SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ‘Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsamını genişleten protokol imzalandı

Türkiye ile Azerbaycan arasında ‘Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsamının genişletilmesi için protokol imzalandı. Azerbaycan adına Ekonomi bakanı Mikayil Cabbarov’un imzaladığı protokolün töreninde konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş “Protokolün oluşturacağı ilave ticaret hacminin, Cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 15 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma hedefi yolunda önemli bir adımdır” dedi.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ‘Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsamını genişleten protokol imzalandı
Akacan The Mall
29.04.2023 21:07
0
A+
A-

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ‘Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsamını genişleten protokol imzalandı
Türkiye ile Azerbaycan arasında ‘Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsamının genişletilmesi için protokol imzalandı. Azerbaycan adına Ekonomi bakanı Mikayil Cabbarov’un imzaladığı protokolün töreninde konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş “Protokolün oluşturacağı ilave ticaret hacminin, Cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 15 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma hedefi yolunda önemli bir adımdır” dedi.

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov’u Samsun’da ağırlayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, iki ülke arasında yapılan Türkiye- Azerbaycan Tercihli Ticaret Anlaşması’na imza attı. Samsun Gazi Müzesi’nde gerçekleşen imza töreninde konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Protokol ile birlikte halihazırda Tercihli Ticaret Anlaşması’nda bulunan ülkelere, ek olarak bazı tarım ve sanayi ürünlerinde karşılıklı pazar açılımını sağlayacağız. Böylelikle iki ülke arasında tercihli ticaret kapsamındaki ürünlere yaratılan ticaret hacmini 150 milyon dolara kadar ulaştırmış olacağız” diye konuştu.

‘İŞ DÜNYAMIZA İLAVE ALAN SAĞLIYORUZ’

Akacan The Mall

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkinin dostluktan öte bir anlam taşıdığını söyleyen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Kardeşliğimiz her cephede kendisini göstermektedir. Hem uluslararası alanda hem de ikili ilişkilerde ortak hedefler doğrultusunda beraber çalışıyor mücadele ediyoruz. Ekonomik ilişkilerimizde de sahip olduğumuz siyasi ilişkilere ve kardeşlik temeline uygun bir zemini hazırlamak üzere uzun zamandır çalışıyoruz. Bugün bu zemini inşa etmek için bir adım daha atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sayın bakanın ziyareti vesilesiyle Türkiye-Azerbaycan Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamının genişlemesine dönük protokolü bugün imzalamış olmaktan memnuniyet duyuyor, protokolün ülkemiz ve iş dünyalarımız açısından hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu protokol ile ekonomik ilişkilerimizde ileri doğru yeni bir adım daha atarak iş dünyamıza ilave bir alan daha sağlamış oluyoruz. Protokol ile birlikte halihazırda Tercihli Ticaret Anlaşması’nda bulunan ülkelere ek olarak bazı tarım ve sanayi ürünlerinde karşılıklı pazar açılımını sağlayacağız. Böylelikle iki ülke arasında tercihli ticaret kapsamındaki ürünlere yaratılan ticaret hacmini 150 milyon dolara kadar ulaştırmış olacağız” diye konuştu.

‘SAMSUN TİCARETİN ÖNCÜ ŞEHİRLERİNDEN OLACAK’

Türkiye Azerbaycan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsamının genişletilmesine dair protokolün Samsun’da imzalanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Ticaret Bakanı Muş, “Protokolün oluşturacağı ilave ticaret hacminin cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 15 milyar ticaret hacmine ulaşma hedefi yolunda önemli bir adım olduğunu ifade etmek isterim. Samsun milli mücadele ve ulusal ekonomimizin inşası sürecinde birçok alanda milat olmuş bir şehirdir. Ticaretimize yeni bir milat getiren bu anlaşmanın Samsun’da imzalanmasını ayrıca çok değerli buluyorum. İlimizin sahip olduğu üretim ve lojistik kabiliyetleriyle Azerbaycan ile ticaretimizde bir üs olacağını, Azerbaycanlı kardeşlerimiz için de ülkemizde bir yatırım merkezi haline geleceğini düşünüyorum. Bu fırsatları ele almak üzere sayın mevkidaşım Cabbarov ile birlikte Samsunlu iş insanlarımız ile bir araya geleceğiz. Samsun’u sayısız ticaretin öncü şehirlerinden biri yapacağımız bu yolda bu meşaleyi Samsun’da yakmış olmaktan ayrıca memnuniyet duyuyorum. Sayın bakana ve ekibine destek ve işbirliği için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

