SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Ukrayna Savaşı, Kraliçe’nin vefatı, Elon Musk’ın Mars projesi… Nostradamus’un kehanetleri 21’inci yüzyılda neden hâlâ tanınan?

Ukrayna Savaşı, Kraliçe’nin vefatı, Elon Musk’ın Mars projesi… Nostradamus’un kehanetleri 21’inci yüzyılda neden hâlâ tanınan?Nostradamus 1500 …

Ukrayna Savaşı, Kraliçe’nin vefatı, Elon Musk’ın Mars projesi… Nostradamus’un kehanetleri 21’inci yüzyılda neden hâlâ tanınan?
Akacan The Mall
23.10.2022 11:37
0
A+
A-

Ukrayna Savaşı, Kraliçe’nin vefatı, Elon Musk’ın Mars projesi… Nostradamus’un kehanetleri 21’inci yüzyılda neden hâlâ tanınan?
Nostradamus 1500’lü yılların ortasında Fransa’da yaşamış bir astrolog. Vefatının üzerinden dört buçuk asır geçti, bu süreçte öngörüleri tekraren yanlışlandı lakin dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan hala Nostradamus’un kehanetlerinin geleceğe dair ipuçları taşıdığına inanıyor. Pekala bu her tarafa çekilebilecek metinler, içinde bulunduğumuz bilim çağında neden hala bu kadar ilgi çekiyor?

İngiltere’nin en çok satan gazetelerinden biri olan The Guardian’ın 5 Temmuz 1999 tarihli manşeti çok değişikti: “Nostradamus Yanıldı (Eğer Dün Dünyanın Sonu Geldiyse Bu Başlığı Göz Arkası Edin Lütfen)”

Nostradamus’un kehanetlerinden haberdar olmayanlar büyük olasılıkla içlerinden “Ne saçmalamış bunlar?” diye geçirdi lakin 16’ncı yüzyılda yaşamış bu Fransız astroloğun dünyanın sonu için verdiği tarihin 4 Temmuz 1999 olduğunu bilenler, başlıktaki espriyi anlamıştı.

Akacan The Mall

Üstelik Nostradamus öbür kehanetlerinin bilakis, dünyanın sonu konusunda çok kesin tabirler kullanmış ve nokta atışı diyebileceğimiz bir tarih vermişti:

Bin dokuz yüz doksan dokuz yılının yedinci ayında
Göklerden dehşetin Hükümdarı gelecek
Büyük Angolmois Hükümdarı’nın yine canlanmış hali olacak
Öncesinde ve sonrasında, bahtımızda varsa, Mars karar sürer.

Nostradamus’un metinlerini manalandırmak için yıllarca çalışan tercümanların kimilerine nazaran, bahsi geçen dehşetin hükümdarı deccal olmalıydı.

“Angolmois” sözünü 16’ncı yüzyıl Fransızcasında Moğollar için kullanılan “Mongolais” sözünün anagramı olduğuna inananlar da vardı. Onlar bu sözleri, Avrupa’nın doğudan gelecek toplulukların işgaline uğrayacağının kesin işareti olarak görüyordu. Lakin bu doğuluların Ruslar mı, Çinliler mi yoksa Cengiz Han’ın torunları mı olduğu net değildi.

Nostradamus uzmanı Prof. Alexander Tollmann, bu sözleri o kadar telaş verici bulmuştu ki Avusturya’nın aşağı kesitlerindeki sığınağına çekilip günlerce felaketi beklemişti.

Kiev son bombardımanlardan sonra bu haldeydi

2023 HAZIRLIKLARI ŞİMDİDEN BAŞLADI

Tabii ki beklenen olmadı lakin bu cins yol kazaları Nostradamus’un kehanetlerinin isabetliliğine dair inancı hiç zayıflatmadı. Hatta bir kehanete dayanarak 2023’ün Avrupa için felaketler yılı olacağına inanlar şimdiden hazırlıklara başladı.

Söz konusu kehanetinde Nostradamus, “Büyük Savaş’ın yedi ay sonrasında, beşerler berbatların elinde ölecek / Rouen, Evreux, Kral karşısında düşmeyecek” diyordu. (Rouen ve Evreux, Fransa’da iki kent.)

