SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Yatırımcıya teşebbüs sermayesi tavsiyeleri

2013 yılında babası Kemal Gülman’dan idaresi devralan Gülman Group İdare Heyeti Lideri ve CEO’su Polat Gülman teşebbüs sermayesine yatırım yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulundu. Gülman, “Her vakit fon yatırımlarını tercih edin. Üç ayda bir rapor geliyor. Bu raporda hangi şirket ne yapmış, ne olmuş, ne kadar para yatırmış, hangi şirket değerlendirilmiş öğreniyorsunuz. Hatta tavsiyem 100 liranız varsa bunu iki üç fona yayın. Bu size önemli bir çeşitlilik sağlıyor, piyasadaki farklı oyuncularla tanışıyorsunuz” dedi.

Yatırımcıya teşebbüs sermayesi tavsiyeleri
Akacan The Mall
29.03.2023 07:38
0
A+
A-

Yatırımcıya teşebbüs sermayesi tavsiyeleri
2013 yılında babası Kemal Gülman’dan idaresi devralan Gülman Group İdare Şurası Lideri ve CEO’su Polat Gülman teşebbüs sermayesine yatırım yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulundu. Gülman, “Her vakit fon yatırımlarını tercih edin. Üç ayda bir rapor geliyor. Bu raporda hangi şirket ne yapmış, ne olmuş, ne kadar para yatırmış, hangi şirket değerlendirilmiş öğreniyorsunuz. Hatta tavsiyem 100 liranız varsa bunu iki üç fona yayın. Bu size önemli bir çeşitlilik sağlıyor, piyasadaki farklı oyuncularla tanışıyorsunuz” dedi.

Gülman Group hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?

Babam Kemal Gülman’dan süreci devraldığım şirketimiz 1952’de kuruldu. Babam 1952-1977 ortasını, daha çok ithalat ihracat kimyevi materyaller üzere dallarda ticari faaliyetlerle geçirmiş. Biraz birikim olunca da yurt dışından yabancı arkadaşları ve iş yaptığı insanların da tavsiyesi ile arsa yatırımlarına başlamış. Birinci başta daha çok Bodrum’da daha sonra ise İstanbul’da yatırımlarına devam etmiş. Alışılmış o vakitler çok daha uygun fiyatlara daha büyük metrajlı emlak alınabiliyormuş. 80’li yıllarda ise toprakları kat karşılığı vererek gelire dönüştürmeye başlamış. Babam o süreçte ticari faaliyetleri azaltıp, ticari gayrimenkul ve konutta ağırlaşınca, şirketin amiral gemisi de gayrimenkul olmuş.

Akacan The Mall

2013 yılında, Gülman Group İdare Heyeti Lideri ve CEO olarak misyona başladım. Babam Kemal Gülman da Onursal Lider oldu. Bu tarihten itibaren babamla istişare ederek yeni iş kollarını küme bünyesine katmaya liderlik ettim. 2019 yılında yenilenebilir güç elektrik işine girerek, 2020 prestiji ile hazır lisanssız GES tesisleri satın almaya başladık. Yenilenebilir güç kıymetli bir yatırım alanı bizim için. Güneş ve rüzgâr gücü alanında biraz daha büyümek istiyoruz.

2021 yılında ise babamın da yönlendirmesiyle teşebbüs sermayesi ile ilgilenmeye başladık ve 2022 yılında Gülman Ventures A.Ş.’yi kurduk. Teşebbüs sermayesi çok riskli ve geniş bir alan olduğu için direkt şirketlere yatırım yapmak yerine, güvendiğimiz, vizyonuna inandığımız, fonlar aracılığıyla yatırım yapmayı tercih ediyoruz. Şu anda gelir modelimiz şöyle çalışıyor; kat karşılığı iş yaptığımız, gayrimenkulden elde edilen gelirleri enerjiyi büyütmek için kullanıyoruz. Güçten sarkan geliri de teşebbüs sermayesine yatırıyoruz. Yatırım stratejimizi bu halde belirledik ve çok fazla dala dağılmamaya uğraş gösteriyoruz. Zira teşebbüs sermayesinde zati istesek de istemesek de 35 farklı dala dolaylı olarak yatırımımız oldu.

