STERLIN
24,9210
DOLAR
20,0913
EURO
21,5558
ALTIN
1.255,58
BIST
4.768,56
SON DAKİKA
‘Altın Caretta Ödülleri’ yarın akşam sahiplerini bulacak! – KIBRIS HABER
KTOEÖS ve KTÖS’den ortak açıklama! – KIBRIS HABER
Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy çokluğu ile kabul edildi! – KIBRIS HABER
Merkezi Cezaevi’nde ani ölüm! – KIBRIS HABER
Fahrettin Koca’nın acı günü! – KIBRIS HABER
Tüm ailesini katletti! Savunması herkesi şaşırttı – KIBRIS HABER
Gönyeli Alayköy Belediyesi ve GİKAD arasında imzalar atıldı! – KIBRIS HABER
Trafikte acı bilanço! – KIBRIS HABER
“T” işletme izinli araçlar denetlendi, 15 araç trafikten men edildi! – KIBRIS HABER
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nden LTB ziyareti! – KIBRIS HABER
Bakan Nebati; “Ekonomik güven endeksi son 20 ayın en yüksek seviyesine ulaştı”! – KIBRIS HABER
14 Yangın! 683 bin 350 TL hasar – KIBRIS HABER
Rum lider, Erdoğan’ı tebrik etti! – KIBRIS HABER
15 bin küçükbaş hayvan ile 1200 büyükbaş hayvan karantinaya alındı! – KIBRIS HABER
Son Dakika! CTP Meclisi terk etti – KIBRIS HABER
Meclis’te ‘Öğretmenler Değişiklik Yasası’ gerginliği! – KIBRIS HABER
Son Dakika! İmamoğlu’ndan seçim sonrası ilk açıklama – KIBRIS HABER
Kaya Kıralp Hayatını Kaybetti! – KIBRIS HABER
‘Neden tam gün eğitime geçilmesi gerektiği’ hakkında açıklama geldi! – KIBRIS HABER 
Brent petrol varil fiyatı! – KIBRIS HABER
Güven Bengihan, halktan destek istedi! – KIBRIS HABER
5 yaşındaki çocuk üçüncü kat balkonundan düştü! – KIBRIS HABER
Sürücülerin dikkatine! O yolda kameraların hız limitleri düşürüldü – KIBRIS HABER
Gök gürültülü sağanak yağmura dikkat! – KIBRIS HABER
Bütün okullarda grev yapılıyor! – KIBRIS HABER
Döviz Kurlarında Son Durum! – KIBRIS HABER
Tanju Özcan; “İmamoğlu derhal CHP’nin başına geçmelidir”! – KIBRIS HABER
Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. turu KKTC sonuçları! – KIBRIS HABER
29 Mayıs 2023 Nöbetçi Eczaneler
28 Mayıs 2023 Nöbetçi Eczaneler

Uzmanlar temmuz için ikaz yapıyor: Kurak baharın maliyeti büyük olacak

Türkiye’nin kuraklık kıskacına girdiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Türkeş’e nazaran bugünlerde farkında olmadığımız tehlikenin faturası temmuzda ödenecek. “Temmuzda eyvah diyeceğiz” diyen Türkeş, yetkili kurumların kuraklıkla ilgili daha net adımlar atması gerektiğini belirtti. Türkeş, kuraklıkla ilgili atılmayan her adımın ileride daha yüksek maliyet olarak geri döneceğini söyledi.

Uzmanlar temmuz için ikaz yapıyor: Kurak baharın maliyeti büyük olacak
CyborNFT
10.03.2023 07:36
0
A+
A-

Uzmanlar temmuz için ihtar yapıyor: Kurak baharın maliyeti büyük olacak
Türkiye’nin kuraklık kıskacına girdiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Türkeş’e nazaran bugünlerde farkında olmadığımız tehlikenin faturası temmuzda ödenecek. “Temmuzda eyvah diyeceğiz” diyen Türkeş, yetkili kurumların kuraklıkla ilgili daha net adımlar atması gerektiğini belirtti. Türkeş, kuraklıkla ilgili atılmayan her adımın ileride daha yüksek maliyet olarak geri döneceğini söyledi.

