SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

‘Yüksek fiyat artışının devamı için yer kalmadı’

Merkez Bankası, yılın birinci enflasyon raporunda 2023 amacını sabit tuttu. Raporun ayrıntılarını açıklayan Lider Şahap Kavcıoğlu, “2023 enflasyon iddiamız yüzde 22.3. 2024 için de yüzde 8.8 düzeyinde tuttuk. Yüksek fiyat artışları için yer kalmamıştır” diye konuştu.

‘Yüksek fiyat artışının devamı için yer kalmadı’
Akacan The Mall
27.01.2023 07:33
0
A+
A-

‘Yüksek fiyat artışının devamı için yer kalmadı’
Merkez Bankası, yılın birinci enflasyon raporunda 2023 gayesini sabit tuttu. Raporun ayrıntılarını açıklayan Lider Şahap Kavcıoğlu, “2023 enflasyon iddiamız yüzde 22.3. 2024 için de yüzde 8.8 düzeyinde tuttuk. Yüksek fiyat artışları için yer kalmamıştır” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyet (TCMB) Lideri Şahap Kavcıoğlu, 2023 yıl sonu enflasyon iddiasını bir evvelki rapor periyoduna nazaran değiştirmeyerek, yüzde 22.3 oranında tuttuklarını söyledi. Kavcıoğlu “2024 yıl sonu enflasyon iddiamız ise yüzde 8.8” diyerek tek haneli enflasyon amacına vurgu yaptı.  

YÜKSEK FİYAT ARTIŞI İÇİN YER KALMADI

Akacan The Mall

Kavcıoğlu yılın birinci enflasyon raporunu açıklamak için düzenlediği basın toplantısında besin fiyatlarının 2023’te, evvelki varsayımlarıyla uyumlu olarak yüzde 22, 2024’te ise yüzde 11.5 oranında artacağını varsaydıklarını lisana getirdi. Besin enflasyonunda kuraklık riski hatırlatılan Kavcıoğlu, “Şubat sonrası için dua ediyoruz, temenni ediyoruz. Ülkemiz ve dünya için iklim kaideleri değerli lakin ülkemizdeki gelişmeler ve iddialar şubattan sonra bilhassa yağmurların daha fazla yağarak, kuraklık noktasındaki olumsuz beklentileri olumlu olarak değiştireceğini düşünüyorum. Kuraklığı şahsen çok beklemiyorum” karşılığını verdi.

Kavcıoğlu konuşmasında, kalıcı fiyat istikrarını hedefleyen Liralaşma Stratejisi’nin muvaffakiyete ulaşması için, güçlü ve kararlı adımlar attıklarını vurguladı. Ekonomik tabanda güzelleşmeler görüldüğünü tabir eden Merkez Bankası Lideri, “Küresel güç fiyatlarının gerilediği, maliyet şoklarının büsbütün yansıtıldığı, kurlarında öngörülebilirliğin arttığı, şirketlerimizin kârlılık performanslarının geliştiği ve finansman şartları açısından da desteklendiği bir ortamda, yüksek fiyat artışlarının devamı için bir yer kalmamıştır. Tüm iktisat siyasetlerinin ve paydaşlarımızın uyumuyla enflasyondaki düşüşün, öngörülerimizle uyumlu halde devamını sağlayacağız” diye konuştu.

KKM’DE DÜZGÜN GİDİŞAT VAR

Kavcıoğlu, son getirilen KKM uygulamasına ait de şu açıklamayı yaptı: “Kur müdafaayla ilgili tarafta pek güzel bir gidişat var. Liralaşmaya çok değerli katkı veren bir alan, oradaki gelişmeden, gidişattan mutluyuz. Dün akşam aldığımız kararların da buna olumlu katkı yapacağını düşünüyoruz.”

Toplantıda dün sabah bankalara gönderilen bir yazı ile KKM’deki faiz üst sonunun kaldırılmasına da değinen Kavcıoğlu, talebin bankalardan geldiğini, iştirak finans tarafına yönelik kaymayı engellemek için bu adımı attıklarını kaydetti. Merkez Bankası’na ve Hazine’ye yük getirilmemesi için siyaset faizinin altında bir faiz verilmemesinin kendileri için kıymetli olduğunu söyleyen Kavcıoğlu, bankalar ile finans kurumları ortasındaki çelişkiyi ortadan kaldırmak için kelam konusu düzenlemeyi gerekli gördüklerini vurguladı.

