SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Yerli izolatör üretime hazır

Yaşanan büyük yıkım sonrasında, sarsıntının tesirlerini değerli ölçüde azaltan sismik izolatörler gündeme geldi. Bu devirde devlet takviyesini alan yerli bir marka çalışmalarını hızlandırdı. İnşaat Mühendisi Adnan Doğan’ın geliştirdiği ‘Deprem Fatihi’ için bir ay içinde üretime geçilmesi planlanıyor.

Yerli izolatör üretime hazır
Akacan The Mall
25.02.2023 07:38
0
A+
A-

Yerli izolatör üretime hazır
Yaşanan büyük yıkım sonrasında, zelzelenin tesirlerini kıymetli ölçüde azaltan sismik izolatörler gündeme geldi. Bu devirde devlet dayanağını alan yerli bir marka çalışmalarını hızlandırdı. İnşaat Mühendisi Adnan Doğan’ın geliştirdiği ‘Deprem Fatihi’ için bir ay içinde üretime geçilmesi planlanıyor.

Büyük zelzele felaketinden sonra inançlı yapılar için izolatörler gündeme geldi. Zelzelenin tesirini azaltan aygıtların konutlarda kullanımı tartışılırken, yerli bir marka kamunun da takviyesiyle üretime geçmek için kolları sıvadı. İnşaat Mühendisi Adnan Doğan’ın geliştirdiği ve Sarsıntı Fatihi ismini verdiği sismik izolatörlerin, sarsıntı bölgesinde kullanılması planlanıyor. İzolatör üretimi için Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’yla Kahramanmaraş sarsıntılarından evvel temasa geçtiğini belirten Doğan şunları söyledi: “Bakanlığımız tarafından stratejik önceliğe sahip yatırım teşviki alarak, ocak ayında Yozgat Boğazlıyan Fuat Oktay Organize Sanayi Bölgesi’nde 50 bin metrekarelik alan bizlere tahsis edildi. Şu anda proje çalışmalarını yapıyoruz. 1 aya kalmadan inşaatına başlayacağız. 3 aya kalmadan da üretime başlamayı hedefliyoruz. Lakin bizler bunu beklemeden, iş ortaklarımızın bulunduğu Konya, Kayseri ve Gebze organize sanayi bölgelerindeki fabrikalarda üretime 1 ay içinde başlayacağız.”

8 UNSURDA MERAK EDİLENLER

Akacan The Mall

FSM Doğan İdare Şurası Lideri Adnan Doğan, izolatör konusunda bilinmesi gerekenleri 8 unsurda şöyle sıraladı:

1- İZOLATÖR NEDİR, NE İŞE FAYDA?

İzolatör yani sismik izolasyon dediğimiz sistem, yapının zelzelelere karşı dayanım kapasitesinin artırılması ya da yapıya yerden aktarılan sismik kuvvetlerin azaltılması prensibine dayanan, sarsıntıya karşı güçlü yapı tasarımı yaklaşımı. Sarsıntı Fatihi ise düşük sürtünme, yüksek sönümleme kapasitesiyle sismik hareket esnasında temel ile yapı ortasındaki yatay ilişkiyi keserek, yapıya aktarılan enerjiyi klasik tekniklere nazaran daha yüksek halde kısıtlıyor. Yer hareketlerini, yer gücünü yapıya yansıtmayarak bypass eden Sarsıntı Fatihi, yükü temele eşit halde yaydığı için binanın üstünü koruduğu kadar altını, yani temeli de koruyor.

2- NE KADAR HAMİ OLUR?

İzolatörler cinslerine nazaran farklı oranlarda sönümleme (deprem kuvvetini azaltma) özelliklere sahip. Kauçuk izolatörler ortalama yüzde 20, sarkaç izolatörler ortalama yüzde 30 oranında muhafaza sağlarken çelik asıllı üretilen Zelzele Fatihi, zelzelenin yapılara yaptığı kuvveti yüzde 99’un üzerinde azaltıyor.

Adnan Doğan

3- AYGITIN ÖMRÜ NE KADAR?

İzolatörler uzun ömürlü sistemler. Yüzde 100 çelik asıllı ve sürtünmeye maruz kalmayan yeni eserin ömrü ise bina ömrünün en az iki katı kadar. Yüzlerce sarsıntısı atlatabileceği belirtiliyor.

4- ÇELİK, KAUÇUK VE SARKAÇ İZOLATÖRLERİN FARKI NEDİR?

