SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Ukrayna savaşında başkanlar düellosu… Putin: Nükleer muahedeyi askıya alıyoruz

Ukrayna savaşının birinci yıldönümüne saatler kala Rusya önderi Putin ve ABD Lideri Biden kelam düellosuna girişti. ‘Batı Rusya’nın işini bitirmek istiyor’ diyen Putin, ABD ile olan ‘Yeni START’ nükleer mutabakatını askıya aldıklarını açıkladı. Biden ise Polonya’dan meydan okudu.

Ukrayna savaşında başkanlar düellosu… Putin: Nükleer muahedeyi askıya alıyoruz
Akacan The Mall
22.02.2023 07:26
0
A+
A-

Ukrayna savaşında başkanlar düellosu… Putin: Nükleer muahedeyi askıya alıyoruz
Ukrayna savaşının birinci yıldönümüne saatler kala Rusya başkanı Putin ve ABD Lideri Biden kelam düellosuna girişti. ‘Batı Rusya’nın işini bitirmek istiyor’ diyen Putin, ABD ile olan ‘Yeni START’ nükleer muahedesini askıya aldıklarını açıkladı. Biden ise Polonya’dan meydan okudu.

Ukrayna savaşının birinci yıldönümüne yaklaşılırken, ABD Lideri Joe Biden evvelki günkü Kiev ziyaretinin akabinde dün Rusya Federal Meclisi’nde bir konuşma yapan Rusya başkanı Vladimir Putin, savaşın devam edeceği bildirisini verdi. ABD başta olmak üzere Batı ülkelerine karşı Ukrayna savaşı bağlamında suçlamalar yönelten Putin, Rusya’nın geri adım atmayacağını söyledi.

‘HEDEFLERİ RUSYA’

Akacan The Mall

Putin, yaklaşık 1 saat 45 dakika süren konuşmasında “askeri harekâtın” devam edeceğini vurgularken, Batı’nın Ukrayna krizini kullanarak Rusya’yı stratejik mağlubiyete uğratmayı amaçladığını öne sürdü. “Bir yıl evvel biz değil, onlar Ukrayna vasıtasıyla üzerimize gelerek bize askeri harekât başlatmaktan diğer ihtimal bırakmadı. Ukrayna’da yaşananlar, binlerce can kaybı ve akıtılan kanın yegâne sorumlusu Batı ve Kiev’de bulunan kukla yönetimidir” kelamlarıyla savaşın sorumluluğunun da Batı ülkelerine ilişkin olduğunu sav eden Putin, “Rusya’yı bağımsız ve hükümran bir devlet olarak ortadan kaldırmak istiyorlar. Buna elbette müsaade vermemiz mümkün değil” sözlerini kullandı.

‘KÜRESEL ÇATIŞMA RİSKİ’

Rusya’nın “savaş meydanında hezimete uğratılamayacağını” söyleyen Putin, Batı ülkelerinin “küresel bir çatışmayı tetiklemek niyetinde” olduğunu öne sürdü. Batı ile çatışmanın stratejik güvenliği tehdit eden bir noktaya geldiğini söyleyen Rusya önderi, ABD ile imzalanan ve iki ülke ortasındaki nükleer silahlanmayı düzenleyen son muahede niteliğinde Yeni START muahedesini askıya aldıklarını açıkladı. ABD’nin Ukrayna ordusuna stratejik Rus karargâhlarıyla ilgili istihbarat sağladığı ve Ukrayna’nın Engels hava üssüne taarruz düzenlenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Putin, “ABD tarafı abes bir biçimde bize ‘Sizin nükleer silahlarınızı mutabakat mucibince denetlemek istiyoruz’ deme cüretinde bulunuyor. Bu bu türlü işlemez” sözlerini kullandı. Rusya başkanı, muahedenin tekrar hayata geçirilebilmesi için Fransa ve İngiltere üzere öteki Batılı nükleer güçlerin de masada olmasını isteyeceklerini söyledi. Putin’in açıklamasının akabinde Kremlin’e yakın bir kaynak, “Yakın gelecekte nükleer denemeleri yine başlatabiliriz” dedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Rusya mutabakatın öngördüğü kısıtlamalara uymaya devam edecek” denildi.

‘KÖKLÜ DEĞİŞİM’ MESAJI

Rus dış siyasetinde esaslı değişikliklere gidilmesi gerektiğini belirten Putin, “Artık Batı eksenli devlet siyasetimiz değişecek. Rus dünyası olarak kendi uygarlığımızda varlığımızı sürdüreceğiz. Gelenek, unsur ve hayat prensiplerimize hürmet gösteren devletlerle her türlü işbirliğine hazırız” dedi. (Nerdun HACIOĞLU)

BİLGİ NOTU

24 Şubat 2022 tarihinde Rusya, Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki Rus azınlığın zulüm gördüğü savıyla Ukrayna’nın birçok bölgesine eşzamanlı atak başlatmıştı. O vakitten bu yana Ukrayna’da büyük bir yıkım yaşanırken, binlerce kişi öldü, milyonlarca kişi göç etmek zorunda kaldı.

BIDEN: RUSYA ASLA KAZANAMAYACAK

ABD Lideri Biden, Varşova’dan Putin’e “Ukrayna’da asla zafer kazanamayacaksın” diye seslendi.

Önceki gün sürpriz halde Kiev’e giden ABD Lideri Biden, dün trenle geri döndüğü Polonya’da Rusya başkanı Putin’e meydan okudu. Polonya Devlet Lideri Andrzej Duda bir ortaya gelen ABD Lideri, Varşova’daki Kraliyet Şatosu önünde toplanan binlerce kişilik kalabalığa hitap etti, savaşın birinci yıldönümünde Putin’in “her mevzuda yanıldığını” söyledi.

Rusya’nın Ukrayna işgaliyle tüm dünyada demokrasileri bir teste tabi tuttuğunu belirten Biden “Bir yıl sonra gereken karşılığı verdik: Demokrasinin ardında durduğumuzu gösterdik” tabirlerini kullandı. ABD başkanı, “Vahşet asla özgür iradeyi ezemez. Ukrayna’ya olan dayanağımız asla zayıflamayacak ve Ukrayna, Rusya için asla bir zafer olmayacak” formunda konuştu.

‘RUS HALKI DÜŞMANIMIZ DEĞİL’

Biden, Rusya önderi Putin’in, ülkesinin Batı tarafından hücuma uğradığı açıklamalarına da karşılık verdi. “Batı’nın Putin’in konuşmasında söylediği üzere Rusya’ya saldırmayı planlamadığını” belirten ABD başkanı, “Komşularıyla barış içinde yaşamak isteyen milyonlarca Rus, düşmanımız değil” dedi.

Biden bugün NATO’nun doğu kanadı başkanları ile de bir ortaya gelecek. Kümede Polonya ve Romanya’nın yanı sıra Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya ve Slovakya yer alıyor.

NATO’DAN RUSYA’YA REAKSİYON: DÜNYA DAHA TEHLİKELİ OLDU

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın, kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START’taki iştirakini askıya alma kararına reaksiyon gösterdi.

NATO-AB-Ukrayna ortasında yapılan üçlü toplantı sonrasında konuşan Stoltenberg “Rusya kıymetli silah denetim mutabakatlarını ihlal etti ve bunlardan uzaklaştı. New START’a ait kararla tüm silah denetim mimarisi çökmüş oldu” dedi. Rusya’dan kararını gözden geçirmesini isteyen Stoltenberg, “Daha fazla nükleer silah ve daha az denetim dünyayı daha tehlikeli yapıyor” diye konuştu.(Güven ÖZALP / BRÜKSEL)

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.