğe girdi
Yeni konut finansmanı programı, yürürlüğe girdi. Buna nazaran yüzde 0.69 faizle 15 yıl vadeli konut almak mümkün olacak. Resmi Gazete’de yayımlanan karar kapsamında İstanbul 1’inci; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2’nci bölge öteki vilayetler de 3’üncü bölge olarak belirlendi. Program kapsamında alınan meskenler beş yıl boyunca satılamayacak.

Orta gelirliler için devreye giren yeni konut finansmanının ayrıntıları netleşti. Daha evvel yasası çıkan yeni konut finansmanı programının uygulanmasına yönelik karar da Resmi Gazete’de dün yayımlandı. Yeni konut finansmanı programına nazaran yüzde 0.69 oranında faizle 15 yıl vadeli konut alınabilecek. Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak.

1 YILDA 270 GÜN PRİM ŞARTI

Akacan The Mall

Resmi Gazete’de dün yayımlanan karara nazaran İstanbul 1’inci bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2’nci bölge, bunların dışındaki vilayetler de 3’üncü bölge olarak belirlendi. Program kapsamındaki katkılardan ve esnek ödeme uygulamasından 18 yaş ve üzerindeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek şahıslar yararlanabilecek. Kendisi, eşi yahut 18 yaş altındaki çocuklarının konut tapusu sahipliği bulunanlar, bu karar kapsamındaki katkılardan yahut esnek ödeme uygulamasından faydalanamayacak. Konut dışında arsa, dükkân üzere rastgele bir gayrimenkul sahipliği olanlar uygulamadan yararlanabilecek. Program katkılarından ve esnek ödeme planından yararlanmak için başvuranların, konut finansman müracaat tarihinden itibaren (bu tarih dahil) son bir yıl içinde yurt içinde en az 270 gün toplumsal güvenlik primi ödemiş olmaları gerekecek. Genel sıhhat sigortası prim ödemeleri bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

2 MİLYON LİRAYA KADAR FAİZ YÜZDE 0.69

Yeni konut finansman katkılarından yararlanmak üzere bankalara başvuracak şahısların azami net hane gelirleri birinci bölge için aylık 80 bin lira, ikinci bölge için 65 bin lira ve üçüncü bölge için 45 bin lira olacak. Azami net hane geliri için konutun/konut projesinin olduğu bölge temel alınacak. Karar kapsamındaki finansmanlar azami 15 yıl vade ile kullandırılacak, esnek ödeme uygulamasında vade 15 yılı geçmemek üzere finansmanı kullandıran banka ve müracaat sahibinin muahedesiyle belirlenecek. Hazine katkısının sağlandığı finansmanlar için 15 yıllık aylık eşit ödemeli plan uygulanacak. Bu kapsamda, faiz oranları 2 milyon liraya kadar olan finansman için yüzde 0.69, 2-4 milyon lira ortasındaki finansman fiyatı için yüzde 0.79, 4-5 milyon lira ortasındaki finansman fiyatı için de yüzde 0.99 olacak. Gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılacak değerlemede raporlanan konut pahası ve konutun satış fiyatı her ikisi de birinci bölge için 9 milyon lirayı, ikinci bölge için 5 milyon lirayı, üçüncü bölge için 3 milyon lirayı geçmeyecek. Bu karar kapsamında kullandırılacak azami finansman meblağları gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılacak değerlemede raporlanan konut pahasının yüzde 90’ını geçmemek üzere, birinci bölge için 5 milyon lira, ikinci bölge için 3 milyon lira, üçüncü bölge için 2 milyon lira olacak.

GERÇEĞE ALIŞILMAMIŞ OLURSA

Resmi Gazete’de yayımlanan karara nazaran katkılardan faydalanacak gerçek bireylerin aldatıcı beyanda bulunduğunun tespit edilmesi halinde Hazine katkısı geri alınacak ve kullanılan finansman meblağının yüzde 5’ine kadar idari para cezası uygulanacak. Konutun yüklenicilerinin yanlış yahut aldatıcı beyanlarda bulunduğunun tespit edilmesi halinde ise yüklenicilere finansmana husus konutun finansman sağlarken beyan edilen satış bedelinin yüzde 25’i kadar ipari para cezası uygulanacak.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.