SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Tüm gözler Brüksel’de…Türkiye, İsveç ve Finlandiya üçüncü defa bir ortaya geliyor

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik süreçlerine ait müzakereler kapsamında yapılan Türkiye-İsveç-Finlandiya görüşmelerinin üçüncüsü bugün Brüksel’de, NATO karargâhında yapılacak.

Tüm gözler Brüksel’de…Türkiye, İsveç ve Finlandiya üçüncü defa bir ortaya geliyor
Akacan The Mall
09.03.2023 10:36
0
A+
A-

Tüm gözler Brüksel’de…Türkiye, İsveç ve Finlandiya üçüncü sefer bir ortaya geliyor
İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik süreçlerine ait müzakereler kapsamında yapılan Türkiye-İsveç-Finlandiya görüşmelerinin üçüncüsü bugün Brüksel’de, NATO karargâhında yapılacak.

Ankara, Stockholm ve Helsinki idareleri, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya iştirakini içeren üçlü mutabakat muhtırası kapsamında bugün üçüncü kere bir ortaya gelecek.

Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar ile Cumhurbaşkanlığı Dış Siyaset Başdanışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın’ın temsil edeceği toplantı, İsveç ve Finlandiyalı müzakerecilerin yanı sıra NATO yetkililerinin de iştirakiyle gerçekleşecek.

Akacan The Mall

İSVEÇ’TEKİ SKANDAL SONRASI ASKIYA ALINMIŞTI

Ocak ayında Danimarkalı çok sağ siyasetçi Paludan’ın Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği binası önünde kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’i yakması sonrası Türkiye müzakereleri askıya almıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 20 Şubat’ta yaptığı açıklamada müzakerelerin tekrar başlayacağını duyurmuştu.

MADDE HUSUS İNCELENECEK

Ankara’daki diplomatik kaynaklara nazaran, birinci iki toplantıda olduğu üzere Brüksel’deki toplantıda da, imzalanan mutabakatta yer alan taahhütlerin İsveç ve Finlandiya tarafından yerine getirilip getirilmediği unsur madde görüşülecek.

Mutabakat zaptı, İsveç ve Finlandiya’nın terörle gayret konusunda Türkiye ile işbirliğini artırmalarını, başta PKK olmak üzere terör örgütlerinin her türlü faaliyetlerini engellemelerini ve Türkiye’nin “terör suçlusu” olarak bildirdiği bireylerin iade edilmesini içeriyor.

TARAFLAR GÖRÜŞMENİN NATO KARARGAHINDA YAPILMASINDAN MEMNUN

Hem Türkiye hem de İsveç ve Finlandiya, üçüncü görüşmenin Brüksel’de NATO karargâhında olmasından farklı nedenlerle şad.

Türkiye açısından bu toplantının karargahta yapılması sayesinde bilhassa Stockholm’ün mutabakat muhtırasındaki taahhütlerine uymadığı NATO yetkililerince de açıklıkla görülecek.

Ankara’nın bu toplantıda, ittifakın açık kapı siyasetine bağlı olduğunu, İsveç’in atacağını taahhüt ettiği adımları uygulamada somut olarak görmeyi beklemekte olduğunu yinelemesi bekleniyor.

İSVEÇ YENİ TERÖR YASASINI ANLATACAK

Türkiye’nin 3’lü mutabakat kapsamında verilen kelamlar konusunda somut adım atmadığını belirttiği İsveç’in bugünkü toplantıda yeni terör yasasını anlatması bekleniyor.

İsveç, 2022’de terörle uğraşta güvenlik güçlerinin alanını daha da açmak için anayasada değişikliğe gitmişti. 1 Ocak 2023’de yürürlüğe giren anayasa değişikliklerinin akabinde terörle çabayı ilgilendiren birçok maddede da ahenk çalışması yapılmıştı.

Bu çalışmalar sonunda ortaya çıkan yasal düzenlemelerin, Türkiye-İsveç-Finlandiya görüşmeleriyle tıpkı gün İsveç Parlamentosu’nda onaylanması bekleniyor.

FİNLANDİYA BAŞKA KIYMETLENDİRİLİR Mİ?

Türkiye, bu türlü bir talep gelmesi durumunda Finlandiya’nın müracaatının İsveç’ten başka değerlendirilebileceğini vurgulamıştı.

Son devirde müracaatının tek başına kıymetlendirilmesi konusunda daha ölçülü iletiler veren Finlandiya’da parlamento seçimlerinin de yaklaşıyor olması, Ankara’ya bu istikamette olumlu karşılık verebileceği değerlendirmesine neden oluyor.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA TEMMUZ’U İŞARET EDİYOR

İsveç ve Finlandiya da üyelik maksadı olarak Litvanya’da Temmuz ayında gerçekleşecek NATO başkanlar doruğunu öngördükleri bildirisini kamuoyuna iletiyor lakin sürecin en kısa müddette tamamlanması beklentilerinden vazgeçmediklerini de vurguluyor.

İSVEÇ BASINI ÜMİTLİ: DURUM ÇOK MAKÛS DEĞİL

Bugün yapılacak üçlü görüşmeler öncesi İsveç basınında olumlu bir havanın hakim olduğu görüldü. Aftonbladet gazetesinin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı röportajdan alıntılar yapan gazeteler durumun çok makûs olmadığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in üyeliği konusunda eskisinden daha olumlu olduğunu öne sürdü.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ülkesinin, mecliste bugün oylanacak yeni yasa tasarısıyla terörle gayrete karşı Ankara’ya karşı sorumluluklarını yerine getirmiş olacağını belirtiyor ve bu toplantıda elinde anlatacak daha çok şeyin olduğunu vurguluyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.