SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Sarsıntının faturası 2 trilyon lira: Yüzde 55’i konutlardaki hasarlardan oluşuyor

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli sarsıntıların oluşturduğu hasarın toplam maliyeti 1 trilyon 955 milyar lira olarak hesaplandı. 103.6 milyar dolara denk gelen bu büyüklüğün 2023 yılı ulusal gelirinin yaklaşık yüzde 9’una ulaşabileceği öngörülüyor.

Sarsıntının faturası 2 trilyon lira: Yüzde 55’i konutlardaki hasarlardan oluşuyor
Akacan The Mall
18.03.2023 07:52
0
A+
A-

Depremin faturası 2 trilyon lira: Yüzde 55’i konutlardaki hasarlardan oluşuyor
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli sarsıntıların oluşturduğu hasarın toplam maliyeti 1 trilyon 955 milyar lira olarak hesaplandı. 103.6 milyar dolara denk gelen bu büyüklüğün 2023 yılı ulusal gelirinin yaklaşık yüzde 9’una ulaşabileceği öngörülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların yarattığı maliyetin toplam 1 trilyon 955 milyar TL olduğunu açıkladı. Afetin büyüklüğünün, dataların toplanmasını güçleştirdiğine dikkat çekilen açıklamada bina, konut, işyeri, fabrika, makine ve teçhizat bilgilerinde tam sayıma yaklaşıldığı belirtildi. Alanda 1.6 trilyon liralık maddi hasar tespit edildi. Bakanlığın hesaplamasına nazaran zelzele bölgesine yapılan acil takviye ve harcamaları, enkaz kaldırma faaliyetleri, sigorta ödemeleri, öbür tüm takviye ve harcamaların yanı sıra ulusal gelirin azalması nedeniyle 351.4 milyar liralık bir kayıp oluştu. Hazine’nin değerlendirmesinde, şu tabirlere yer verildi: “Asrın felaketinin maliyeti yaklaşık 2 trilyon TL (103.6 milyar ). Bu sayı, 2023 yılı ulusal gelir beklentimizin takriben yüzde 9’una denk gelmekte. Bu da 1999 Marmara Depremi’nden yaklaşık 6 kat daha fazla maddi hasar olduğunu göstermektedir.”

ACİL HARCAMALAR 128 MİLYAR

Akacan The Mall

Kahramanmaraş ve Hatay Sarsıntıları Raporu’na nazaran, zelzelelerin meydana gelmesinin akabinde birinci etapta yapılan harcamalar arama kurtarma faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik oldu. 128 milyar lira bu çerçevede harcandı. Depremzedelerin konaklama ve iaşe sarfiyatları harcaması 40.5 milyar lira, meskeni hasarlı olan hanehalkına yapılan taşınma yardımı 15 bin, mesken sahipleri ve kiracılara yapılan yıllık kira yardımı 33 bin lira ile en yüksek maliyet kalemlerini oluşturdu.

EN BÜYÜK HASAR KONUT

Depremin Türkiye iktisadı üzerindeki toplam yükünün içindeki en kıymetli hisse yüzde 54.9 ile konut hasarından oluştu. 1 trilyon 74 milyar liraya denk gelen maliyetin dolar karşılığı da 56.9 milyar lira olarak öngörüldü. İkinci yüklü hasar kalemi kamu altyapısı ve hizmet binalarındaki yıkımdan oluştu. Bunun da toplam maliyeti 242.5 milyar lira olarak hesaplandı. Konut hariç özel kesim hasarı 222.4 milyar lira olarak varsayım edildi. Bu kalemin içinde imalat sanayi, güç, haberleşme, turizm, sıhhat ve eğitim bölümleri ile küçük esnaf hasarı ve ibadethaneler yer aldı.

