SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

‘Yatırımlık’ araç mesaisi… Otomotiv fabrikaları artan sıfır araç talebine yetişemiyor

Sıfır araca olan talep Türkiye’deki otomotiv fabrikalarının üretim planlarını da değiştirdi. Fabrikalar talebe yetişmek için neredeyse tam kapasite çalışmaya başladı. Otomotiv endüstrisinde kapasite kullanım oranının yüzde 74’e çıktığını belirten OSD Lideri Cengiz Eroldu, “Bütün fabrikalarımız tam kapasite çalışmaya çalışıyor. Biz üretimi zorluyoruz lakin bu talep olağan değil. Kimse bu kadar yüksek bir talep için ‘ihtiyaç’ diyemez. Değerli bir kısmı yatırım amaçlı” dedi.

‘Yatırımlık’ araç mesaisi… Otomotiv fabrikaları artan sıfır araç talebine yetişemiyor
Akacan The Mall
17.04.2023 07:28
0
A+
A-

‘Yatırımlık’ araç mesaisi… Otomotiv fabrikaları artan sıfır araç talebine yetişemiyor
Sıfır araca olan talep Türkiye’deki otomotiv fabrikalarının üretim planlarını da değiştirdi. Fabrikalar talebe yetişmek için neredeyse tam kapasite çalışmaya başladı. Otomotiv endüstrisinde kapasite kullanım oranının yüzde 74’e çıktığını belirten OSD Lideri Cengiz Eroldu, “Bütün fabrikalarımız tam kapasite çalışmaya çalışıyor. Biz üretimi zorluyoruz lakin bu talep olağan değil. Kimse bu kadar yüksek bir talep için ‘ihtiyaç’ diyemez. Kıymetli bir kısmı yatırım amaçlı” dedi.

TÜRKİYE’de yatırım emelli satın alınan araç talebi katlanarak büyümeye devam ediyor. 2022 yılının birinci aylarından itibaren başlayan yatırımlık araç talebi bilhassa 2023 yılına girilmesiyle birlikte adeta vites yükseltti. Aylık bazda araba ve hafif ticari araç satışları 100 bin adetleri geçerek son 10 yıllık ortalamaların yüzde 50 üzerinde seyrederken, Türkiye’de üretim yapan otomotiv fabrikaları da talebe yetişmek için neredeyse tam kapasite çalışmaya başladı. Lakin, talep o kadar büyük ki Türkiye’de üretilen araçlar için bile kestirimi teslimat tarihi verilemiyor. Vatandaşların sıfır araca olan yüksek ilgisinin en büyük nedeni olarak ise artan enflasyona karşın negatif gerçek faiz oranları gösteriliyor.

‘NORMAL BİR TALEP DEĞİL’

Akacan The Mall

Otomotiv Sanayii Derneği’nin birinci çeyrek sonuçlarını açıkladığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan OSD İdare Heyeti Lideri Cengiz Eroldu, otomotiv endüstrinin kapasite kullanım oranının 2023 yılının birinci 3 ayında yüzde 74’e çıktığını belirterek, “Bu yüksek talep olağan bir talep değil. Talebin kıymetli bir kısmının yatırım maksatlı olduğunu görüyoruz. Kimse bu kadar yüksek bir talep için ‘yalnızca ihtiyaç’ diyemez. Şu anda yerli üretimde de ithal araçlarda da bekleme listeleri var. Bütün fabrikalarımız tam kapasite çalışmaya çalışıyor. Biz üretimi zorluyoruz lakin talep olağanın üzerinde. Türkiye’de belli bir heyeti kapasitesi var. Bu kapasitenin 3 kat üzerinde talep gelirse araç bulmak zorlaşır. Kurumsal araç talebinde sarkan talep var lakin burada da finansman yok, ferdî tarafta ise iş yatırıma dönüşmüş durumda” sözlerini kullandı.

BİR SENE ARAÇ BULMAK ZOR

Söz konusu talebin “sürdürülebilir” bir talep olmadığının altını çizen Eroldu’ya nazaran, Türkiye pazarından araç bulma sorunu en azından bir sene daha devam edecek. “Reel faizlerin negatif olması ister istemez insanları yatırım yapmaya, yeni bir eser satın almaya yönlendiriyor. Bu faiz ortamından çıktığımız vakit tablo değişecektir” diyerek kelamlarını sürdüren OSD İdare Konseyi Lideri Eroldu, “Önümüzde aslında iki adet seçim var. Tek bir seçim olarak bakmamak lazım. Bir sonraki seçim de Mart 2024’te (yerel seçimler) yapılacak. Bu kapsamda, talebin bir müddet daha devam edeceğini düşünüyoruz. En azından bu yılın sonuna kadar talep tahminen bir ölçü aşağı hakikat evrilebilir lakin devamını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

ÜRETİM VE İHRACATTA MAKSATLAR YÜKSELDİ

OSD’nin açıkladığı 2023 yılının ocak-mart periyodu bilgilerine nazaran, otomotiv endüstrisinde toplam üretim geçen yılın tıpkı periyoduyla karşılaştırıldığında yüzde 21 artarak 366 bin 597 adet oldu. Bu devirde araba üretimi yüzde 34 artarak 222 bin 51 adede çıktı. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 382 bin 504 adede yükseldi. Birebir periyotta toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 13 oranında artarak 253 bin 828 adet, araba ihracatı ise yüzde 26 artarak 156 bin 763 adet oldu. OSD Lideri Eroldu, gerek ihracat pazarları gerekse de iç pazardaki talebin tesiri ile bu sene hem ihracatta hem de üretimde yüzde 10 artış beklediklerini lisana getirdi.

 

‘ÇİNLİLERİN TÜRKİYE’DE ÜRETMESİNİ SAĞLAMALIYIZ’

EROLDU, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’nde (AB) Çinli markaların varlıklarını süratle arttırdığını da dikkat çekti. 2020 yılında Çin’den AB’ye yapılan araba ihracatı büyüklüğünün 2.7 milyar , birebir devirde Türkiye’den yapılan araba ihracatının 8.4 milyar dolar olduğunu belirten Eroldu, 2022 yılına gelindiğinde Çin’den AB’ye yapılan araba ihracatının 15.5 milyara yükseldiğini Türkiye’nin ise 8.6 milyarda kaldığını söyledi. Çin’in ihraç ettiği arabaların yüzde 75’nin içten yanmalı motora sahip araçlar olduğunun da altını çizen Eroldu, “Avrupa’daki satışların büyük kısmı Avrupalı üreticilerin Çin’de yaptırdıkları araçlar. Lakin artık bunun ikinci dalgası Çinli markalar da Avrupa’ya gelecekler. Bu hem Avrupa hem de Türkiye otomotiv endüstrini orta vadede kesinlikle etkileyecektir. Bizim buna nazaran siyaset oluşturmamız gerek. Rekabeti yasaklamaktan çok Çinlilerin de gelip Türkiye’de üretim yapmasını sağlamalıyız. Natürel bu üretim montajdan ibaret olmamalı” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.