Bu cümleleri Ukrayna Savaşı’nın Üçüncü Dünya Savaşı’na dönüşeceğinin garantisi olarak yorumlayan çok. Hatta tekrar İngiltere’de yayımlanan The Daily Star gazetesinin astroloji muharriri geçtiğimiz günlerde okurlara şöyle bir tavsiye verdi:

“Savaşta yedi ayın dolması birinci bakışta kutlama yapma sebebi üzere görünebilir lakin Amerika ve Rusya üzere ülkelerin dehşet verici nükleer cephaneliği düşünüldüğünde, önlemli olmakta yarar var.”

(Tabii bu hesapla Parislilerin de ortalık sakinleşene kadar Rouen’e sığınmaları gerekiyor.)

Les Propheties’in bu çok eski kopyası Paris’te
Bibliotheque Nationale’de (Ulusal Kütüphane) saklanıyor.

Les Propheties’in bu çok eski kopyası Paris’te
Bibliotheque Nationale’de (Ulusal Kütüphane) saklanıyor.

MUHTEMELEN HALÜSİNASYONLARINI KEHANET ZANNEDİYORDU

Sözün kısası Nostradamus’un öngörülerine itimat etmek için sebeplerimiz günden güne azalıyor. Hatta doğrusunu söylemek gerekirse, Nostradamus hayattayken bile geleceği ön görme açısından pek emniyetli bir kaynak kabul edilmiyordu.

Bilindiği kadarıyla, 1547 ile 1555 yılları ortasında sekreterine tam 942 adet dörtlük dikte ettirmişti. Şairane bir lisanla söylenmiş bu dörtlüklerde geleceğe dair farklı kestirimler yer alıyordu. Ne var ki Nostradamus bu esnada daima, çok tüketildiğinde halüsinasyonlara neden olduğu bilinen muskat cevizi yiyordu yani muhtemelen aklı başında değildi.

Hayatta olduğu yıllarda daima acımasız tenkitlerin hatta günümüz tabiriyle söylememiz gerekirse “trollüklerin” amacı oluyordu. Örneğin kendisini “Canavardamus’a Karşı Fransız” olarak nitelendiren Lord Hercules, 1558 tarihli Birinci Tahkir’inde Nostradamus’u şöyle nitelendiriyordu: “Boş kelamlar haykıran ve iddialarını ve fantezilerini sokaklarda yayan beyinsiz ve mecnun bir geri zekâlı.”

KRALİÇE ÖLDÜKTEN SONRA İNGİLTERE’DE SATIŞLAR PATLADI

Nostradamus’un değeri vefatından sonra arttı. Birinci kere 1555 yılında “Les Prophéties” (Kehanetler) ismiyle yayımlanan dörtlükleri o günden bu yana kitapçı raflarından inmedi.

Meraklılarına nazaran, Nostradamus’un kitaptaki öngörüleri ortasında İngiltere Hükümdarı 1’inci Charles’ın idam edilmesi, Büyük Londra Yangını, Fransız İhtilali, Napoleon ve Hitlerin yükseliş ve düşüşleri, ABD Lideri John F. Kennedy ve Pakistan Başbakanı Benazir Bhutto’ya düzenlenen suikastlar, 11 Eylül taarruzları, 2015’te Paris’te düzenlenen silahlı ataklar hatta İngiltere’nin çiçeği burnunda hükümdarı 3’üncü Charles’ın tahtı bırakması üzere birçok değerli tarihi olay bulunuyor.

Okurlarla buluşmasının üzerinden 467 yıl geçmiş olmasına rağmen, Nostradamus’un kehanetleri hala çok satıyor.

Bunun son örneği geçtiğimiz ay İngiltere’de yaşandı. Mario Reading’in kaleme aldığı “Nostradamus: The Complete Prophecies for the Future” (Nostradamus: Eksiksiz Gelecek Kehanetleri) isimli kitap bir anda Sunday Times gazetesinin en çok okunanlar listesinde tepeye yerleşti.

Bunun sebebi Nostradamus’a ilişkin bir dörtlüğün Kraliçe 2’nci Elizabeth’in vefatına işaret ettiğiyle ilgili haberlerdi. Kitap Kraliçe’nin vefatından evvelki hafta yalnızca 5 kopya satarken 11-17 Eylül haftasında satış sayıları 8 bine ulaştı.

