SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Teknolojinin öncü isimleri uyardı: Yapay zekâyı durdurun

Yapay zekâ uygulamaların kabiliyetleri internet âlemini kasıp kavururken, binden fazla teşebbüsçü ve uzman, tıpkı nükleer silahlarınkine misal bir önleyici düzenleme yapılana kadar bu sistemlerin geliştirilmesine orta verilmesi daveti yaptı.

Teknolojinin öncü isimleri uyardı: Yapay zekâyı durdurun
Akacan The Mall
31.03.2023 10:22
0
A+
A-

Teknolojinin öncü isimleri uyardı: Yapay zekâyı durdurun
Yapay zekâ uygulamaların kabiliyetleri internet âlemini kasıp kavururken, binden fazla teşebbüsçü ve uzman, tıpkı nükleer silahlarınkine benzeri bir önleyici düzenleme yapılana kadar bu sistemlerin geliştirilmesine orta verilmesi daveti yaptı.

Aralarında Twitter’ın CEO’su Elon Musk ve Apple’ın kurucularından Steve Wozniak üzere isimlerin de bulunduğu binden fazla teşebbüsçü, uzman ve akademisyen; gelişmiş yapay zekâ teknolojilerinin geliştirilmesine en az 6 ay orta verilmesi daveti yaptı. Future of Life Institute (Yaşamın Geleceği Enstitüsü) isimli kuruluş tarafından yayımlanan mektupta, bu cins dizaynlar için güvenlik protokolleri geliştirilene, uygulanana ve bağımsız uzman-larca denetlenene kadar ileri yapay zekâ araştırmalarının durdurulması istendi.

Steve Wozniak

Akacan The Mall

‘DEVLET MÜDAHALE ETMELİ’

Açık mektupta, yapay zekâ teknolojilerinin “toplum ve insanlık için derin riskler oluşturabileceği” vurgulandı. “Medeniyetimizin denetimini kaybetme riskini almalı mıyız” sorusunun yöneltildiği mektupta, “Güçlü AI (yapay zekâ) sistemleri, sırf tesirlerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir” sözü kullanıldı. Geliştirici şirketlerin istekli olarak bu davete kulak vermemesi halin-de devletlerin sürece müdahale etmesi gerektiği savunuldu.

Elon Musk

‘NÜKLEER SİLAH ÜZERE GÖRÜLMELİ’

Açık davette, yapay zekâ teknolojilerinin getirebileceği muhtemel meselelerin tespiti ve bunlara yönelik tedbirlerin geliştirilmesi için “nükleer silahlar için yapıldığı üzere memleketler arası bir tartışma ortamı yaratılması gerektiği belirtildi. Verilecek altı aylık ortada yapay zekâ yönetişim sistemleri geliştir-meye ve yapay zekâ sistemlerinin “doğru, emniyetli ve sadık” olmasını sağlamaya yönelik araştırmalara odaklanılması önerildi. Sistemlerin geliştircilerine, “siyasi karar vericiler ve düzenleyici kuruluşlarla birlikte çalışma” daveti yapıldı.

KORKULAR GERÇEK Mİ

Uzmanların daveti, OpenAI’ın yapay zekâ tabanlı sohbet botu Chat-GPT’nin 4’üncü versiyonunu kullanıma açmasının akabinde geldi. Müzik besteleyebilen, insan telaffuzunu taklit ederek sohbet edebilen, uzun dokümanları özetleyebilen ve özgün içerikler hazırlayabilen Chat-GPT’nin hünerleri kimileri tarafından korkutucu olarak nitelendirilirken, kimileri ise medeniyetin gelişiminde yeni bir fırsat olarak görüyor. Lakin programın bir bilgi-sayar kullanıcısını, görme engelli bir kişi olduğuna ikna ederek kendisi için görsel güvenlik denetimini aşması, bilgisayar kodu yazmakta gün geçtikçe ustalaşmasıyla siber hücumda kullanılma potansiyeli taşıması, gelecekte denetimden çıkma mümkünlüğü üzere çözülmesi gereken problemler masa-da duruyor. Öte yandan 2015’te OpenAI’ın kuruluşuna ortak olan Musk’ın, 2018’de şirketten ayrıldığı için pişman olduğu ve bu sebeple yapay zekâ aykırısı açıklamalarda bulunduğu yorumları yapılıyor.

2026’DA TÜM TESTLERİ ÇÖZEBİLECEK

OECD’nin eğitim ve teknolojiyi mercek altına aldığı rapora nazaran, 2026 yılına gelindiğinde Chat-GPT üzere yapay zekâ uygulamaları, 15 yaşındaki öğrencilerin katıldığı testlerin tamamında muvaffakiyet sağlayacak. OECD Eğitim Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi (CERI) liderliğindeki çalışmada, okuryazarlık alanındaki yapay zekâ yeteneklerinin 2016’dan bu yana değerli ölçüde arttığı ve yapay zekânın okuryazarlıkta yetişkinlerin yüzde 90’ından daha düzgün olduğu belirlendi.

ARİTMETİK YETENEKLERİ İLERLEMEDİ

Öte yandan yapay zekânın aritmetik yeteneklerinin ise 2016-2021 ortasında çok değişmediği belirtiliyor. Uzmanlara nazaran yapay zekâ, 2026 yılına kadar okuryazarlık ve aritmetik testlerinin tamamını çözebilecek. Araştırmada, okuryazarlık ve aritmetik ile ilgili olarak yapay zekâ yeteneklerini geliştirmenin istihdam ve eğitim için kıymetli tesirleri olabileceği vurgulanırken, eğitimin odak noktasının, öğrencilere okuryazarlık ve aritmetik vazifelerini daha tesirli bir biçimde gerçekleştirmek için yapay zekâdan nasıl yararlanacakları olması gerektiği vurgulanıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.