SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Sel felaketinden sonra bini aşkın afet konutu yapıldı… Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: ‘Kastamonu ve Sinop’ta yaralar sarıldı’

Kastamonu ve Sinop’ta Ağustos 2021’de meydana gelen sel felaketlerinden sonra yaraların sarıldığını belirten Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bini aşkın konutun yanı sıra işyerleri, sanayi siteleri ve meydanlarla kentlerin yine ayağa kaldırıldığını söyledi. Bugüne kadar afet bölgelerinde 45 bini aşkın konut teslim edildiğini söyleyen Kurum, sarsıntının etkilediği 11 vilayette yeni konut teslimlerine bir yılda başlanacağını kaydetti.

Sel felaketinden sonra bini aşkın afet konutu yapıldı… Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: ‘Kastamonu ve Sinop’ta yaralar sarıldı’
Akacan The Mall
25.03.2023 09:22
0
A+
A-

Sel felaketinden sonra bini aşkın afet konutu yapıldı… Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: ‘Kastamonu ve Sinop’ta yaralar sarıldı’
Kastamonu ve Sinop’ta Ağustos 2021’de meydana gelen sel felaketlerinden sonra yaraların sarıldığını belirten Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bini aşkın konutun yanı sıra işyerleri, sanayi siteleri ve meydanlarla kentlerin yine ayağa kaldırıldığını söyledi. Bugüne kadar afet bölgelerinde 45 bini aşkın konut teslim edildiğini söyleyen Kurum, zelzelenin etkilediği 11 vilayette yeni konut teslimlerine bir yılda başlanacağını kaydetti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sarsıntı, sel, yangın üzere doğal afetlerde vatandaşın yarasını süratlice sarmak ve hayatı olağana çevirmek ismine yeni konut ve işyerlerini en kısa müddette inşa ettiklerini söyledi. 11 Ağustos 2021’de Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen şiddetli yağışla birlikte tarihin en büyük sel felaketlerinden birisinin yaşandığını hatırlatan Bakan Kurum, “Kentleri tekrar imar etmek için başlatılan çalışmalar, güçlü iklim koşullarına karşın aralıksız sürdürüldü. TOKİ tarafından 5 etapta süratle yürütülen çalışmalar sonucu bölgede yatay ve yöresel mimariye uygun olarak yapılan konutlar inşa edildi” dedi.

TESLİMLER YAPILDI

Akacan The Mall

Bakan Kurum vilayet il yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Kastamonu’da sel afetinin akabinde toplamda 934 konut, 127 dükkân, 1 millet bahçesi ve 40 köy meskeni yapıldı. Bozkurt ilçesi 649 konut, 52 iş yeri bulunan sanayi sitesi, 123 dükkân, meydan, pazar yeri ve Millet Kıraathanesi ile yine ayağa kaldırıldı. 120 adet konut ve 87 dükkân hak sahiplerine teslim edildi. Başka konutlarda da sona gelindi. Abana ilçesi ve İlişi köyünde 147 konut, Azdavay ilçesinde 138 konut ve 4 ticari ünite yapıldı. Sinop’un Ayancık ilçesinde ise selden sonra 79 konut yapıldı. Konutların yüzde 90’ı tamamlanarak en kısa müddette teslim edilecek duruma geldi. Yapılan konutlar lokal mimariye uygun ve etraf dostu olarak tasarlandı.”

SANAYİ SİTESİ VE MEYDAN

Sel felaketinin akabinde birçok işyerinin bulunduğu küçük sanayi sitesinin hasar gördüğünü tabir eden Kurum, “Bakanlığımız tarafından Sinop’un Ayancık ilçesinde işyerlerinin tekrar inşası için başlatılan çalışmalar kapsamında 2 adet yeni sanayi sitesi yapıldı. Hasar gören işyerleri onarılırken bölgede toplam 56 yeni dükkân inşa edildi” dedi.

‘Tarihe Vefa, Geçmişe Saygı’ anlayışı ile kentlerde meydan çalışmaları yaptıklarını belirten Bakan Kurum, şu bilgileri verdi:

“Sinop’ta binlerce yıllık kale surları gün yüzüne çıkarılarak, tarihi dokunun görünürlüğünü engelleyen yapılar yıkıldı. Tarihi saat kulesinin de yer aldığı Sinop Kalesi ihtişamlı imajına kavuştu. Sinop meydan projesi ile kente nefes aldıran geniş bir alan kazandırılarak millet bahçesi ve toplumsal donatılar yapıldı. Kentin en ağır caddelerinden biri olan Atatürk Caddesi’nde ise etraf ve yol düzenlemeleri ve meydana ahenk sağlaması ismine sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılacak. Bu sayede kıyı yolu Sinop’un tarihine, kültürüne ve medeniyetine uygun hale getirilecek. Kale surlarının karşısında yer alan binalara ise cephe yenileme çalışmaları uygulanacak.”

DAR GELİRLİYE KONUT, ARSA VE İŞYERİ

Cumhuriyet tarihinin en büyük toplumsal konut atılımı kapsamında Kastamonu ve Sinop’ta, dar gelirli vatandaşlar için konut, arsa ve işyeri projeleri geliştiriliyor. Sinop’ta 676 konut ve 1.000 konut maksatlı altyapılı arsa, Kastamonu’da 1.118 konut ve 1.750 konut hedefli altyapılı arsa ve 100 işyeri vatandaşların hizmetine sunulacak.

45 BİN KONUT TESLİM EDİLDİ

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya nazaran, afet bölgelerinde yapılan yaklaşık 45 bin konut, işyeri, köy konutu tüm toplumsal donatılarıyla birlikte vatandaşlara teslim edildi.

Yapımı devam eden tüm afet konutları da 2023 yılında teslim edilecek. Malatya’da, Elazığ’da, İzmir’de, Antalya’da, Muğla’da olduğu üzere Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin etkilediği 11 vilayette de kalıcı afet konutlarının 1 yıl içinde teslim edilmeye başlanacağı açıklandı.

Bölgede yaklaşık 50 bin konutun inşası için ihaleler yapıldı ve 22 bini aşkın konutun da temeli atıldı. Sarsıntının etkilediği 11 vilayette toplamda 650 bin konutun yapılması planlanıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.