SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Terzilerde seçim mesaisi

Tüm kesimler 14 Mayıs’a odaklandı lakin terzilerde apayrı bir seçim telaşı yaşanıyor. Ünlü erkek terzilerine birkaç hafta evvel “Aday adayıyım ivedi elbise” diye talep gelirken artık, “Aday oldum, İngiliz kumaştan elbise dik, seçilirsem tekrar geleceğim” denilerek siparişler yağıyor. Özel dikim elbiselerin fiyatı 25 bin ila 100 bin TL ortasında değişiyor. Terziler, “İş çok eleman yok. Aceleden provasız elbise istiyorlar” diyor.

Terzilerde seçim mesaisi
Akacan The Mall
11.04.2023 07:37
0
A+
A-

Terzilerde seçim mesaisi
Tüm kesimler 14 Mayıs’a odaklandı fakat terzilerde farklı bir seçim telaşı yaşanıyor. Ünlü erkek terzilerine birkaç hafta evvel “Aday adayıyım çabuk elbise” diye talep gelirken artık, “Aday oldum, İngiliz kumaştan elbise dik, seçilirsem yine geleceğim” denilerek siparişler yağıyor. Özel dikim elbiselerin fiyatı 25 bin ila 100 bin TL ortasında değişiyor. Terziler, “İş çok eleman yok. Aceleden provasız elbise istiyorlar” diyor.

MERSİN’in Anamur ilçesinden çocuk yaşta İstanbul’a gelen Mehmet Yılmaz, 1979’da Beyoğlu’nda ünlü bir terzinin yanında çırak olarak işe başladı. Yaklaşık 30 yıl evvel de kendi dükkânı olan Yılmaz Modaevi’ni açtı. Müşterileri daima bürokrasiden isimler oldu. Ankara’da nam salınca seçim devirlerinin elbisecisi olarak öne çıktı. Başta Yılmaz Modaevi olmak üzere, erkek terzilerinde seçim tarihi açıklandığından bu yana hummalı bir çalışma var. Aday adaylarının “önce benimkini dik” diye kapısını çaldığı terziler, iki katına çıkan siparişleri yetiştirmek için vardiyalı dikim yapıyor lakin tek sorun eleman bulamamak.

İŞLER YÜZDE 150 ARTTI

Akacan The Mall

İstanbul Terziler Odası Lideri Turan Aydoğdu, aslında pandemiden bu yana büyük bir taleple karşı karşıya olduklarını, seçimin bu artışı iki kat artırdığını belirtti. “Seçim tarihi belirlendikten sonra işler yüzde 150 arttı” diyen Aydoğdu, vekil adaylarının siparişleri ağırlaştırdığını söyledi. Aydoğdu, “Hazırgiyimde fiyatlar arttıkça biz terzilerin tadilat üzere işleri de aslında çoğalmıştı. Lakin vekil adayları sıfır ekip elbiselerle bu süreçte halkın karşısına çıkmak istiyor. Yeni dikime büyük ilgi var. İsimlerini de elbiseye kesinlikle işletiyorlar” diye konuştu.

BEŞ ELBİSE BİRDEN İSTİYORLAR

İstanbul Beyoğlu’ndaki Yılmaz Modaevi’nin işvereni Mehmet Yılmaz, “Adayla iki ayağımızı bir papuca sokuyor. Evvel ‘aday adayıyım acil’ diye geldiler, artık de ‘aday oldum çabuk beş elbise’ diye sıkıştırıyorlar” diyen Yılmaz yalnızca İstanbul değil Ankara, Adana, Antalya’ya da özel dikim için gittiğini söyledi. Seçimlere bir ay üzere kısa bir müddet kaldığını lakin her adayın üç-beş ekip elbise birden talep ettiğini söyleyen Yılmaz, “Bu talepleri ne yazık ki karşılayamıyoruz. Beş diyene üç, üç diyene iki elbise veriyoruz. Zira talep çok. Bir de üç günde isterim diyorlar. Çabucak ölçümü al, hatta prova bile yapma diyen de var. Ancak biz bunu kabul etmiyoruz. Zira üzerindeki elbiseyi birileri beğensin, sorsun ve bize ulaşsın istiyoruz. Bu işin pazarlaması budur” dedi.