CABBAROV’DAN SAMSUNSPOR’A TEBRİK

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov ise, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte İstanbul’da TEKNOFEST’in açılışında bir araya geldiklerini söyledi. Bu anlaşmanın Samsun’da yapılmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Cabbarov, “Türkiye ve Azerbaycan arasında ticaret iş birliği bütün alanlarda vardır. Enerji, tarım, sanayi bölgeleri alanlarında iş birliği yapılmaktadır. Başta SOCAR olmak üzere Azerbaycan’ın özel ve diğer devlet şirketlerinin iştirakleriyle yeni ekonomik imkanların bulunmasında iş birliği yapılacağını ifade etmek isterim. Birlikte yaptığımız projelerin sayısı artmaktadır. Cumhurbaşkanlarımızın koyduğu 15 milyar dolar ticaret hedefine ulaşmak için de bu anlaşma bir adımdır. Son olarak da Süper Lig’e çıkan Samsunspor’u tebrik ediyorum” dedi.

İki bakan imzaların atılmasının ardından, Samsun’daki Bandırma Vapuru’nu ziyaret etti. Daha sonra Samsun’un Atakum ilçesindeki sahil yürüyüş yolunda gezi yapan Cabbarov ve Muş, ardından Samsunlu iş insanları ile görüşme gerçekleştirdi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Ticaret Bakanlığı’ndan Samsun’da imzalanan protokole ilişkin yapılan açıklamada, “Azerbaycan Ekonomi Bakanı Sayın Mikayıl Cabbarov’un 29 Nisan 2023 tarihinde ülkemize gerçekleştireceği ziyaret kapsamında, Sayın Bakanımız Mehmet Muş ile Sayın Cabbarov arasında Samsun’da bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Söz konusu görüşme kapsamında, 1 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye-Azerbaycan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın (TTA) kapsamının genişletilmesi amacıyla müzakereleri tamamlanan protokol metni imzalanmıştır. İkili ticaret hacmimiz 2022 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 28 artışla 6,4 milyar dolara ulaşmıştır. 2023 yılının ilk 3 aylık döneminde de ticaret hacmimizin aynı artış trendini koruduğu görülmektedir. TTA’yı genişleten protokolün oluşturacağı ilave ticaret hacmi, Cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 15 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşma yolunda önemli bir adım olacaktır” denildi. 

Genişletilmiş TTA ile ilave olarak karşılıklı bazı tarım ve sanayi ürünlerinde pazar açılımı sağlandığı belirtilerek, “İki ülke arasında TTA kapsamındaki ürünlerde toplam 150 milyon dolarlık bir ticaret hacmi yaratılmış olacaktır. Samsun, ülkemizin milli mücadelesi ve ulusal ekonomimizin inşası sürecinde birçok alanda milat olmuş bir şehirdir. Ticaretimize yeni bir milat getiren bu anlaşmanın bu şehrimizde imzalanması çok kıymetlidir. Samsun, sahip olduğu üretim ve lojistik kabiliyetleri ile Azerbaycan ile ticaretimizde bir üs olacak, Azeri kardeşlerimiz için de bir yatırım merkezi haline gelecektir. Bundan sonraki süreçte, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin tüm yönleriyle ele alınması sürdürülecektir. Ayrıca, Azerbaycan ile ticari ve ekonomik ilişkilerimiz her alanda derinleştirilecek olup, iki ülkenin ekonomik bütünleşmesinin daha ileri seviyelere ulaştırılması adına çalışmalarımız devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.