SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Putin yanıldı… Biden’dan Kiev’e sürpriz ziyaret

Halka ABD’de olduğu söylenen Lider Biden, savaşın yıldönümüne dört gün kala Ukrayna’nın başşehri Kiev’e sürpriz ziyaret gerçekleştirdi. Polonya’dan trenle Kiev’e geçen Biden’ı korumak için AWACS keşif uçakları kalktı, inanılmaz tedbirler alındı. Ukrayna başkanı Zelenski’nin karşıladığı Biden, “Putin, Batı’nın dayanamayacağını sandı lakin kötü yanıldı” dedi.

Putin yanıldı… Biden’dan Kiev’e sürpriz ziyaret
Akacan The Mall
21.02.2023 07:40
0
A+
A-

Putin yanıldı… Biden’dan Kiev’e sürpriz ziyaret
Halka ABD’de olduğu söylenen Lider Biden, savaşın yıldönümüne dört gün kala Ukrayna’nın başşehri Kiev’e sürpriz ziyaret gerçekleştirdi. Polonya’dan trenle Kiev’e geçen Biden’ı korumak için AWACS keşif uçakları kalktı, harika tedbirler alındı. Ukrayna başkanı Zelenski’nin karşıladığı Biden, “Putin, Batı’nın dayanamayacağını sandı ancak kötü yanıldı” dedi.

ABD Lideri Joe Biden (80), işgalin yıldönümüne dört gün kala Ukrayna’nın başşehri Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Biden’ın Kiev sokaklarında dolaştığı anlar, “Sözde kent 3 günde düşecekti” yorumlarıyla toplumsal medyada paylaşıldı.

BEYAZ SARAY PALAVRA SÖYLEDİ

Akacan The Mall

Biden’ın Kiev ziyareti, kent sokaklarında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile yan yana yürüdüğü görülene kadar bâtın tutuldu. Beyaz Saray her türlü kuşkuyu ortadan kaldırmak için seyahat mühletince Başkan’ın hâlâ Washington’da olduğunu belirten halka açık bir program yayınladı. Resmi takvime nazaran Biden’ın, Kiev’de ortaya çıktığından çok sonra Washington’dan Polonya’nın başşehri Varşova’ya hareket etmesi gerekiyordu.

10 SAAT TREN SEYAHATİ

Yanına küçük bir işçi kümesi alan Biden’a, az sayıda gazeteci de eşlik etti. Lakin nereye gittiklerini açık etmemeleri tarafında sıkı sıkı tembihlendiler, yol boyunca cep telefonları da ellerinden alındı. Amerikalı yetkililerin paylaştığına nazaran başkanlık uçağı Air Force One ile gizlice Polonya’ya giden Biden, buradan tıpkı başka başkanlar üzere Kiev’e seyahat etti. Hava ulaşımı riskli görüldüğü için yaklaşık 10 saatlik tren seyahati tercih edildi.

DEDİKODU SÜRATLİ YAYILDI

Biden’ın Kiev merkezinde ortaya çıkmasından saatler evvel “çok kıymetli bir ismin” kenti ziyaret edeceği dedikodusu yayıldı. Kiev’de çabucak tüm yolların trafiğe kapatılmış olması ve alınan fevkalâde güvenlik tedbirleri halkın merakını arttırırken, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andriy Melnyk de “Kiev bir sürprize hazırlanıyor” diyerek dedikoduları besledi. Gerçekten iddialar yanlışsız çıktı ve Biden, kalabalık bir araç konvoyu eşliğinde kentin meydanına giriş yaptı.

‘BATI’YI ZAYIF SANDI’

Mykhailivska Meydanı’ndaki anıta çelenk bırakan Biden, “Putin işgalini başlattığında Ukrayna’nın zayıf, Batı’nın ise bölünmüş olduğunu düşündü. Bizden daha uzun dayanabileceğini sandı. Ancak üzücü halde yanıldı” dedi. Kent meydanındaki ziyaretin akabinde iki önder, Mariinskyi Sarayı’na geçerek görüştü. Ziyaret sırasında ABD, Ukrayna’ya 500 milyon dolarlık ek askeri yardım da açıkladı. Yaklaşık 5 saat süren ziyaret sonunda tekrar trenle Polonya’ya geçen Biden, iki gün boyunca burada temaslarda bulunacak. ABD Başkanı’nın bu akşam Varşova’da değerli bir konuşma yapması bekleniyor. Tekrar Putin’in de işgal bağlamında açıklamalar yapması gündemde.

