STERLIN
29,4698
DOLAR
23,3652
EURO
25,1357
ALTIN
1.473,23
BIST
5.626,49
SON DAKİKA
Talay Ayhun Hayatını Kaybetti! – KIBRIS HABER
Gökyüzü kızıla büründü! Maskeler geri döndü – KIBRIS HABER
EVKAF, uluslararası down sendromlu çocukları misafir etti – KIBRIS HABER
Metin Arhun’dan asgari ücret açıklaması! – KIBRIS HABER
Eski dünya yıldızları sahada! – KIBRIS HABER
YÖK’ün KKTC için belirlediği 400 yükseköğrenim kontenjanı açıklandı! – KIBRIS HABER
Başbakanlık’tan flaş açıklama! – KIBRIS HABER
Tufan Erhürman’dan köy ziyaretleri! – KIBRIS HABER
Bu bölgelere 3 gün boyunca su verilmeyecek! – KIBRIS HABER
Gönyeli’de, serada uyuşturucu yetiştirdi! – KIBRIS HABER
Güney Kıbrıs’ta Hakemler Birliği bombalandı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi! – KIBRIS HABER
Başbakan Üstel; “Dövize karşı yeni çalışma içindeyiz”! – KIBRIS HABER
Piyasada tüp yok! – KIBRIS HABER
Acun Ilıcalı bir kulüp daha satın aldı! – KIBRIS HABER
Brent petrol fiyatında düşüş! – KIBRIS HABER
T.C. Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’ye Geliyor! – KIBRIS HABER
Altın fiyatlarında son durum! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplanıyor! İşte gündem – KIBRIS HABER
13 yaşındaki çocuğa çarptı! – KIBRIS HABER
Lefkoşa’da 3 işyeri kapatıldı! – KIBRIS HABER
Dövizin yükselişi durmuyor! – KIBRIS HABER
Büyük ikramiye bu bilete isabet etti! – KIBRIS HABER
9 Haziran 2023 Nöbetçi Eczaneler
Bu bölgelerde elektrik kesintisi! – KIBRIS HABER
Şampiyon Gençlik Gücü! – KIBRIS HABER
Turgut Akçın, Doğrudan Gelir Desteği’nin bir an önce ödenmesini talep etti! – KIBRIS HABER
KTEZO’dan açıklama! – KIBRIS HABER
Akaryakıta zam! Yeni fiyatlar bu gece yarısından itibaren geçerli olacak – KIBRIS HABER
Sami Özuslu; “Ekonomideki kötü gidişata 25 Haziran’da hep birlikte ‘dur’ diyeceğiz”! – KIBRIS HABER

Yeni ders: Çevre eğitimi ve iklim değişikliği

Yeni ders: Çevre eğitimi ve iklim değişikliğiMilli Eğitim Bakanlığınca, ortaokullarda gelecek yıldan itibaren seçmeli okutulacak çevre eğitimi ve …

Yeni ders: Çevre eğitimi ve iklim değişikliği
CyborNFT
19.04.2022 18:22
0
A+
A-

Yeni ders: Çevre eğitimi ve iklim değişikliği
Milli Eğitim Bakanlığınca, ortaokullarda gelecek yıldan itibaren seçmeli okutulacak çevre eğitimi ve iklim değişikliği dersinin müfredatı tamamlandı.

Bakanlığa bağlı ilkokul ve ortaokullarda uygulanan çevre eğitimi dersinin adı; Paris İklim Anlaşması kararları, MEB’in Stratejik Planı, çeşitli kurum ve kuruluşların eylem planları, şura kararları dikkate alınarak ‘çevre eğitimi ve iklim değişikliği’ olarak değiştirilmişti.

Çevre eğitimi ve iklim değişikliği dersinin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayından geçti. Böylece bu ders, 2022-2023 eğitim öğretim yılından itibaren ortaokul 6, 7 veya 8’inci sınıflarda, haftada 2 ders saati olmak üzere toplam 72 saat seçmeli okutulacak.

CyborNFT

Çevre eğitimi ve iklim değişikliği dersinin güncelleme sürecinde, yurt içinde ve dışında eğitim öğretim ve programlar üzerine yapılan akademik çalışmalar tarandı. Bu kapsamda çevre eğitimi ve iklim değişikliği dersi; ‘insan ve doğa’, ‘döngüsel doğa’, ‘çevre sorunları’, ‘küresel iklim değişikliği’, ‘iklim değişikliği ve Türkiye’, ‘sürdürülebilir kalkınma ve çevre dostu teknolojiler’ olmak üzere 6 üniteden oluştu.

