SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bayraktar ve ANKA’lar alarma geçirdi… Atina’dan adalara Anti-İHA sistemi

Bayraktar ve ANKA’lar alarma geçirdi… Atina’dan adalara Anti-İHA sistemiYunan Kathimerini gazetesi, Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin iki aydan beri …

Bayraktar ve ANKA’lar alarma geçirdi… Atina’dan adalara Anti-İHA sistemi
Akacan The Mall
05.07.2022 07:24
0
A+
A-

Bayraktar ve ANKA’lar alarma geçirdi… Atina’dan adalara Anti-İHA sistemi
Yunan Kathimerini gazetesi, Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin iki aydan beri büyük bir saklılık içinde, Türk İHA ve SİHA’larını (silahlı insansız hava aracı) ‘körleştirebilecek’ özelliklere sahip İsrail üretimi önleyici aygıtlar yerleştirmeye başladığını aktardı. Gazete, “İsrail teknolojisi eseri bu aygıtlar sayesinde (Türk) İHA ve SİHA’larına karşı bir ‘şemsiye’ oluşturmasında son basamağa gelindi. Yunan Silahlı Kuvvetleri, iki aydan beri büyük bir zımnilik içinde adalarda bu ‘şemsiyenin’ oluşturulmasına çalışıyor” diye yazdı.

Söz konusu aygıtların, İsrail yapısı “Drone Dome” (Uçan Göz Kubbesi) sisteminin, Yunanistan’ın coğrafik gereksinimlerine uyarlanmış bir versiyonu olduğunu kaydeden Kathimerini, “Bu aygıtlar, Türk Bayraktar TB-2 ile ANKA-S’lerin uçuşları sırasında uçuş planlarını değiştirebilecek özelliklere sahip. İHA ve SİHA’ları körleştirebiliyor” tabirini kullandı. Bugüne kadar, İsrail’den kelam konusu aygıtların satın alındığına dair rastgele resmi bir açıklama yapılmadı.

Yunan medyasında daha evvel “Drone Dome”ların satın alımı için İsrailli üretici firma Rafael ile görüşmeler yapıldığı haberleri yer almıştı. Birebir haberlerde, bu aygıtların 360 derecelik radarları sayesinde, erken tespit yapabildikleri, yaydıkları parazitler sayesinde de İHA’ların merkez istasyonları ile olan irtibatı kesebildikleri belirtilmişti.

Akacan The Mall

Türk İHA’larının yaklaşık 2.5 yıldır Ege’de gerçekleştirdikleri uçuşlar, Yunanistan’ın askeri planlamalarında önemli sorun yaratıyor. Ta Nea gazetesinde yayımlanan bir yazıda, “Türk İHA’ları çabucak her gün hem Yunan savaş gemilerinin Ege’deki hareketlerini, hem de adalardaki Yunan savunma noktalarını izleyebiliyorlar” denildi. Türk İHA’ları ayrıyeten, Yunanistan için önemli bir ekonomik sorun haline de geldi. Yunan Hava Kuvvetleri, Türk İHA’larını “tespit” ve “püskürtme” operasyonları için F-16 savaş uçaklarını havalandırıyor. Böylelikle, Türk İHA’ları düşük bir maliyetle uçarken, Yunan F-16’ların her uçuşu binlerce Euro’ya mal oluyor.

ABD’DEN İHA ALACAK

Bu ortada Yunanistan ABD’den “MQ-9” tipi 3 adet İHA satın alacak. MQ-9 tipi İHA’ların maliyeti 400 milyon euro civarında. Kelam konusu İHA’ların satın alımı için niyet mektubu şubat ayında ABD’ye gönderilmişti. İsrail’den 40 milyon Euro karşılığında 3 yıllığına kiralanarak, orta Ege’de İskiri (Skiros) adasında konuşlandırılan 2 adet Heron tipi İHA ile ilgili önümüzdeki yıl sona erecek kontratın ise yenilenip yenilenmeyeceği şimdi kararlaştırılmadı.

İSRAİL ÜRETİMİ SİSTEM

– İsrailli Rafael İleri Savunma Sistemleri şirketinin geliştirdiği ve birinci kere 2016 yılında tanıtılan “Drone Dome” (Uçan Göz Kubbesi) aygıtları, başta havalimanları olmak üzere İHA ve SİHA’lara maksat olabilecek stratejik yerlerin korunmasında kullanılıyor.

– İsrail, bilhassa Şii Hizbullah, Filistinli Hamas, İslami Cihad örgütleri ve İran’dan gelebilecek İHA tehditlerine karşı bu sistemleri konuşlandırıyor. Bununla bir arada Drone Dome aygıtlarının İsrail dışında da kullanıldığı rapor edildi.

– Londra’daki Gatwick Havalimanı’nda Aralık 2018’de saptanan kimliği meçhul İHA’lar üzerine İngiliz ordusunun havalimanına süreksiz olarak Drone Dome aygıtlarını getirdiği sav edilmiş, fakat daha sonra yerli aygıtların konuşlandırıldığı bildirilmişti.

İHA’LARI ENGELLEMEK HER ŞARTTA MÜMKÜN DEĞİL

Yunanistan’ın Türkiye’nin İHA’larını parazit yayan elektronik muharebe aygıtlarıyla etkisiz hale getirmesi, her şartta mümkün değil. Kullanılacağı alan ve rota evvelce belirlenmiş ise hava aracı havalandıktan sonra yerden ek komut alma gereksinimi duymaksızın bırakıldığı noktaya kendisi geri dönüş yapıyor. Münasebetiyle dış sinyal müdahalelerine karşı ‘kapalı’ kalıyor. İstasyon ile İHA ortasında daima komut alışverişi yapılması halinde bir risk durumu oluşabilir.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.