Kemal Gülman anı kitabı “İŞ’TEN HİKÂYELER” de deneyim ve tavsiyelerini paylaşıyor.

SİMYA FONU

Bu fonlar Türkiye’de konseyi fonlar mı?

Türkiye’den, Revo Capital, 212, 500 Emerging Europe ve bir de Girişimcilik Vakfı’ndan ötürü yeni tanıştığım Founder One isminde erken etap tesir fonu var. 212’nin kurduğu 3’üncü fona paralel olarak, Türkiye’deki tohum ve tohum öncesi yani daha fikir etabında olan projeler için oluşturulan Simya fonuna da yatırım yapıyoruz. Başkaları ise Avrupa ve Amerika’daki fonlar. Hem öncelikle Türk girişimcileri tercih etmeleri hem de daha sık ziyaret edebiliyor, yüz yüze görüşebiliyor olmamızdan ötürü Türkiye’deki fonlara daha çok ilgimiz oldu. Maalesef ülkemizden dünyanın her yerine çok eğitimli bir beyin göçü kelam konusu. Amerika’da da olsa, Türklerin kurduğu, yönettiği teşebbüsler var. Bununla birlikte Türkiye’de kendini ispatlamış, dünyaya açılmış Getir üzere Martı üzere markalar da var. Fonlar üzerinden bu şirketlere yatırım yapma fırsatı da yakalıyoruz.

Geçen yıl ne kadar oldu fonların getirisi?

Geçen yıl yüzde 97 getiri sağlayan da oldu yüzde 10’da kalan da oldu. Lakin başlangıç noktamıza nazaran ortalama yüzde 40 üstte olduğunu söyleyebiliriz.

BİR FONA TAKILMAYIN

Girişim sermayesine yatırım yapmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler?

Girişimcilere her vakit fon yatırımlarını tercih etmelerini öneriyorum. Fon yatırımı size beli bir kültür kazandırıyor. Üç ayda bir rapor geliyor. Bu raporda hangi şirket ne yapmış, ne olmuş, ne kadar para yatırmış, hangi şirket değerlendirilmiş ancak karar verilmemiş yani kısaca piyasada neler olup bittiğini öğreniyorsunuz. Hatta tavsiyem 100 liranız varsa bunu iki üç fona yayın. Yalnızca bir fona takılı kalmayın. Bu sayede her fonda ne aktivite olduğunu görüyorsunuz. O da size önemli bir çeşitlilik sağlıyor, piyasadaki farklı oyuncularla tanışıyorsunuz.

Biz de fonlar sayesinde çok şey öğreniyoruz. Bugün bizim yatırım yaptığımız şirket sayısı 245’i buluyor. Halbuki 3 ay evvel bu sayı 197’ydi. Ben üç ay içinde değil 48, 15 tane şirketle tanışsam dahi karar vermem mümkün olmazdı.

Tarımda neler yapıyorsunuz?

Yaklaşık 5 sene evvel tarım yatırımına girerek büyük metrekarelerde; ayçiçeği, buğday, konolo, mısır üzere eserler üreterek klasik tarım yapıyoruz. Artık ise İspanyol ortaklarımızla birlikte Romanya’da blueberry yetiştirmeye hazırlanıyoruz.

Gayrimenkulde neler yapıyorsunuz?

Gayrimenkulde odaklandığımız öncelikli alan lojistik depo yatırımları. İstanbul’da, imar durumu uygun yerlerimizde büyük lojistik firmalarıyla önden kiralayacakları modele nazaran üretip, onlara kiraya vererek portföyde tutmak istiyoruz. Şu anda en çok odaklandığımız alan lojistik depo. Şu anda faaliyette iki tane depomuz var. Önümüzdeki 7 yıl içerisinde 5 yeni depo daha yapmayı planlıyoruz.

LOJİSTİK FIRSAT

Arazi yatırımlarınız hangi bölgelerde?

Hali hazırda Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Bodrum’da bulunuyor. Bodrum’a uzun vakittir yeni bir arsa yatırımı yapmıyoruz. Oradaki mevcut yerleri konuta verdik, villalar yapıldı ve satıldı. Hala elimizde topraklarımız mevcut ancak yeni arsa yatırım fırsatlarını da kıymetlendiririz.

Lojistik depolama alanında bir fırsat mı görüyorsunuz?