DİJİTAL TL’DE BİRİNCİ KAPALI DEVRE KULLANIMI YAPTIK

Kavcıoğlu, dijital Türk Lirası ile ilgili değerli bir çalışma sürdürdüklerini belirterek şöyle konuştu: “Kapalı devre içinde birinci kullanımı yaptık. Dijital Türk Lirası’nın birinci pilot uygulamasını yılın birinci çeyreğinin sonu üzere denemeyi düşünüyoruz. Daha sonra test kademesinin ne kadar süreceği ve başarısına nazaran gerekli kanun değişiklikleri ile sisteme ne vakit geçileceği belirlenecek. Dünyada pilot uygulamasına geçmiş bir-iki ülke var, onlar da pilot süreci devam ettiriyorlar. Biz bu süreci en süratli ve başarılı formda yürüten merkez bankalarının başında geliyoruz. Umarım birinci dijital parayı kullanan ülkelerin başında oluruz.”

ENERJİYE 25 MİLYAR DOLAR DÜŞÜK ÖDEME

Kavcıoğlu, Türkiye’nin 2022 yılında ithal ettiği gücün parasını ödediğini, borcunun olmadığını söyledi. 2022 yılında bir evvelki yıla kıyasla yalnızca güçte 50 milyar civarında fazla ödeme yapıldığını lisana getiren Kavcıoğlu, “Bu yıl prestijiyle tıpkı ölçüde güce yaklaşık 25 milyar dolar daha düşük ödeme yapmamız kelam konusu. Bu neredeyse bizim cari açığımıza denk gelecek bir rakam” dedi.

İKİLİ KUR SİSTEMİ YOK

Merkez Bankası, ticari hayatta liralaşmanın desteklenmesi maksadıyla firmaların yurtdışı kaynaklı dövizlerinin Türk Lirası’na dönüşümüne takviye sağlanması kararı aldı.Bu kapsamda, firmaların yurtdışı kaynaklı dövizlerinin TCMB’ye satışı sırasında, verecekleri taahhüt karşılığında, TL’ye çevrilen meblağın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm takviyesi sağlanacak. Firmalar yurda getirdikleri yurtdışı kaynaklı dövizlerinin en az yüzde 40’ını TCMB’ye sattıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmını kur muhafazalı dönüşüm hesabında değerlendirebilecek ve verdikleri taahhüt karşılığında TL’ye çevrilen fiyatın yüzde 2’si kadar dayanak alabilecek. Kavcıoğlu basın toplantısında hususa ait sorular üzerine, bankalarda ihracatçıya başka kur uygulamasının olmadığını söyledi. Kapalıçarşı ile bankacılık sistemi ortasında kur farkı sorularına da Kavcıoğlu, “Kapalıçarşı’ya gidenle bankacılıkta süreç yapan tıpkı müşteri değil esasen. İhracatçının, ithalatçının, banka müşterisinin Kapalıçarşı’da ne işi var? İkili bir kur sistemi yok bir defa onu çok net söz edeyim. Banka kuru ile Kapalıçarşı ortasında her vakit bir fark olabilir fakat o bir ikili kur değil” dedi. Burada mali dalda oluşan farklı kur olup olmadığına bakılması gerektiğini lisana getiren Kavcıoğlu, “Biz ikili kur uygulamıyoruz, yalnızca ihracat değil, yurtdışından gelen kaynağı teşvik için ödediğimiz bir prim. Bunun içinde turizmci, ihracatçı, müteahhit, ulaşım var. Tüm kesitler var” dedi.

KKM’DE ÜST FAİZ SONU KALDIRILIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Muhafazalı Mevduat süreçlerine talebi artıracak bir adım attı. TCMB’den bankalara gelen yazı ile kur muhafazalı mevduat süreçlerindeki üst sonun kaldırılacağı belirtildi. Yazıda bankalarca açılan vadeli Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanacak azami faiz oranının, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmamak şartıyla bankalar tarafından belirlenebileceği tabir edildi.

Böylece Kur Muhafazalı Mevduat’ta faize siyaset faizinin üzerinde 3 puanlık üst hudut uygulamasına son verilmiş oluyor. TCMB siyaset faizi yüzde 9 düzeyinde bulunurken, kur muhafazalı mevduat faizinde yüzde 12’lik üst hudut uygulanıyordu.

TALEP BANKALARDAN GELDİ

TCMB kararına ait birinci yorum Türkiye Bankalar Birliği Lideri ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar’dan geldi. Çakar, üst sonun kaldırılmasından sonra faizlerin yüzde 15-17’lere çıkabileceğini söyledi. Çakar, KKM’de 1,4 trilyon liralık büyüklüğün 1 trilyonunun TCMB’de olduğunu vurguladı. Öte yandan uzmanlara nazaran üst faiz hududunun kaldırılması, KKM’ye talebi artıracak. Son devirde Kur Muhafazalı Mevduat’larda gerileme görülüyordu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) datalarına nazaran, 13 Ocak haftası itibariyle KKM büyüklüğü 1,37 trilyon TL’ye gerilemişti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.