 

DERS SADECE SINIF ORTAMINDA İŞLENMEYECEK
Çevre eğitimi ve iklim değişikliği dersi sadece sınıf ortamında yürütülmeyecek, yakın çevresindeki okul dışı öğrenme ortamlarına yapılacak gezi ve gözlemlerle öğrencinin hem yaşadığı çevrenin farkına varması hem de çevre sorunlarını yakından görmesi sağlanacak. Öğretmenler; keşfetme, sorgulama, argüman oluşturma, farkındalık geliştirme, sorumluluk alma ve ürün tasarlama süreçlerinde öğrencilere rehberlik edecek. Dersin kazanımlarının ele alınması sırasında konuya uygun ikilemler oluşturulacak, örnek olaylar üzerinden yerel ve küresel çevre sorunlarına ve iklim değişikliğinin sonuçlarına değinilecek.

Öğrencilerin hem kendisini hem de çevresindeki bütün canlı ve cansız varlıklarla olan etkileşimini esas alan bu derste, çevreyi korumaktan haz duymaları, afet gibi çevre sorunlarında yaşanılanlara karşı duyarlılık göstermeleri, çevresindekilere yardım etme konusunda istekli olmaları gibi duyuşsal kazanımlar edinmeleri de beklenecek.

 

DERSLERDE, ATIKLARIN VARLIĞI İŞLENECEK
Derslerde, öğrencilerin günlük hayattaki üretim ve tüketim arasındaki dengenin önemini fark etmelerine yönelik konular işlenecek. Bu kapsamda, yaşam döngüsü analizi kavramı açıklanacak ve seçilecek tüketim maddelerinin yaşam döngüsü analizleri yapılacak. Günlük hayatta kullanılan kâğıt, plastik poşet, bilgisayar ve kot pantolon gibi ürünlerin üretim aşamalarında kullanılan doğal kaynaklar ile üretim sonucunda ortaya çıkan atıkların varlığı vurgulanacak.

 

SERA GAZLARI VE AFETLER DE MÜFREDATTA
Küresel iklim değişikliği, sera gazları, küresel ısınma, asit yağmurları, ozon tabakasının incelmesi, afetler gibi konular da dersin konuları arasında olacak. Bu kapsamda “sera gazlarının artışı, fosil yakıt kullanımı, ormansızlaşma, aşırı gübre kullanımı, endüstriyel amaçlı yetiştirilen hayvanların dışkıları, anız yangınları, atıkların gömülmesi veya yakılması, volkanik patlamalar, süpersonik uçaklar, aşırı buharlaşma, egzoz dumanı, spreyler, klima gazları, strafor, yangın söndürücüler” gibi konular, örnek gösterilecek.

Çevre eğitimi ve iklim değişikliği dersinin müfredatında, biyoçeşitliliğin azalması, buzulların erimesi ve deniz seviyesinde yükselme, kıyı ekosisteminin değişmesi, göllerin kuruması, sucul ortamların kimyasal yapısının değişmesi, temiz su kaynaklarının azalması, hayvanların göç ve üreme zamanlarının değişmesi gibi sorunlar örnek olaylar üzerinden anlatılacak. Küresel iklim değişikliğinin doğrudan ya da dolaylı olarak neden olduğu afetlerin etkileriyle birlikte açıklanacağı derste ‘sel, taşkın, heyelan, yangın, ormansızlaşma, kuraklık, kıyı erozyonu, çölleşme, kasırga, hortum, küresel açlık, salgın hastalıklar’ gibi afetler de işlenecek.

Bakanlık, geçen yıl şubat ayından itibaren Marmara Denizi’nde görülen müsilaj (deniz salyası) oluşumunu da bu dersin müfredatı kapsamına aldı.

 

ÖĞRENCİLER, ATIKLARDAN İLERİ DÖNÜŞÜM ÜRÜNÜ TASARLAYACAK
Öğrenciler, iklim değişikliğinin Türkiye’deki etkilerini azaltmaya yönelik toplumsal farkındalık oluşturacak projeler tasarlayacak. Çevre okuryazarlığı, su okuryazarlığı, tarım okuryazarlığı, gıda okuryazarlığı, finansal okuryazarlık kavramlarına değinilecek derste sıfır atık projesi ve atık değerlendirme ile ilgili yapılan projelere yer verilecek.

Öğrenciler, atık malzemelerden yararlanarak bir ileri dönüşüm ürünü tasarlayacaklar ve sürdürülebilirliği destekleyen sakin şehirler, ekolojik köyler, sürdürülebilir okul gibi kavramları öğrenecekler.

CyborNFT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.