Türkiye’de son 10 senede lojistik sayıları inanılmaz büyüdü, fakat mevcut nitelikli depolama alanının yetersiz olduğu da bir gerçek. Hatta eski binalardan, fabrikalardan çevrilmiş bir devşirme depolama sistemi de kelam konusu. Halbuki kiracı bunu istemiyor. Kiracılar; yüksek metrajı olan, havalandırması âlâ çalışan, aydınlatması düzgün olan, kapı girişleri, asansör kapasiteleri kâfi, yerdeki betonu tartı kaldırabilen, anayollara girişi olan ve hem mavi yaka hem de beyaz yaka işçinin içinde çalışabileceği, hatta dinlenebileceği alanlar olan nitelikli depoların peşinde. Biz de depo tasarlarken; ‘hem ABD hem İngiliz yapı yönetmeliklerini alalım ve Türkiye’yi üzerine ekleyelim, her müşteriye uygun olsun’ diyoruz. Böylelikle milletlerarası nitelikli depolar, hem ulusal, hem memleketler arası, hem de çok farklı işler de yapsalar tüm bölümlerden müşterilere uygun hale geliyor. Böylelikle Washington’daki bir fon bile gelse, Türkiye’de içinde bu kiracıyla birlikte altındaki tabandan bağımsız yatırım yapabiliyor. Münasebetiyle sizin içini doldurup satabileceğiniz bir yatırım aracı haline geliyor.

Biz, depoların üstüne çatılara güneş gücü kuruyoruz, yağmur suyunu toplayıp bahçede kullanıyoruz. Depoyu kullanan şirket de borsaya açıksa, milletlerarası yatırımcısı, müşterisi yahut memleketler arası bir kredi kurumundan kredisi varsa, etrafa verdiği ziyan daha az olan yapılarda kiracı olmak istiyor. Bunu Avrupa’daki merkezine ya da müşterilerine raporluyor, karbon sertifikası alıyor. Biz de böylelikle hem çevreyi korumuş oluyoruz, hem pazarlama avantajı hem de daha yüksek bir kira getirisi elde etmiş oluyoruz.

Peki konut alanında yeni proje olacak mı?

İzmir Mordoğan’da Karaburun’a yaklaşık 90 bin metrekarelik bir alanda çok özel bir devremülk projesi üzerinde çalışıyoruz. Ayrıyeten İstanbul’da Ispartakule’de tünel kalıp tekniğiyle üretilecek 700 konutluk bir proje ve Beylikdüzü’nde de toplam 12-14 bin metrekare civarında bir ofis binası yapacağız.

DEPREM SONRASI YATAY MİMARİ ÖNE ÇIKTI

Depremin gayrimenkule tesiri ne oldu?

Yapmış olduğumuz sitelerdeki konut sahipleri, bizleri arayıp İstanbul ve civarında yatay mimari olan iki katlı meskenler üretmemizi istiyorlar. Hatta 40-50 kişi bir ortaya gelip, ‘Yapacağınız projeyi satın almak istiyoruz’ diyenler de var. Hasebiyle gayrimenkuldeki tercihlerde yatay mimarinin öne çıktığını söyleyebiliriz. Lakin bununla birlikte, taban ve mimarisine uygun yüksek standartlarla, gerekli mühendislik tahlilleriyle yapılan 90 katlı bir bina da çok inançlıdır ve tercih edilebilir.Bununla birlikte tüketicinin nitelikli talepleri karşısında eski binaların da daha süratli dönüşmesiyle birlikte gayrimenkul bölümünde çok büyük bir hareket olacağı fikrindeyim.

Yabancıların ilgisi ya da konut fiyatları düşer mi?

Yabancı fonların alım güçleri nispetinde cazip yatırımları fırsat olarak değerlendireceklerini düşünüyorum. Lakin fiyatta düşüşten çok en fazla ileriye dönük fiyat artışının gecikebileceğini düşünüyorum. Zira hem maliyetler çok yüksek, hem de sarsıntıyla birlikte gayrimenkulde arz eksikliği oluştu. Çünkü sarsıntı 13,5 milyon vatandaşımızı direkt etkiledi ve 3,5 milyon afetzedemiz de, öbür vilayetlere taşınmaya başladı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.