CHARLES TAHTI BIRAKACAK, YERİNE WILLIAM DEĞİL HARRY GEÇECEK

İlk olarak 2006’da yayımlanan kitabında Reading, başka Nostradamus alimlerinin gözden kaçırdığı bir noktanın altını çiziyor. Reading’e nazaran dörtlüklerin sıra numaraları, metinde bahsi geçen olayların yaşanacağı tarihlere tekabül ediyor.

İngiltere’de olay yaratan 10/22 sıra numaralı dörtlükte şu tabirler yer alıyor:

Boşanmasını onaylamadıkları için
İleride değersiz görülen bir adam
Halk adaların Kral’ını zorla yerinden edecek
Onun yerine asla kral olması beklenmeyen bir Adam geçecek.

Reading’e nazaran, İngiltere halkının aşina olması gereken bu dörtlük çok kapsamlı sonuçlara işaret ediyor. Bunların en başında da “Kraliçe Elizabeth’in 2022 yılı civarında 96 yaşındayken öleceği” geliyor.

2017’de hayatını kaybeden Reading’in yorumuna nazaran bu dörtlük Kral Charles’ın “kendisine ve ikinci eşine yönelik daima hücumlardan bıkıp” tahtı bırakacağını çünkü “İngiltere nüfusunun belirli bir kısmının Galler Prensesi Diana’dan boşanması nedeniyle kendisine dargın olduğunu” söylüyor.

Reading, “kral olması beklenmeyen Adam” ile kastedilenin de Prens Harry olduğunu söz ediyor. Yani bu yoruma nazaran, Charles’ın akabinde tahta William değil Harry geçecek.

ZAMANININ TOPLUMSAL MEDYA FENOMENİYDİ

Michel de Nostradame, 1503 yılında Saint-Remy-de-Provence’ta dünyaya geldi. Katolikti lakin ailesinde Museviler de vardı. Bu özelliğini bir avantaja çeviren Nostradamus, doğal kehanet iç güdüsünün atalarından kendisine miras olduğunu söylüyordu.

Gençliğinde gezgin eczacılık yaptı. İnsanların vebayla boğuştuğu bir periyottu ve ilaca gereksinim büyüktü.

Tarihçi Dan Jones, Nostradamus’un yaşadığı devirleri bugünle kıyaslayarak, “O vakitler da çok büyük toplumsal bölünmeler ve felaketler yaşanıyordu. Birebir vakitte matbaa makinesi yeni icat edilmişti ve hem pahalı fikirler hem de çılgınca saçmalıkların yayılması ziyadesiyle kolaylaşmıştı. Matbaa o günlerin toplumsal medyasıydı” diye konuştu.

Nostradamus fikirlerini yaymak için bu yeni aracı kullanmaya başladı. 1550’den itibaren kehanetler içeren yıllıklar yayınlamaya başladı. Les Propheties’i yazmaya ise 1554 yılında başladı. Dünyanın gelecekteki tarihini 1000 dörtlükte özetlemeyi amaçlıyordu. Bu 1000 dörtlük 10 yüzyıla ayrılmıştı.

Bu gravürde Nostradamus, sihirli aynasını kullanarak Catherine de’ Medici’ye Kral hakkındaki öngörülerini anlatıyor

KRALIN ÖLECEĞİNİ BİLMİŞ MİDİR BİLEMEMİŞ MİDİR?

Zamanla ünlenen Nostradamus, devrin Fransa kraliçesi Catherine de’ Medici ile yakın arkadaş oldu.

Kraliçe’nin eşi 2’nci Henry’nin vefatının akabinde, Nostradamus, şu dörtlüğünde bu elim olayı öngördüğünü tez etti:

Genç aslan yaşlı olana üstün gelecek
Muharebe meydanında tek bir çarpışmada
Altın bir kafes ortasından geçip gözlerini oyacak
İki yara bir olacak ve o acımasız bir vefatla can verecek.

Nostradamus’un bu dizelerinin 1559’daki bir turnuvaya işaret ettiği yorumları yapıldı. Bu turnuvada Montgomery Kontu Gabriel’in mızrağı, 2’nci Henry’nin başına yanlışsız düzgün oturmayan miğferin ön kısmındaki gözetici kısmın içinden geçerek Kral’ın gözüne, boğazına ve şakağına sağlandı. 2’nci Henry 11 gün sonra hayatını kaybetti.

Diğer yandan bu kehanetin gerçek olup olmadığı o yıllarda bile hayli şüpheliydi zira bu dörtlük Kral’ın vefatından evvel yayımlanan metinler ortasında yer almıyordu.

