SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Türk şirketlerinin vaktinde ödeme performansı düştü

Türk şirketlerinin vaktinde ödeme performansı düştüCRIF ve Dun & Bradstreet işbirliği ile hazırlanan “Global Payment Study 2022” raporu …

Türk şirketlerinin vaktinde ödeme performansı düştü
Akacan The Mall
28.06.2022 14:22
0
A+
A-

Türk şirketlerinin vaktinde ödeme performansı düştü
CRIF ve Dun & Bradstreet işbirliği ile hazırlanan “Global Payment Study 2022” raporu yayımlandı. Ortalarında Türkiye’nin de olduğu 38 ülkenin iştiraki ile hazırlanan “Global Payment Study 2022” raporuna nazaran, 2021 yılında global ekonomik aktivitede…

Şirketlerin “Kredi Hayat Döngüsü”nün her kademesine yönelik gelişmiş, bütünleşik tahliller sunarak bilgiye dayalı ticari kararlar alabilmelerini sağlayan ve katma kıymetli tahliller sunan CRIF ile dünyanın en büyük ticaret alacak verisi platformu Dun & Bradstreet işbirliği ile “Global Payment Study 2022” raporu yayımlandı.

Dun & Bradstreet Trade Program kapsamında 38 ülkede şirketlerin, 2019-2021 devrine ilişkin ödeme performans dataları ve vade aşım trendleri incelendi. “Global Payment Study 2022” raporuna nazaran, 2021 yılında global ekonomik aktivitede bir evvelki yıla kıyasla yaşanan canlanmaya karşın dünya genelinde şirketlerin vaktinde ödeme performanslarında değerli bir değişim yaşanmadı.

Akacan The Mall

Global Payment Study raporuna nazaran, 2021 yılında 38 ülkeden 17’sinin vaktinde ödeme performansı yüzde 50’nin üzerine çıkarken, 21 ülkede vaktinde ödeme performansı yüzde 50’nin altında kaldı. 2021 yılında dünya genelinde şirketlerin vaktinde ödeme performans ortalaması yüzde 47,8 olurken, Türkiye yüzde 48,4 oranıyla vaktinde ödeme konusunda dünya ortalamasının bir ölçü üzerinde performans gösterdi.

Danimarka, vaktinde ödemede birinciliği bırakmadı

Dünyanın en büyük ticaret alacak verisi platformu Dun & Bradsteet Trade Program 450 milyondan fazla ödeme performansıyla dünyanın en büyük ticari alacak verisi platformu pozisyonunda bulunuyor. D&B Worldwide Network üyesi 38 ülkenin iştiraki ile gerçekleştirilen “Global Payment Study 2022” raporuna nazaran, Danimarka, yüzde 90,2’lik vaktinde ödeme performansıyla evvelki yıllarda olduğu üzere 2021 yılında da 38 ülke ortasında en güzel ödeme performansına sahip ülke oldu. 2021 yılının en berbat ödeme performansı ise yüzde 17,2 ile Portekiz’in oldu. Filipinler, 90 gün ve üzeri en fazla gecikmenin yaşandığı ülke olarak listeye girdi.

İsviçre 2021 yılında zamandında ödeme performansını en fazla artıran ülke oldu

“Global Payment Study 2022” raporuna nazaran, 2021 yılında Danimarka’yı yüzde 77,2 ile Rusya takip etti. Rusya ile Ukrayna ortasında Şubat 2022’da başlayan ve hala devam eden savaşın aktiflerinin şimdi yansımadığı raporda, Rusya’daki şirketlerin ödeme performanslarını geçen yıla nazaran 3,5 puan artırdığı gözlendi. Rusya’yı yüzde 76,4 ile Slovakya izledi. Polonya yüzde 74,8’lik ödeme performansıyla 38 ülke sıralamasında 4’üncü olurken, Hollanda yüzde 74,2 ile 5’inci sırada yer aldı. Bir evvelki yıla kıyasla 14,1 puanlık artışla 2021 yılında vaktinde ödeme performansını en fazla artıran ülke olmayı başaran İsviçre ise yüzde 71,8 oranıyla 6’ncı sıraya yükseldi.

