SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

‘Türkiye dokumada marka’

‘Türkiye dokumada marka’Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri ve GATHİB Lideri Ahmet Fikret Kileci, dokuma bölümüne ve …

‘Türkiye dokumada marka’
Akacan The Mall
20.10.2022 07:37
0
A+
A-

‘Türkiye dokumada marka’
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri ve GATHİB Lideri Ahmet Fikret Kileci, dokuma bölümüne ve iktisada ait yaptığı değerlendirmede, “Sektörün önü 2023, hatta 2123 için bile çok açık. Türkiye dokumacılıkta kabul etsinler ya da etmesinler artık bir marka. Ekonomik açıdan 2023 için de karamsar değilim” tabirlerini kullandı.

Genç tasarımcıların yarıştığı türk dokumacılık dalını Gaziantep’deki Zeugma antik kentinde buluşturan ikinci “Doku Kumaş Tasarım Yarışması”nda değerlendirmelerde bulunan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Lideri ve tıpkı vakitte Güneydoğu Anadolu Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) Lideri Ahmet Fikret Kileci, “Sektörün önü 2023 hatta 2123 için bile çok açık. . Türkiye dokumacılıkta kabul etsinler ya da etmesinler artık bir marka. Ekonomik açıdan 2023 için de karamsar değilim. Bütün dünya problemin içindeyken, ‘biz de hiçbir şey yok biz balla böreğiyiz’ diyemeyiz. Lakin, Türkiye iktisadı bitti diye bir şey yok” halinde konuştu.

Türkiye’nin Çin, Hindistan ya da Malezya olmadığını; modaya istikamet verebilme yeteneği ve kapasitesi olan bir ülke olduğunu söyleyen Kileci, “Bunu hakikat kıymetlendirmemiz lazım. Artık kapasite artırımı değil, kalite yatırımları yapmalıyız. Türkiye teknik yeterlilikte herkesten yeterli durumda. Mental olarak kat etmemiz gereken çok yol var. Yanlışsız eseri hakikat fiyata yapmamız lazım” diye konuştu.

Akacan The Mall

‘BİZ MALEZYA ÇİN DEĞİLİZ’

Artık ucuz ve çabuk tüketilen işlerin evresinin bittiğini söyleyen Kileci, kelamlarını şöyle sürdürdü: “Bu dönüşüme Türk dokuma ve hazır giysi dalının de hazır olması gerekiyor. Bunun için birlik olarak eğitimler veriyoruz, projeler üretiyoruz. Dünya artık en ucuzun peşinde değil. Daha uygun fiyat ancak daha uzun müddet kullanım bakışı güçleniyor. Dünyaya ziyan verecek işlerden kaçınmak zorundayız. Türkiye’nin yüksek adetli kapasitelere muhtaçlığı yok. Türkiye’nin son iki yılda güçte sübvanse ettiği sayı 70 milyar . Dış ticaret açığının büyük kısmı güçten kaynaklanıyor. Pandemiden korunma tarafında başarılı olan dünyadaki iki ülkeden bir tanesi Türkiye’ydi. Oburu Çin. Bu ülkenin en büyük handikapı, ithalata dayalı ihracat modeli. Birincisi ne yapıp edip kısa, orta ve uzun vadeli planlar yaparak, bugünden yarına değil ancak bu durumdan kurtulmalıyız. Bağımlılığına düştüğümüz hammadde tarafında önemli yatırımlar yapmamız lazım.”

Güneydoğu Anadolu Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı dayanağı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinatörlüğünde organize edilen “Doku Kumaş Tasarım Yarışması”, 8 Ekim’de Fırat ırmağının kıyısında M.Ö 300’de kurulmuş Zeugma Antik Kenti’nin büyülü atmosferindeki mükemmel defile ile final yaptı. Yarışa bu yıl “Dokuma”, “Örme” ve “Baskı” kategorilerinden toplam 200 genç dizayncı başvurdu. 30 yarışmacı finale kaldı.

‘ÖNÜMÜZDEKİ PERİYOT AR-GE’YLE ŞEKİLLENECEK’

Türkiye dokumacılık ihracatının yüzde 21’ini tek başına gerçekleştiren, kumaşları bugün dünyanın 156 ülkesinde kullanılan Gaziantep’teki final gecesine katılan TİM Lideri Mustafa Gültepe de özetle şunları söyledi: “Önümüzdeki devir tasarım, inovasyon, Ar-Ge sözleriyle şekillenecek. Bu müsabakalar bu kıymetlere kaldıraç tesiri yapıyor. Bütün bölümler müsabaka yapıyor ancak bunları senkronize etmek lazım. Misal bölümlerin bu müsabakaları birlikte yapması gerekiyor. Bu biçimde sinerji ortaya çıkarabiliriz. Her yıl bir bölgede yaparak, daha verimli olur diye düşünüyorum. TİM olarak sürdürülebilirlik ve dijitalleşme noktalarında öncülük yapmaya çalışıyoruz. Birlikleri senkronize etmeye çalışıyoruz. 2023’te her ay bir yakın bir de uzak pazara heyetler düzenleyeceğiz. Avrupa esasen kendi içinde büyüyor. Biz orada mevcudu müdafaaya odaklandık. Şayet 300 milyar, 500 milyar dolarlık ihracat yakalayabileceksek, uzak pazarları Türkiye’ye yakınlaştırmamız lazım.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.