RUSYA’DAN BİRİNCİ TEPKİ

Biden’ın ziyaretine Rusya’dan birinci yansıyı Kırım milletvekili Mihail Şeremet gösterdi. Rus meclisi Duma’da vazife yapan Şeremet, “ABD başkanının yaptığı, düpedüz provokasyon. Rusya idaresi ABD’nin bu çıkışına gerekli cevabı vermeli” diye konuştu. 

SİRENLER ÇALDI AWACS’LAR HAVALANDI

İki önderin Mykhailivska Meydanı ve altın rengi kubbesiyle dikkat çeken Aziz Mihail Katedrali’ni ziyareti sırasında kentte hava saldırısı sirenleri çaldı. Ukraynalıların çabucak her gün duyduğu sirenleri, Belarus’tan kalkan bir Rus Mig savaş uçağının tetiklediği anlaşıldı. Belarus sonundaki bir Mig’den atılan füze, Kiev’deki amacını 20 dakikadan kısa müddette vurabilir. Biden’ın ziyareti boyunca Ukrayna’nın Polonya hududunda, Amerikan ordusuna ilişkin AWACS olarak bilinen havadan erken ihbar uçakları ile muhtemel acil durumda savaş uçaklarını besleyecek tanker uçakları daima havada vazifeye hazır bekledi.

İŞGALİN BİRİNCİ YIL BİLANÇOSU

Rusya’nın geçen yıl 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna işgalinde bir yıl geride kaldı. Başta Kiev’e süratli bir harekât düzenleyen ve günler içinde ülkenin denetimini ele geçirmeyi uman Rus askeri, artık doğuda küçük bir alanda sıkışıp kalmış durumda. Moskova, ilhak ettiği kimi topraklarda bile tutunamayarak geri çekilmek zorunda kaldı.

BİRİNCİ YIL: Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın işgalin yıldönümünde yeni ve kapsamlı bir akın başlatmasından kaygı ediyor.

EN SICAK CEPHE: Halihazırda en kanlı çatışmalar, Donetsk bölgesindeki Bahmut kasabası etrafında yaşanıyor. Ağır kış koşulları yüzünden öteki cephelerde çatışmalar yavaşlarken, Rus güçleri büyük can kaybına aldırmaksızın, Ukrayna kuvvetlerini buradan püskürtmeye çalışıyor.Aktif cephe uzunluğu kuzeyden güneye 1500 km kadar.

İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLAR: Ülkenin başta girdiği büyük kısmından geri çekilmiş olsa da RUSYA hâlâ 78 bin km2 Ukrayna toprağını işgal altında tutuyor. Lugansk’ın yüzde 97’si, Donetsk’in yüzde 60’ı, Zaporojye’nin yüzde 75’i ve Herson’un yüzde 82’si işgal altında. Rusya’nın Kırım ve Donbas dahil Ukrayna’nın yaklaşık beşte birini işgal altında tuttuğu belirtiliyor.

ASKERi CAN KAYBI: Norveç’in kestirimine nazaran bir yılda en az 180 bin Rus askeri ve 100 bin Ukrayna askeri öldü ya da ağır formda yaralanarak cephe dışı kaldı.

SİVİL CAN KAYBI: Kiev’e nazaran 20 bin, Batılı ülkelere nazaran ise 30 ila 40 bin Ukraynalı sivil ömrünü yitirdi.

TEÇHİZAT KAYBI: Ukrayna ordusunun savına nazaran yaklaşık 300 Rus uçağı ve 290 helikopteri düşürüldü. En ağır kayıp ise tanklarda yaşandı. 3300’den fazla Rus tankı ve 6500 zırhlısı imha edildi.

BATI’NIN TAKVİYESİ: İşgalin başında Kiev’e uzun menzilli füzeler ve tank üzere ağır silahlar vermeye yanaşmayan Batılı ülkeler, artık Patriot füzelerinden Leopard tanklarına gelişmiş silahları cepheye gönderiyor.

SAVAŞ MÜLTECİLERİ: Yaklaşık 8 milyon Ukraynalı yurtdışına çıkarak mülteci durumuna düştü. En az 5 milyonu da ülke içinde yer değiştirdi.

TOPLAM MADDİ HASAR: Kiev İktisat Okulu’nun son kestirimine nazaran savaş, 138 milyar dolarlık hasara neden oldu. Son bir yılda 149 bin konut, 195 bin araba, 3 bin eğitim kurumu, 1130 sıhhat tesisi kullanılamaz hale geldi.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.