Bu gravürde de Kral ve Kraliçe, 7 çocuklarının geleceği hakkında Nostradamus’tan bilgi alıyor.

Bu gravürde de Kral ve Kraliçe, 7 çocuklarının geleceği hakkında Nostradamus’tan bilgi alıyor.

KENDİ VEFATINI BİR GÜN EVVELDEN SÖYLEMİŞ LAKİN…

Nostradamus’un Kral 2’nci Henry’nin vefatını kestirim etmiş olmasından daha muhtemel bir şey varsa o da yazdığı metinleri daha sonra okuyanların bu yakıştırmayı yapmış olması. Cambridge Üniversitesi’nde İngilizce profesörü olan Steven Connor, bu olguyu The Guardian’a şöyle açıkladı:

“Kehanetin gayesi size pay fiyatlarındaki dalgalanmalar konusunda önden ipucu vermek değil, yaşanan bir olayın öngörülebilir olduğunu teyit etmektir. Kehanetler yalnızca ve yalnızca geriye dönük olarak tesirlidir. Burada bir nevi öngörülmüş geriye bakış kelam mevzusudur. Bir öbür deyişle evvelce bilebileceğiniz bir şeyi kehanet aracılığıyla öğrendiğinizde aslında çok geç kalmışsınızdır.”

Bununla birlikte Nostradamus’un en azından kendi vefatıyla ilgili kehanetinin isabetli olduğu biliniyor. 1566’da hayatını kaybetmeden bir gün evvel öleceğini söyleyen Nostradamus’un bu esnada eklem iltihabı, beden ödemi ve damar sertliği nedeniyle neredeyse yatalak vaziyette olduğunu da unutmamak gerek. Bir öbür deyişle Nostradamus’un öleceğine ait kelamlarını derin bir kehanetten çok malumun ilamı olarak yorumlamak da mümkün.

Nostradamus’un konutu müzeye çevrilmiş, yaşadığı kentte bir caddeye ismi verilmiş

DİL O KADAR MUĞLAK Kİ HERKES İSTEDİĞİ ÜZERE YORUMLUYOR

Nostradamus’un kehanetlerinin en hoş taraflarından biri, okurun metinleri istediği üzere yorumlamasına taban oluşturması.

Liberte E. LeVert takma ismiyle yayımlanmış “Prophecies and Enigmas of Nostradamus” (Nostradamus’un Kehanetleri ve Muammaları” isimli bir kitabı bulunan muharrir Everett F. Blieler, metinlerdeki bu muğlaklığın şarlatanlık olarak görülebileceği üzere deha pırıltısı olarak da görülebileceğini söyledi.

The Guardian’a konuşan Blieler şöyle devam etti:

“Dolambaçlı kelamlar kullanma ve doğrudanlıktan kaçınma bu noktada kıymetli bir rol oynuyor. Astrolojik tarihlemelerinde birden fazla vakit saçmalıyordu, bu nedenle bağlaçlar tekrarlanıyordu. İki anlamlılık ihtimali yaratmak için pek bilinmeyen Latince sözlere başvuruyordu. Edatları, objeleri, dönüşlü fiilleri ve bağlaçları kullanmıyor, fiilleri mastar halinde bırakıp kişi ve vakit çekimi uygulamıyor ve çeşitli biçimlerde okunabilecek metinler kuruyordu.”

Tarihçi Dan Jones ise Nostradamus’un kullandığı bu taktiklerin sıra dışı olmadığını belirterek şu tabirleri kullandı:

“Nostradamus muğlaklığın avantajlarıyla vahiylerin hararetini bir ortaya getirmişti. Bu çok fevkalâde bir durum değil. O günden bu yana Merlin’den Monmouth’lu Geoffrey’e kadar birçok kâhin birebir şeyi yaptı. Bu muğlaklık bugün ‘doğrulama önyargısı’ dediğimiz şeyin yolunu açıyor. Ümitsizliğin hâkim olduğu vakitlerde kâhinler karşılarında ağızlarından çıkan mecnun saçmalarına inanmaya hazır dinleyiciler buluyor. Karamsarlıkla kandırılabilirliğin kesişim noktası burası.”