Yılmaz’ın verdiği bilgilere nazaran adaylar ekseriyetle İtalyan ya da İngiliz kumaştan ekip elbise talep ediyor. Lakin bu talepler öylesine bir anda gelmiş ki, stoklar kısa müddette tükenmiş. Yılmaz, bu durumu, “Yurtdışından kumaş getirtmek için vakit yok. Yetişsin diye yerli kumaştan dikim yapıyoruz. Epey kaliteli kumaşlarımız var. Bir müşteri yüklü siparişle geldi, ‘gerisi seçildikten sonra gelecek’ dedi. Kumaş fiyatları 250 ila bin 500 ortasında. Olağan bir elbise üç metre kumaştan çıkıyor ancak kilolu birine bu kâfi değil. Yanına kesinlikle kravat, mendil üzere aksesuvarlar da öneriyoruz. Para çok fazla konuşulmuyor” kelamlarıyla anlattı.

SİYASETİN RACONU LACİVERT

Terzilere gelen grup elbise taleplerinin büyük kısmı lacivert. Meclis’in renginin çoklukla lacivert olduğunu belirten terziler, merasimlerde siyah grup elbisenin tercih edildiğini belirtti. Mehmet Yılmaz, “Bazen kahverengi, bej de isteyen oluyor ancak ben onları uyarıyorum. Bu iş biraz da bu alanı bilmek demek” dedi.

Pantolon paçalarının artık genişlediğini, İtalyan paçanın geride kaldığını söyleyen dikimevi sahiplerine nazaran adaylar cekette de vatka ve kruvade tarzını tercih ediyor.

ADAYLAR ÖZEL DİKİM İSTİYOR

Ünlüler dünyasından birçok isme kadro elbise diken Atalay Uçuk, adaylardan gelen siparişleri yetiştirmek için geceli gündüzlü çalıştıklarını belirtti. “Milletvekili adayları özel dikim elbise istiyor. Ya partilerinin ismini ya da kendi isimlerini işlememizi istiyorlar” diyen Uçuk da bütün erkek terzilerinin tam kapasite çalıştığını söyledi. Uçuk, “Kaç kişi gelirse işe alacağım. Çalışacak kimseyi bulamıyoruz” dedi. Pantolon paçalarının genişlediğini, İtalyan paçanın geride kaldığını söyleyen Uçuk’a nazaran adaylar cekette de vatka ve kruvaze yaka tercih ediyor.

İŞ ÇOK ELEMAN YOK

seçim terzilerde işleri iki katına çıkardı fakat bunlara yetişecek eleman bulma problemi var. İstanbul Terziler Odası Lideri Turan Aydoğdu, “Şu anda çalışan bulamıyoruz. Bu sorunun çözülmesi için elimizdeki usta terzilerin okullara öğretmen olarak atanması lazım. Bu yapılmadığı sürece yeni terziler yetişmeyecek. Problemin bir nedeni se hiçbir ailenin çocuğunu terzinin yanına çırak vermemesi. Terzilik sabır isteyen bir meslek. Gençlere cazip gelmeyen bir durum bu. Son periyotta devletin başlattığı usta öğretim evrakı olan terzilerle bir eğitim modeli var. Meslek lisesi öğrencisi haftanın dört günü terzide bir günü okulda eğitim görüyor. Bu sistem geliştirilirse tahminen eleman problemimiz çözülür. Bugün beş yıl deneyimi olan bir terzinin aylık çıkarı ortalama 30 bin TL lakin gençler çok sabır isteyen bu işi tercih etmiyor” dedi.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.