Global Payment Study 2022 raporuna nazaran 90 gün ve üzeri gecikmelerde oranlar Rusya’da yüzde 5,2, İngiltere’de yüzde 4,1 ve Polonya’da yüzde 3,1 oldu. 2021 datalarına nazaran vaktinde ödemelerde en değerli düşüş 8,5 puan ile Lüksemburg’da yaşandı. Buna karşılık vaktinde ödemelerin arttığı birinci üç ülke ise 3,8 puan ile İrlanda, 3,5 ile Rusya ve 2,9 ile İsveç oldu. Danimarka ve Hollanda, vaktinde ödemeler sıralamasında çabucak her dalda en âlâ performans gösteren ülkeler olarak öne çıkarken; İrlanda ise vaktinde ödemelerin en düşük yüzdelerde görüldüğü ülke oldu.

Türk şirketlerinin vaktinde ödeme performansı düştü

2021 yılında vaktinde ödeme performansını en yüksek düzeyde sergileyen ülkeler ortasında yüzde 70,7 ile Macaristan, yüzde 53,2 Slovenya yer aldı. Covid-19 salgınının olumsuz şartlarına karşın 2020 yılında yüzde 58,3 vaktinde ödeme oranı ile Avrupa ortalamalarının üzerinde bir performansa sahip olan Türk şirketleri ise 2021 yılında vaktinde ödemede 10 puana yakın gerileme yaşadı. Türk şirketlerinin 2021 yılında vaktinde ödeme performansı yüzde 48,4 oldu. Bu oranla Türkiye, 2021 yılında dünyada şirketlerin vaktinde ödeme ortalaması olan yüzde 47,8’in üzerinde, Avrupa ortalaması olan yüzde 50,5’in ise bir ölçü altında bir performans gösterdi. Bir evvelki yıla nazaran 2021 yılında vaktinde ödeme performansında gerileyen Türk şirketlerinin ödemelerinde 90 gün ve üzeri gecikmeler ise 3,2 puan azaldı.

Mısır’da şirketlerin yarısı ödemelerini 90 günde tamamladı

Afrika Bölgesi’nde tahlili yapılan tek pazar olan Mısır’da, 2021’de vaktinde ödeyen firmaların oranı 2020’ye nazaran 4,6 puan azalarak yüzde 29,1 oldu. Mısır’da şirketlerin yüzde 51,2’si ödemelerini 90 gün içerisinde tamamladı.

Asya Bölgesi’nin ödeme performansı en düzgün ülkesi Tayvan

Global Payment Study 2022 raporuna nazaran Asya Bölgesi’nde 8 ülke değerlendirildi. Bu ülkeler ortasında Tayvan, yüzde 70,8 ile vaktinde ödeme performansı gösteren en uygun ülke oldu. Tayvan’ı, yüzde 54,5 ile Tayland, yüzde 52,6 ile Filipinler ile izledi. Tahlili yapılan öteki ülkelerden olan İsrail, vaktinde ödemelerde 2020’ye nazaran 6,2 puanlık önemli bir artış yaşarken, Hindistan ise 11,9 puan ile en yüksek azalışın yaşandığı ülke oldu. Lakin genel olarak 90 gün üzeri olan gecikmelerde azalış kelam konusu olduğundan vade aşımlarının düştüğü gözlemlendi.

Kuzey Amerika’da vaktinde ödemelerde artış

Global Payment Study 2022 raporuna nazaran Kuzey Amerika’da Kanada, Meksika ve Amerika şirketlerinin ödeme performansları değerlendirildi. Rapora nazaran tahlili yapılan her üç ülkede de vaktinde ödemelerde artış yaşandı. Kanada, 7,3 puan ile en fazla artışın görüldüğü ülke oldu. Aralık 2021’de, evvelki yıllar ile karşılaştırıldığında 90 gün ve üzeri geciktiren firmaların; Kanada’da yüzde 3, Meksika’da yüzde 1,8’e yükselirken, bu oranın Amerika’da yüzde 2,8’e gerilediği görüldü. Küresel Payment Study 2022 raporuna nazaran Kanada, Meksika ve Amerika’da tarım, ormancılık, avcılık ve balıkçılık dalı vaktinde ödeme yaparken nakliye, dağıtım ve perakende kesimleri ise 90 gün ve üzeri ödemelerini geciktirdiği görülüyor.

Küçük ve orta ölçekli firmalar her ülkede ödeme performansı en güzel şirketler oldu

Şirket büyüklüğüne nazaran ödeme performansları incelendiğinde, küçük ve orta ölçekli şirketlerin en âlâ ödeme performansını sergilediği görülürken, Küresel Payment Study 2022’ye nazaran şirket büyüklüğü arttıkça vaktinde ödemelerin azaldığı gözlendi. Rapor, büyük şirketlerde vaktinde ödeme alışkanlığının en düşük düzeylere gerilediğini gösterdi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.