SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Sonucu belirli referandum! Rusya’nın o bölgeleri ilhak planı devrede…

Sonucu aşikâr referandum! Rusya’nın o bölgeleri ilhak planı devrede…Ukrayna’daki dört bölgede Rus askerinin nezareti altında Rusya’ya iştirak …

Sonucu belirli referandum! Rusya’nın o bölgeleri ilhak planı devrede…
Akacan The Mall
24.09.2022 07:38
0
A+
A-

Sonucu aşikâr referandum! Rusya’nın o bölgeleri ilhak planı devrede…
Ukrayna’daki dört bölgede Rus askerinin nezareti altında Rusya’ya iştirak için referandum yapılmaya başlandı. Moskova, referandum sonrası bu bölgeleri ilhak etmeye hazırlanırken Batılı devletler şimdiden sonucu tanımayacaklarını ilan etti.

Halihazırda Moskova’nın bağımsız cumhuriyetler olarak tanıdığı Ukrayna’ya bağlı Donetsk ve Lugansk’ta halka “Rusya’ya iştiraki destekleyip desteklemedikleri” sorulurken, Zaporojye ve Herson’da “Ukrayna’dan ayrılıp bağımsız bir devlet kurulmasına ve onun Rusya Federasyonu’na dahil olmasından taraf mısınız” diye soruluyor.

KIRIM SENARYOSU GİBİ

Akacan The Mall

Beş gün sürecek oylama, Batılı devletler ve Kiev tarafından “sahtekârlık” olarak nitelendi ve sonucun tanınmayacağı ilan edildi. Moskova, 2014 yılında işgal ettiği Kırım’da da benzeri referandum düzenlemiş, yüzde 97 ile Rusya’ya iştirak lehine çıkan sonuç üzerine bu toprak ilhak edilmişti. Türkiye dahil birçok ülke hala Kırım’ı Ukrayna toprağı olarak kabul ediyor.

ZAPOROJYE’DE GEZİCİ SANDIK

Rus basınının geçtiği manzaralara nazaran Lugansk, Donetsk ve Herson’da yaklaşık 150 noktaya sandık kurulurken bilhassa Lugansk’ta oy kullanmak üzere sıraya giren asker üniformalı kalabalık dikkat çekti. Donetsk’te de yetkililerin, kent sakinlerine hoparlörlü anonslar yaparak oylamanın başladığını haber verdiği imgelere yansıdı. Güneydeki Zaporojye’de ise hala çatışmalar sürdüğü için “gezici sandık” kullanılıyor. Kalabalıkların muhakkak alanlarda toplanmasını önlemek isteyen yetkililer, kapı kapı dolaşarak oy topluyor.

RUSYA’DA DA OY VERİLECEK

Öte yandan, işgalin başından beri 2.6 milyon Ukraynalı mültecinin geçtiği Rusya’da da kimi bölgelerde sandık kuruldu. İşgal altındaki topraklarda halihazırda 1 ila 1.5 milyon kişi yaşadığı sanılıyor. Bu, savaş öncesi nüfusun yarısından aza karşılık gelirken, kalanların bir kısmının gidecek yeri olmayan sakinler, büyük çoğunluğunun ise Rusya yanlıları olduğu bedellendiriliyor. Bu ortada ilhakı planlanan dört bölge Ukrayna topraklarının yüzde 15’ine karşılık geliyor. Rus askeri buralarda tam denetim sağlamış değil. Fakat son haftalarda Ukrayna’nın süratli ilerleyişine rağmen mümkün ilhak, Rus güçlerine nükleer silah kullanımı dahil daha sert bir “savunma” yapma imkânı verecek.

 

SEFERBERLİK PANİK YARATTI

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in Ukrayna savaşı gerekçesiyle çarşamba günü ilan ettiği kısmi seferberlik 72 saat içinde genel seferberlik hali almaya başladı. Seferberlik kararı Rusya’nın taşra bölgeleriyle otonom cumhuriyetlerinde “Kimi yakalarsak askere” uygulamasına dönüştü. Moskova Belediye Lideri Sergey Sobyanın, başşehre eski Sovyet cumhuriyetlerinden gelmiş çok sayıda işsiz bulunduğunu, bu şahısların de silah altına alınması gerektiğini savundu. Toplumsal medyada çok sayıda bayanın ülkenin çeşitli kentlerinde eş ve çocuklarının askere alınmasına itiraz ettiği görüntüler paylaşıldı.

Halktan gelen ağır itiraz üzerine Rusya Savunma Bakanlığı, “Seferberlik çerçevesinde silah altına alınacak şahısların katiyetle sıcak çatışmaya girmeyeceğini, Rusya topraklarında geri hizmette kalacaklarını” söyledi. Muhalif gazeteci Aleksey Venediktov, Putin’in aldığı seferberlik kararıyla kendi ayağına kurşun sıktığını savunarak “Seferberliğin söylendiği üzere 300 bin şahısla sonlu kalmayacağı anlaşılıyor. Rusya’da üretimde çalışan yüz binlerce kişi silah altına alınırsa fabrika tezgâhlarının başında kim çalışacak? İktisat duracak. Seferberlik Rusya halkında 24 Şubat’taki savaş ilanından daha yıkıcı şok tesiri yarattı” yorumunda bulundu.

 

BM: RUSYA SAVAŞ KABAHATİ İŞLEDİ

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Kurulu tarafından mart ayında kurulan soruşturma kurulu, Rusya’nın Ukrayna’da savaş kabahati işlediğini tespit etti. Olağanda bu üslup bir saptamayı milletlerarası mahkemelerin yapması beklenirken Ukrayna örneğinde kurulun üç uzman üyesi, delillerin açık ve kâfi olduğu sonucuna vardı. Komite lideri Erik Mose, “çok sayıda infaz, tecavüz ve azap kanıtı” topladıklarını bildirdi. Kiev, Çernigiv, Harkiv ve Sumi dahil 16 bölgede yapılan incelemeleri kapsayan rapor, geçtiğimiz günlerde Ukrayna denetimine geçen daha doğudaki İzum üzere merkezlerde yaşandığı argüman edilen ihlallerden bahsetmiyor. Raporda bilhassa Kiev banliyölerinde elleri arttan bağlı halde başından vurularak infaz edilen sivillere değiniliyor.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.