HAFRİYAT MALİYETİ 42 MİLYARI BULUYOR

Rapora nazaran 100-120 milyon metreküp üzerinden hafriyat maliyeti 42 milyar lira olarak kestirim edildi. Konut içi eşya maliyeti 58.5 milyar lira olarak öngörülürken, özel motorlu araç hasarı da 6.1 milyar lira olarak iddia edildi. Motorlu taşıt sigorta ödeme maliyeti 1.2 milyar, DASK ödemeleri 36.4 milyar, esnaf gelir kaybı 13.9 milyar lira olarak kestirim edildi. Ulusal gelir çıktı hesabı da 130 milyar lira olarak maliyete eklendi. Böylelikle toplam maliyet 1 trilyon 955 milyar lira olarak öngörüldü.

KARDEŞ VİLAYET BELİRLENSİN

Risk azaltım tekliflerinin de yer aldığı raporda, AFAD’ın yatay bir yapılanmaya geçmesi, yetkilerinin artırılarak rastgele bir afet anında müdahale kabiliyetinin hızlandırılması ve artırılması için gerekli mevzuat düzenlemesinin yapılmasının faydalı olacağı kaydedildi. Afete müdahale esnasında yaşanan aksaklıkların kıymetlendirilerek, mümkün yeni bir afet öncesinde bu aksaklıkların giderilmesine yönelik tedbirlerin alınması ve bölgenin afet müdahale kapasitesinin geliştirilmesinin ehemmiyet arz ettiği vurgulanarak, “Bu bağlamda; coğrafik uzaklık, vilayetlerin nüfus büyüklüğü, vilayetlerin sahip olduğu afet riskleri çerçevesinde birebir karakteristiğe sahip olmaması vb. konular dikkate alınarak, her vilayet için kardeş il/illerin belirlenmesine ve afet anında valilik, belediye, öbür kamu kurum ve kuruluşları ve STK’ların koordine edilmesine ait güçlü sorumluluklar verilmelidir” denildi.

RUHSATI MERKEZİ BİR KURULUŞ VERSİN

Raporda, “Dayanıklı Yerleşim Alanları” başlığı altında, birinci ve ikinci derece zelzele bölgelerinde ve sel vb. afet riski yüksek olan alanlardaki yerleşim ünitelerinde imar planlama ve uygulama çalışmalarında lokal idarelerin yetkilerinin gözden geçirilmesi önerilerek, “Bu kapsamda yanlışlı plan tadilatlarına ait plan müelliflere yönelik cezai yaptırımları gözden geçirilmelidir” denildi. Raporda, “İmar Kanunu kapsamında valilikler ya da belediyeler tarafından verilebilen yapı ruhsatının alınma sürecinin merkezi bir kuruluş ya da ilgili Bakanlığın kontrolüne tabi olacak biçimde yine yapılandırılması kıymet arz etmektedir” denildi.

KAÇAK YAPININ SATILMASI YASAKLANSIN

“Dayanıklı Yapılar” başlığı altında ise yüksek risk taşıyan yapıların öncelikli olarak dönüşümünün sağlanması gerektiği vurgulandı. Açıklamada “Yapı stokunun dayanıklılığı için başta sarsıntı bölgesi olmak üzere ülke genelinde yapı kayıt dokümanı alan yapıların risk durumu sorgulanmalıdır. Kaçak yapıların tespiti gerçekleştirilmeli, kaçak yapılara yönelik yaptırımlar (alınıp, satılmasının yasaklanması vb.) güçlendirilmeli ve kaçak yapı sayısının artışı önlenmelidir” önerisi yapıldı.

Dayanıklı yapıların inşa edilmesinin en değerli ögelerinden birinin de yapı kontrolü olduğu belirtilerek, “Bu kapsamda, yapı kontrol firmalarının ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak imtihan ve değerlendirmelerle sistemli olarak takip edilmesine imkan sağlayan bir sistemin geliştirilmesi gerekmektedir. Uzmanlık gerektiren bir süreç olan yapı kontrol hizmetlerinin kalitesinin artması için kontrol işçisine yönelik uzmanlık eğitim programlarının oluşturulması ve yetkinliğin belgelendirilmesi muhtaçlığı bulunmaktadır” denildi.

TOPLAM MALİYET- HASAR VE ACİL HARCAMA

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.