SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

TSB: BES büyümeye devam ediyor

Türkiye Sigorta Birliği, BES hakkındaki kimi aldatıcı haberlere ait açıklama yaptı. Açıklamada, bireylerin tasarruflarını, emeklilikte ömür standartlarını müdafaaları açısından olduğu kadar, ülke iktisadı için de kritik paha taşıyan BES’in müspet büyümesinin sürdürdüğü belirtildi.

TSB: BES büyümeye devam ediyor
Akacan The Mall
19.04.2023 11:22
0
A+
A-

TSB: BES büyümeye devam ediyor
Türkiye Sigorta Birliği, BES hakkındaki kimi aldatıcı haberlere ait açıklama yaptı. Açıklamada, bireylerin tasarruflarını, emeklilikte ömür standartlarını müdafaaları açısından olduğu kadar, ülke iktisadı için de kritik paha taşıyan BES’in müspet büyümesinin sürdürdüğü belirtildi.

Sigorta bölümünün çatı kuruluşu Türkiye Sigorta Birliği (TSB), son yıllarda yapılan düzenlemelerle bütünsel yapıya kavuşarak ‘tasarrufun merkezi’ hâline gelen Ferdî Emeklilik Sistemi (BES) hakkında değerli açıklamalarda bulundu. Birkaç gündür kimi mecralarda BES’e ait yanlış bilgilere dayanan kamuoyunu aldatıcı haberlere dikkat çeken TSB, BES’in müspet büyümesinin sürdüğünü ve BES fonlarının uzun vadede enflasyonun üzerinde kazandırdığını vurguladı.

Söz konusu haberlerde yayınlanan istatistiklerin, resmi datalarla uyuşmadığını ve sistem hakkında aldatıcı olduğunu vurgulayan TSB, argüman edildiğinin tersine; BES’e girişlerin evvelki yıllara nazaran artarken çıkışların azaldığını belirtti. Emeklilik Nezaret Merkezi’nin datalarına nazaran; 2023 yılının birinci çeyreğinde BES’e giriş yapan yeni iştirakçi sayısı 460.044’e ulaşırken, vefat, maluliyet ve emeklilik üzere mecburî nedenler de dâhil olmak üzere BES’ten çıkış yapanların sayısı 264.793 ile hudutlu kaldı. BES’teki son 5 yıllık değişim incelendiğinde ise bilhassa Haziran 2021’de başlayan 18 yaş altı iştirakçilerin sisteme girişiyle, BES istikrarlı büyümesine devam etti.

Akacan The Mall

TSB ayrıyeten, BES fonlarının ortalama getirilerinin son devirde birçok alternatif yatırım aracını geride bırakması, bilhassa de devlet katkısının %30’a yükseltilmesinin sisteme olan inancı daha da arttırdığına dikkat çekti. Açıklamada, tüm bu nedenlere bağlı olarak sistemin birinci yıllarında yaşanan çıkış oranlarının süratle düştüğü belirtildi. Kurulduğu 2003 yılından itibaren nizamlı olarak genişleyen BES’in iştirakçi sayısı Otomatik İştirak Sistemi (OKS)’ndeki çalışanlarla birlikte bugün 15 milyona yaklaştı. BES ve OKS’de 2013-2022 yılları ortasındaki bileşik yıllık büyüme oranı %37 olarak gerçekleşti.

Öte yandan bahsi geçen aldatıcı haberlerde, “Emeklilik hâlinde katkının yüzde 100’ü alınabilir” tabiri yer almaktadır. “Katkı” sözcüğü iştirakçinin ödediği katkı hisselerini söz emektedir ve mevcut sistemde BES iştirakçileri, zati hesaplarındaki birikimlerini diledikleri vakit sistemden tamamını alarak kontratlarını sonlandırabilmektedirler. Dünyada öteki bir örneği olmayan, BES’in en kıymetli cazibe noktalarından biri olan yüzde 30’luk ‘devlet katkısı’nın tamamı ise emeklilikte ve tıpkı vakitte vefat ve maluliyet durumlarında alınabilmektedir.

Ayrıca 2022 sonunda yapılan değişiklikle, yıllık limitin üzerinde ödenen katkılar için takip eden yıllarda ‘devlet katkısı’ alabilme imkânı getirildi. Böylece bir iştirakçi, yatırmak istediği katkı hissesini yıllara bölüp erteleyerek yatırmak yerine, toplu yatırdığı fiyat için ilgili yıla ilişkin denk gelen ‘devlet katkısı’nı aldıktan sonra kalan katkı hissesini, bir sonraki takvim yılının birinci günü yatırmış üzere müteakip takvim yılının limiti dâhilinde faydalanabilecek ve varsa hâlâ limitini aşan katkı hissesini gelecek yıllara devredebilecektir. Bu sayede iştirakçiler, katkı hissesinin bir kısmını gelecek yıllarda yatırmak üzere bekletmek yerine, tamamını birinci andan itibaren fonlarda yatırıma yönlendirebilme imkânına kavuşmuşlardır.

Her türlü risk profiline uygun fonun bulunduğu BES’te kısa vadeli yatırım tercihleri ekonomik dalgalanmalardan etkilenebilse de uzun vadeli fonlar sayesinde önemli kazanımlar elde edilebiliyor. TSB, sistemin uzun vadeli yapısına uygun tercihlerin iştirakçileri koruduğunu ve birikimlerini önemli manada büyüttüğünü vurguladığı açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

“BES, bireylere uzun vadeli tasarruf alışkanlığı kazandırma ve ülke tasarruflarını artırma rolü ile iştirakçilerimizin menfaatlerinin en yeterli formda korunması, getirilerinin maksimize edilmesine yönelik tüm paydaşların takviyesiyle kıymetli bir misyonu yerine getirmektedir. Geçmişe dönük uzun vadeli getirilere baktığımızda 5 yıllık devirde BES ve OKS fonlarının ortalama getirisinin (%252) TÜFE’nin (%208) üzerinde getiri sağladığı görülmektedir.”

2022 yılında sisteminin tabana yayılmasını teminen bilhassa ‘devlet katkısı’nın %30’a yükseltilmesi ve toplu katkı hisselerine ödenecek devlet katkısının yıllara sâri verilmesinin BES’in sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacağı vurgulanan açıklamada, OKS’ye 45 yaş üstü çalışanların da dâhil olabilmesi, kısmi çekişe ve birikimlerin temlik edilmesine imkân verilmesi ve armağan sertifika düzenlenmesi uygulamalarının, sistemi daha bütünsel bir yapıya kavuşturarak tasarrufun merkezi hâline gelmesine büyük katkılar sunmaktadır denildi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.