Kauçuk ve sarkaç izolatörler sürtünme asıllı çalışıyor. Zelzele gücünü sürtünerek, yırtılarak, hasar görerek sönümlüyor. Teknolojisi bu biçimde işliyor. Bu da elbette izolatörün ömrünü kısaltan bir durum. Zelzele Fatihi, yüzde 100 çelik asıllı gereçlerden tasarlanıyor. Sürtünme gerçekleşmiyor ve gereçler hasar görmüyor. Sürtünme olmadığı için de sönümleme, yani müdafaa oranı yükseliyor.

5- TÜM YAPILAR İÇİN UYGUN MU?

İzolatörler başta konutlar olmak üzere pek çok yapıda kullanılabiliyor. Sarsıntı Fatihi’ni konutlar, kamu binaları, köprüler, hastaneler, viyadükler, okullar, müze ve kültür merkezleri, veri merkezleri, nükleer santraller, afet idare binaları, havalimanı terminal binaları, üretim ve depolama tesisleri üzere stratejik yapılar dahil çabucak hemen her türlü yapıda kullanmak mümkün.

BİTEN BİNADA DA KULLANILIYOR

6- KAT SINIRLAMASI VAR MI?

Mevcut izolatörlerde yaklaşık 9-10 kat sonu varken, Sarsıntı Fatihi’nde ise kat hududu yok. İki katlı binaya da 100 katlı binaya da kullanılabiliyor. Fakat tüm izolatörler projeye uygun üretiliyor. Bu konu gözden kaçırılmamalı.

7- İNŞAATIN DIŞINDA MEVCUT YAPILARA DA UYGULANABİLİR Mİ?

Tüm izolatör cinsleri mevcut yapılara da uygulanabilir. Zelzele Fatihi’ni de mevcut yapılara uygulayabilirsiniz lakin burada şöyle bir kriter var; izolatörün uygulanacağı mevcut yapının bitişik nizam olmaması gerekiyor. Şayet varsa da her iki yapıyı kapsayarak uygulama yapılabiliyor.

8- MALİYETİ NEDİR?

Deprem Fatihi her projeye uygun olarak farklı tasarlanıp üretiliyor. Kat yüksekliği, bina tartısı, öngörülen deplasman aralığı üzere farklı parametreler Zelzele Fatihi’nin maliyetini değiştirebilir. Yeni inşa edilen projelerde Sarsıntı Fatihi kullanıldığında, inşaatta kullanılan demir, beton, kalıp elemanlarından yaklaşık olarak yüzde 40 civarında tasarruf sağlanır. Örneğin: 9-10 katlı bir binada, 100 metrekare daireler olduğunu varsayarsak, metrekare başına düşen Zelzele Fatihi maliyeti yaklaşık olarak 1.200-1.300 lira civarında olacaktır. Ama inşaatta yapılacak tasarrufla birlikte metrekare başına gerçek maliyet 600-800 lira civarında gerçekleşecektir. Mevcut yapılarda bu türlü bir tasarruf mümkün olmamakta, ek olarak montaj maliyeti olmaktadır. Lakin burada da avantaj da yıkıp tekrar bir bina inşaat etmekten çok daha düşük bir maliyettir.

EV İLANLARINDA DA YERİNİ ALDI 

Deprem sonrasında satılık ve kiralık konut ilanları da değişti. Meskenin pozisyonu, görüntüsü yerine zelzeleye karşı ne kadar inançlı olduğu öne çıkmaya başladı. Son günlerde sitelere eklenen ilanlarda şu sözler yer alıyor: ‘Sismik izolatörlü ev’, ‘Zemin etüdü yapılan bina’, ‘Risk tespiti yapıldı’, ‘Deprem yönetmeliğine uygun.”

ULUSLARARASI PATENTLERE SAHİP

Adnan Doğan, 1999 Gölcük Zelzelesi sonrası Türkiye’nin yine inşası için seçilen 500 inşaat mühendisinden biri olarak misyon aldı. O günden itibaren radikal bir değişikliğe giderek, tüm güçlendirme projelerinden çekildiğini anlatan Doğan, İzolatör sistemlerini yerli teknoloji ile üretmeye odaklandığını lisana getirdi. 20 yıllık AR-GE ve 4 yıldan fazla patent alma süreçlerinden sonra yüzde yüz yerli üretim olan zelzele Fatihi Sismik İzolatörü’nü hayata geçirdiğini belirten Doğan, “Uluslararası patent haklarına sahip olan Sarsıntı Fatihi Sismik İzolatör aygıtı, daha evvel yaşanmış sarsıntıların simüle edildiği sarsma testleri ve EN 15129 Avrupa standardına nazaran eksenel yük altında yapılan testleri muvaffakiyet ile geçti” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.