SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

‘Sanal yabancı’ emlakçıyı vurdu

Ukraynalı ve Rus zenginlerin Antalya’yı yaşanılacak amaç kent olarak seçmesi yerleşik yabancılara fırsat oldu. Kaçak emlakçılar WhatsApp, Facebook, Telegram üzerinden kümeler oluşturarak mülkleri yüzde 10 kurulla satmaya yahut kiralamaya başladı. Kiril alfabesinin kullanıldığı bu kümelerde pek çok konut ve işyerinin fotoğrafları ile fiyatları paylaşılıyor.

‘Sanal yabancı’ emlakçıyı vurdu
Akacan The Mall
27.01.2023 07:33
0
A+
A-

‘Sanal yabancı’ emlakçıyı vurdu
Ukraynalı ve Rus zenginlerin Antalya’yı yaşanılacak maksat kent olarak seçmesi yerleşik yabancılara fırsat oldu. Kaçak emlakçılar WhatsApp, Facebook, Telegram üzerinden kümeler oluşturarak mülkleri yüzde 10 kurulla satmaya yahut kiralamaya başladı. Kiril alfabesinin kullanıldığı bu kümelerde pek çok konut ve işyerinin fotoğrafları ile fiyatları paylaşılıyor.

Ukraynalı ve Rus zenginlerin Antalya’yı yaşanılacak amaç kent olarak seçmesi ve kiralık, satılık mülk arayışına girmesi, daha evvel Antalya’da mülk almış, kente alışmış yerleşik yabancıların da dikkatini çekti. Birinci başlarda yalnızca arkadaş ve yakınlarına amatör olarak kiralık ve satılık meskenler bulan yerleşik yabancılar, kesimin potansiyelini fark edince prosedür değiştirdi. Evvel WhatsApp kümeleri ile başlayan portföy oluşturma süreci daha sonra tanınan toplumsal medya hesaplarının tamamına yayıldı. Yakın vakte kadar Facebook kanalı ile kendi alfabelerini kullanarak kapalı kümeler oluşturup kiralık ve satılık mülk arayanlara ulaşan kaçak emlakçılar, son devirde ağır biçimde Telegram’ı kullanmaya başladı.

İSME NAZARAN ONAY

Akacan The Mall

Muratpaşa, Konyaaltı, Kepez, Aksu ve Korkuteli üzere ilçelerin isimleri kullanılarak oluşturulan Kiril alfabesinin kullanıldığı kapalı kümelerde çok sayıda konut ve işyerine ilişkin fotoğraf ve fiyat bilgileri yayınlanmaya başlandı. bu kümelere Türk ismiyle girmek isteyenlerin de katiyetle kabul edilmediği bilgisine ulaştı. Yabancı isim kullanıp kümeye girmeyi başarsanız dahi şayet Türk vatandaşı olduğunuz anlaşılırsa yahut sohbetlere katılmazsanız kümeden atılıyorsunuz. Bu gizemin sebebi ise kayıt dışı emlak kümelerini takip eden yasal emlakçıların varlığı. Kayıt dışı çalışan yabancı emlakçılar, hem deşifre olmak istemiyor hem de güçlü müşterilerini kaptırmaktan çekiniyor. Bu nedenle yöneticiler kümeye dahil olan yahut olmak isteyen şahısları tek tek inceliyor.

‘YÜZDE 10 KOMİSYON’

Antalyalı emlakçılar aslında Antalya’da kaçak emlakçı meselesinin uzun yıllardır yaşandığını söyledi. “Geçmiş yıllarda daha çok Türk vatandaşlar yapıyordu. Küçük meblağlı satışla hudutlu kalıyorlardı. Kentte yabancılara yönelik mülk satışının yıldan yıla artmasına savaş göçü de eklenince sorunun boyutu süratle değiştirdi” dediler. Mevcut sistemi ve yapılması gerekenleri Hürriyet’e anlatan Antalya Emlak Komitecileri Odası Lideri İsmail Çağlar, şu bilgileri verdi:

“Rus ve Ukraynalı kaçak emlakçılar yüzünden büyük problem yaşıyoruz. Hem biz hem de devlet ziyan görüyor. Bu şahıslar toplumsal medyanın tüm nimetlerinden faydalanıyor. Kapalı kümeler oluşturup kendi vatandaşlarına emlakçılık yapıyorlar. Hiçbir kayıtları yok, vergi ödemiyorlar. Üstelik yüzde 2 değil, yüzde 10 kurulla çalışıyorlar. Durum o denli bir hale geldi ki bu bireyler kendi ülkelerindeki medyayı kullanıp reklamlarını yapıyorlar. Bu reklamlarda da Türk emlakçıları kötülüyorlar.”

‘KAPALI KÜMELERE BİZİ ALMIYORLAR’

Sosyal medyadaki kümeleri takibe aldıklarını belirten Antalya Emlak Komitecileri Odası Lideri Çağlar, “Açık kümelerden bilgi alıp kimi satışlara müdahale edebiliyoruz lakin kapalı kümelere bizi almıyorlar. Kendi içlerinde gizemli bir sistem kurmuşlar. Bize gelmeyen işler onlara gidiyor. Bizim yetki evrakımız var lakin Telegram’ın başında nöbet tutmaktan iş yapamıyoruz. Şikâyet ediyoruz, kontrol yetersiz. Zati beni de yabancı düşmanı ilan etmişler. Niçin? Zira kayıt dışı işlere reaksiyon gösteriyor, esnafıma sahip çıkıyorum. Bu işin önünü alamazsak bu bireyler Türklere de mesken satmaya başlayacak. Biz de dükkânları kapatıp gideceğiz. Bu sorunu çözmek için tekraren Ankara’ya gittim yeniden gideceğim” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.