SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları 760 milyar lirayı aştı

Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları 760 milyar lirayı aştıYerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları, son bir yılda yaklaşık yüzde 90 …

Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları 760 milyar lirayı aştı
Akacan The Mall
28.06.2022 11:37
0
A+
A-

Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları 760 milyar lirayı aştı
Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları, son bir yılda yaklaşık yüzde 90 büyüyerek 2022 yılı Mayıs ayı sonunda 760 milyar lirayı aştı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Merkez Bankası ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kaynaklarından derleyerek hazırladığı mayıs ayı ‘Finansal Piyasa Özet’ datalarını açıkladı. Buna nazaran, yerli yatırımcıların hisse senedine ilgisi devam ediyor.

Geçen yılın mayıs sonunda 405,3 milyar lira olan yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları, bir yılda yaklaşık yüzde 90 artarak bu yılın mayıs sonu prestijiyle 760,7 milyar liraya çıktı. Bu fiyatın 368,1 milyar lirası kurumsal yatırımcılar ve hükmî bireylere, 392,6 milyar lirası da ferdî yatırımcılara ilişkin oldu. Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarında bu yılın birinci beş ayındaki artış ise yüzde 45 (236 milyar lira) olarak kayıtlara geçti.

Akacan The Mall

2021’in nisan ayından itibaren düşüşe geçen ve 2021 yılı sonunda 2 milyon 355 bine kadar gerileyen Borsa İstanbul hisse senedi piyasasında bakiyeli yatırımcı sayısı, 2022 yılında yine artışa geçti ve beş ayda yaklaşık 98 bin artarak mayıs ayında 2 milyon 453 bine çıktı. Geçen yıl nisan sonu prestijiyle 1 milyon 959 bine çıkarak tarihi rekor kıran hisse senedi piyasasında ayda en az bir kere süreç yapan yatırımcı (aktif yatırımcı) sayısı ise bu yılın ocak ayında 1 milyon düzeyine kadar geriledikten sonra tekrar yükselişe geçti. TSPB bilgilerine nazaran, hisse senedindeki etkin yatırımcı sayısı nisan ayı sonu prestijiyle 1 milyon 468 bine çıktı.

TL mevduatlar beş ayda yüzde 47 arttı

TSPB tarafından açıklanan bilgilere nazaran, geçen yıl mayıs sonu prestijiyle 5 trilyon 716 milyar lira olan yurt içi yerleşiklerin (yerli yatırımcılar) finansal varlıkları, bir yılda yüzde 80 büyüyerek bu yılın mayıs ayı sonu prestijiyle 10 trilyon 241 milyar liraya yükseldi.

Yılın birinci beş ayında yerli yatırımcıların finansal varlıkları yüzde 32 arttı. Son bir yılda yerli yatırımcıların finansal varlıklarında en yüksek büyüme yüzde 139,5 ile kamu eurobondlarında yaşandı. Geçen yıl mayıs sonunda 287,8 milyar lira olan yerli yatırımcıların kamu eurobond varlıkları, bu yıl mayıs sonu prestijiyle 689,3 milyar liraya çıktı. Birebir devirde yerli yatırımcıların özel eurobond varlıkları ise yüzde 100 artarak 207,8 milyar liraya ulaştı.

TSPB datalarına nazaran, birinci beş ayda yerli yatırımcıların finansal varlıkları içerisinde en yüksek artış, hisse senedi varlıklarının yanı sıra devlet iç borçlanma senedi ve TL mevduat varlıklarında yaşandı.

Kur Muhafazalı Mevduat uygulamasının tesiriyle bu yılın başından itibaren artışa geçen yerli yatırımcıların TL mevduatları mayıs ayında da büyümesini sürdürdü. 2021 yılı sonunda 1,8 trilyon lira olan yerli yatırımcıların TL mevduatlardaki varlıkları yüzde 47 artışla bu yılın mayıs ayı sonunda 2,7 trilyon liraya ulaştı.

Aynı devirde Döviz mevduatlarındaki artış ise yüzde 14,2 ile sonlu kaldı. Geçen yılsonunda 1,5 trilyon lira olan yerli yatırımcıların devlet iç borçlanma senedi varlıkları ise beş ayda yüzde 49,4 artarak 2,2 trilyon liraya yükseldi.

Yabancı yatırımcıların finansal varlıkları yüzde 16,6 arttı

Yerli yatırımcılar ile kıyaslandığında yabancı yatırımcıların finansal varlıklarındaki büyüme daha düşük kaldı.
Geçen yıl mayıs ayı sonunda 549,6 milyar lira olan yurt dışı yerleşiklerin (yabancı yatırımcı) finansal varlıkları ise yüzde 45 artarak bu yıl mayıs ayı sonu prestijiyle 796,3 milyar liraya çıktı.

Yılın birinci beş ayında yabancı yatırımcıların finansal varlıkları yüzde 16,6 arttı. Yabancı yatırımcıların hisse senedi varlıkları son bir yılda yüzde 41 artarak mayıs sonunda 401,7 milyar lira oldu. Yabancı yatırımcıların hisse senedi varlıklarında yılın birinci beş ayındaki artışı ise yüzde 15,5 oldu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.