Türkiye, tarımdan hayvancılığa endüstriden kent ömrüne kadar farklı alanlarda büyük ve önemli bir kuraklık kıskacında. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Siyasetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi İdare Konseyi Üyesi ve TEMA Vakfı Bilim Konseyi Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş’e nazaran ülkenin büyük kısmında şu anda orta ve şiddetli kuraklık yaşanılıyor. Uzun müddettir uzmanlar tarafından yapılan ihtarlara karşın kuraklık tehlikesinin şimdi tam olarak anlaşılmadığını söyleyen Türkeş, “Maalesef zelzelelerde binlerce vatandaşımızı kaybettik. Kentler harap oldu. Bizim her alanda afetlere hazırlıklı olmamız, risk azaltım planlarını güçlü formda uygulamamız gerekiyor. Bu, sarsıntı için de kuraklık için de geçerli” dedi.

‘TEMMUZDA ANLAYACAĞIZ’

CyborNFT

Günden güne büyüyen kuraklık tehlikesiyle ilgili Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan Türkeş, “Kasım ayından itibaren çok kısıtlı yağış aldık. Her bölge için tehlike kelam konusu. Hâlâ bir tehlike yokmuş üzere davranıyoruz. Önemli adım atan, bu durumun farkında olan bir kurumumuz yok. Temmuz ayı geldiğinde ‘eyvah’ diyeceğiz. Sulama suyu muhtaçlığımız o vakit daha çok ortaya çıkacak. Şu an hububat için durum yönetim edilebilir lakin bol su isteyen sebze-meyveler için yazın badire büyük olacak. Genel olarak kuraklık tehlikesine karşı alınmayan tedbirlerin ve atılmayan adımların faturası da kabarık olacak. Maliyeti büyük olacak” tabirlerini kullandı.

YANLIŞ ESERDE ISRAR

Başta İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere muhakkak alanlarda yanlış eser seçimiyle üretimin yapıldığını anlatan Prof. Dr. Murat Türkeş, şöyle konuştu: “Tarımsal kuraklık yaşıyoruz. Kâfi su bulmakta zorlanıyoruz. Lakin yıllardır yapılan ihtarlara karşın hâlâ belli bölgelerde bol su isteyen mısır ve şeker pancarı üretimi yapılıyor. Üstelik birden fazla yerde bu teşvik ediliyor. Çok büyük bir yanlış. Eser desenimiz yanlış ve buralarda yabanî sulama yapılıyor. Yeraltı suları kullanılıyor. Sonrada binlerce yılda oluşan obruklar 20 yılda oluşmaya başlıyor. Fiziki coğrafyayı bile değiştiriyoruz. Çabucak yanlışsız yerde hakikat eser üretimine geçmeliyiz.”

‘SUYU KİRLETENE TOLERANS TANINMAMALI’

Türkiye’nin önemli bir yağış gereksinimi olduğunu değinen Prof. Dr. Murat Türkeş, şöyle devam etti: “Bizim toprağımıza düşen her damla suya sahip çıkmamız lazım. Ülkemiz su zengini değil. Yağışlardan elde ettiğimiz suyumuzun kıymetli bir kısmını de kaybediyoruz. Birtakım bölgelerimiz çölleşme riskiyle karşı karşıya. Hemen su toplama havzalarımıza ormanlarımıza bu gözle sahip çıkmalıyız. Bu alanları koruyup genişletmeliyiz. Ayrıyeten konutlar üzere endüstride de önemli bir su kullanımı var. Daha berbatı sanayi, atığını pak sulara bırakıyor. Böylelikle az ölçüdeki pak suyumuz da kirleniyor. Artık bunlara tolerans tanınmamalı.”

Prof. Dr. Murat Türkeş

KURAKLIĞA DİRENÇLİ KENTLER

Artık Türkiye’nin afetler konusunda bekleyecek vakti olmadığının altını çizen Prof. Dr. Murat Türkeş, “deprem ve kuraklıkla ilgili çok sayıda çalışma var. Kamu da bu alanlarda çalışma yapıyor. Lakin atılan önemli bir adım göremiyoruz. Belediyeler sorun yokmuş üzere davranıyor. Türkiye iki yıl ve üzeri sürecek bir kuraklığa hazır değil. Tahminen su kullanımıyla ilgili kısıtlamalar gündeme gelebilir. Suyu çok dikkatli kullanmalıyız. Bunun yanında da her afete karşı dirençli kentler inşa etmeliyiz. Kentlerimiz kuraklığa da dirençli olmalı. Keşke zelzele bölgesinde yine yapılan konutlar yağmur hasadına nazaran inşa edilse” tabirlerini kullandı. Türkeş, Türkiye’de hem eğitim sisteminde hem de siyaset yapıcıların ortasında kesinlikle coğrafya bilen uzman isimlerin daha fazla yer alması gerektiğini de vurguladı.

CyborNFT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.