“Nostradamus’un Kayıp Tarotu” uygulaması İngiltere’de birkaç yıl evvel yayınlandı

KEHANETLER TOPLUMSAL MEDYADA ÇOK POPÜLER

Bu son ayrıntı, içinde bulunduğumuz çağda neden hâlâ Nostradamus’a bu kadar ilgi gösterildiğini anlamak için de çok değerli. Jones’un sözüyle, o kâhinlerin vaktinde toplumsal medya yoktu lakin ürettikleri şeyler günümüzde toplumsal medyada tanınan olan içeriklere çok benziyordu. Buna ek olarak, Nostradamus’un kehanetlerinin son devirde toplumsal medyada süratle yayıldığını da belirtmekte yarar var.

Ünlü muharrir T.S. Eliot’ın deyişiyle, insanlık çok fazla gerçekliğe katlanamıyor. Hayatın kaçınılmaz biçimde kaotik olduğu, felaketlerin üst üste geldiği, geleceğin öngörülemediği durumlarda örüntüler, anlatılar ve mana bulmak istiyoruz.

Jones, “Büyük değişimlerin ya da toplumsal dertlerin tesirli olduğu periyotlarda açıklama arıyoruz. Geçmişin ve geleceğin manalı bir anlatı oluşturmasını istiyoruz” dedi. Nostradamus üzere kâhinler de tam olarak bu işi yapıyor. Sıradan beşerler olan bizlerin gözümüzden kaçmış olanı gösterip manalı bir akışa oturtuyor.

İKLİM KRİZİ DE VAR, ELON MUSK DA…

Diğer yandan Nostradamus’un metinlerinin okuyana iç huzuru verdiğini söylemek mümkün değil. Üstelik daima yaşanacak felaketlerden bahsediliyor lakin nedenlerine hiç değinilmiyor. Steven Connor, “Nostradamus için yaklaşanı bilmenin bedeli, tarihin tarafını ve tutarlılığını kaybetmesi” kelamlarıyla özetledi bu durumu. Fakat süratle büyüyen Nostradamus sanayisi bundan hiç etkilenmiyor.

Dörtlükler tekrar tekrar okunuyor, yaklaşan felaketlere dair yorumlar yapılıyor. Örneğin “Buğdayın kilesi o kadar yüksek olacak ki adam adamı yiyecek” tabirlerinin Ukrayna Savaşı’nın tahıl ticareti üzerindeki olumsuz tesirine işaret ettiği öne sürülüyor. Olağan bu mantıkla yamyamlığın yaygınlaşması kelam konusu olabilir lakin o pek akla yakın görünmüyor.

Nostradamus’un öngördüğü argüman edilen bir başka aktüel felaket de iklim krizi. Buna ispat olarak şu dizeler gösteriliyor:

Kırk yıl boyunca gökkuşağı hiç görülmeyecek
Kırk yıl boyunca her gün görülecek
Kuru toprak daha da kuruyacak ve görüldüğünde büyük seller yaşanacak.

Tabii bir de son devirde çok tanınan olan 5/23 numaralı dörtlük var:

İki rakip bir ortaya gelecek
Birçok oburlarının Mars’la birleştiği zaman
Afrikalı önder korkacak ve titreyecek
İkili ittifak filo tarafından bölünecek.

2006’da yayımlanan kitabında Reading, bu satırları “iki gücün global savaşla çaba etmek için bir ortaya gelmesi” olarak yorumlamıştı.

Ancak Reading’in baba mesleğini sürdüren oğlu Laurie, Nostradamus’un kelamlarına daha farklı bir yorum getirdi. Laurie Reading’e nazaran “Afrikalı lider” tabiriyle Nostradamus, Güney Afrika doğumlu teknoloji milyarderi Elon Musk’ı ve Mars’ta koloni kurma planlarını kastediyor.

Söz konusu dörtlüğün yanına, bir diğer dörtlüğün kesimi olan “Mars’ın ışığı sönecek” sözü de eklenince Musk’ın Dünya’dan Mars’a taşınma planlarını rafa kaldırmak zorunda kalacağı ve dünyanın sonunu burada bizimle birlikte yaşayacağı sonucuna ulaşılıyor.

Bakalım 5/23’te yani Mayıs 2023’te Musk’ın Mars planları ne evrede olacak…

The Guardian’da yayımlanan “War in Ukraine, death of the Queen, Elon Musk … why are Nostradamus’s ‘predictions’ still winning converts?” başlıklı haberden derlenmiştir.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.