SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Tahıl koridorunda sevkıyat durdu: Ukrayna’ya kızan Rusya uygulamayı askıya aldı

Tahıl koridorunda sevkıyat durdu: Ukrayna’ya kızan Rusya uygulamayı askıya aldıRusya’nın Ukrayna’nın Sivastapol üssüne düzenlediği tez edilen …

Tahıl koridorunda sevkıyat durdu: Ukrayna’ya kızan Rusya uygulamayı askıya aldı
Akacan The Mall
31.10.2022 07:38
0
A+
A-

Tahıl koridorunda sevkıyat durdu: Ukrayna’ya kızan Rusya uygulamayı askıya aldı
Rusya’nın Ukrayna’nın Sivastapol üssüne düzenlediği tez edilen SİHA saldırısına misilleme olarak tahıl koridoru mutabakatını askıya alması üzerine Ukrayna’dan tahıl sevkıyatı durdu. ABD, Rusya’yı gıdayı silah olarak kullanmakla suçladı, AB, Moskova’ya ‘Karardan geri dönün’ daveti yaptı.

RUSYA’nın Kırım Yarımadası’ndaki deniz üssüne Ukrayna tarafından gerçekleştirilen saldırıyı münasebet göstererek Tahıl Koridoru mutabakatını askıya alması Ukrayna’dan tüm tahıl sevkıyatını durdurdu. Onlarca yük gemisi Odessa limanı açıklarında beklemeye alınırken, İstanbul Boğazı girişinde de yüzün üzerinde tahıl yüklü gemi uyum merkezinin çalışmaları durdurulduğu için boğazdan geçiş yapamaz hale geldi. Rusya’nın mutabakattan büsbütün çekilme yerine askıya alma kararı alması önümüzdeki günlerde tahıl konusunda yeni çetin pazarlıklar yapılacağına işaret ediyor.

KRİZ NASIL ÇIKTI

Akacan The Mall

Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksander Kubrakov, dün yaptığı açıklamada Ukrayna limanlarından sevkıyatın durduğunu teyit etti. İstanbul Boğazı girişinde denetlenerek geçiş bekleyen gemi sayısı ise 218 olarak gösterildi. Cumartesi sabahı alacakaranlıkta Ukrayna ordusuna ilişkin olduğu sanılan birkaç SİHA, Rusya’nın Karadeniz donanmasının konuşlandığı Sivastopol deniz üssü bölgesine askeri harekât gerçekleştirdi. Ruslar, SİHA’ların yanı sıra insansız hamle botlar da kullanıldığını öne sürdü. Buna nazaran akın dört saat sürdü. Rusların Karadeniz’deki ana gemisi ‘Amiral Makarov’ fırkateyni ile iki geminin de hasar aldığı tez edildi. Ukrayna ise akın tezini reddetti. Rusya Savunma Bakanlığı, evvelki gün ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada Sivastopol saldırısını münasebet göstererek Tahıl Koridoru mutabakatını askıya aldığını duyurdu.

İNGİLİZLERİ DE SUÇLADILAR

Açıklamada İngiltere de suçlanarak, “Ukrayna tarafından Tahıl Koridoru rotası berbat emelli kullanılarak Karadeniz’deki savaş ve ticari gemilerimize yönelik terörist hücum gerçekleştirilmiştir. Tahıl Koridoru mutabakatını süresiz askıya alıyoruz. İngiliz askeri uzmanlar İHA’lara yerinde takviye vermiştir” dendi. Kiev ise Ruslara ‘şantajı bırakın’ daveti yaptı.

KREMLİN: PUTİN, YAKINDA ERDOĞAN İLE GÖRÜŞME PLANLAMIYOR

Rusya’nın Tahıl Koridoru mutabakatını askıya almasıyla gözler Türkiye-Rusya eksenine çevrildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’a “Rusya Devlet Lideri Putin tahılla ilgili Moskova’nın aldığı kararı Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak bilgi vermeyi planlıyor mu” sorusuna “Başkan Putin’in yakın bir tarihte Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesi planlanmıyor” cevabını verdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ağır uğraşlarıyla iki ay devam eden çalışmalar sonucunda şekillenen Tahıl Koridoru mutabakatı 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalanmıştı. İki kısımdan oluşan BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna ortasındaki muahedeye nazaran Ukrayna kendi tahıl eserlerini, Rusya da kendi tahıl eserlerini dünya piyasalarına çıkaracaktı. Lakin Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımlar yüzünden Rus tahılı ambarlarda kaldı. Rusya idaresi ağustos ayı ortalarından bu yana muahedenin yalnızca Ukrayna lehinde çalıştırıldığı siteminde bulunuyordu. 120 gün geçerlilik müddeti bulunan Tahıl Koridoru muahedesinin 18 Kasım tarihinde yeni dört aylık periyot için yenilenmesi gerekiyordu.

TEPKİ ÇEKTİ

ABD : GIDAYI SİLAH YAPMAYIN

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın tahıl muahedesini askıya alma karası sonrası yaptığı açıklamada, “Rusya tekrar gıdayı silah olarak kullanıyor” dedi. Blinken, “Karadeniz Tahıl Teşebbüsü şimdiden 9 milyon metrik tondan fazla gıdayı taşıdı. Rusya’nın bu kritik tahıl ihracatını bozmaya yönelik rastgele bir hareketi, esasen dünyanın dört bir yanındaki insanların ve ailelerin yiyecek için daha fazla ödeme yapması yahut aç kalmasıyla sonuçlanır” diyerek Rusya’yı muahedeye sadık kalmaya çağırdı.

AB: KARARDAN GERİ DÖNÜN

AB Dış İlgiler ve Güvenlik Siyaseti Yüksek Temsilcisi Borrell, toplumsal medya hesabından yaptığı açıklamada, “RUSYA’nın Karadeniz mutabakatına iştirakini askıya alma kararı, Ukrayna’ya karşı savaşının neden olduğu global besin kriziyle gayret etmek için çok gereksinim duyulan tahıl ve gübrelerin ana ihracat rotasını riske atıyor. AB, Rusya’yı kararından dönmeye çağırıyor” dedi.

BİLGİ NOTU

Tahıl Koridoru mutabakatı sayesinde şu ana kadar Ukrayna limanlarından 403 yük gemisiyle yaklaşık 9.2 milyon ton tahıl taşınmıştı. Ukrayna silolarında 20 milyon tondan fazla tahıl olduğu belirtiliyordu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.