SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Son dakika… Kral Charles’ın birinci buyruğu Harry’e: Meghan’ı getirme

Son dakika… Kral Charles’ın birinci buyruğu Harry’e: Meghan’ı getirmeİngiltere’de çağdaş vakitlere çok uzak ve Orta Çağ devrini andıran bir …

Son dakika… Kral Charles’ın birinci buyruğu Harry’e: Meghan’ı getirme
Akacan The Mall
11.09.2022 08:22
0
A+
A-

Son dakika… Kral Charles’ın birinci buyruğu Harry’e: Meghan’ı getirme
İngiltere’de çağdaş vakitlere çok uzak ve Orta Çağ devrini andıran bir dizi merasimle yeni kral ilan edildi. Tarihe damga vuran imajlara sahne olan seremonilerin akabinde, yeni kral 3. Charles “Hayatının geri kalanını yeni vazifesine adadığını” söyledi. Yeni Kral’ın birinci buyruğu de İngiliz medyasının gündemine geldi.

İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in en büyük oğlu, 73 yaşındaki Charles, dün Londra’da yapılan merasimle resmen kral ilan edildi. Geleneklere uygun formda trompetli, top atışlı merasimlerle gelişme halka duyuruldu.

Buckingham Sarayı’na yürüyerek 7 dakika aradaki St James’s Sarayı’nda dün, sonuncusu 70 yıl evvel yapılmış bir merasim tekrarlandı. Kıdemli hükümet yetkilileri, kilise üzere kurumlardan vazifeliler ve Birleşik Krallık dışında Charles’ı devlet önderi olarak tanıyan 14 ülkeden temsilciler sarayda toplandı. Yaklaşık 250 kişilik kalabalık huzurunda Charles resmen kral ilan edildi.

Akacan The Mall

İLK SEFER YAYINLANDI

Aslında Charles, annesinin vefatıyla birlikte anında kral unvanı aldı lakin bunun resmiyet kazanması için dün İştirak Konseyi’nde klâsik merasim yapıldı. Kraliçe’nin vefatı perşembe akşama hakikat açıklandığı için evvelki güne yetişmeyen merasim, dün bir gün gecikmeyle gerçekleşti ve birinci sefer televizyonda yayınlandı. Kraliçe Elizabeth’in taç giyme merasimi BBC tarafından yayınlanmış, fakat İştirak Kurulu merasimi kayda alınmamıştı.

HARRY SALONDA DEĞİLDİ

Törende evvel Kraliçe 2’nci Elizabeth’in mevti resmen açıklandı, akabinde Charles’ın kral olduğu duyuruldu. Salondaki kalabalık bu esnada “Tanrı hükümdarı korusun” diye bağırdı. Duyuru metni, okunmasının akabinde Başbakan Liz Truss, Kral’ın eşi Konsort Kraliçe Camilla ve Kral’ın oğlu, Galler Prensi William tarafından imzalandı. Merasime unvanlarından vazgeçerek ABD’ye taşınan, Charles’ın öbür oğlu Harry ile eşi Meghan katılmazken, Prens William’ın eşi Kate de salonda yoktu.

ESKİ BAŞBAKANLAR İZLEDİ

Camilla ve William merasim boyunca Kral’ın yanında beklerken, eski başbakanlar Boris Johnson, James Cameron, Theresa May, Gordon Brown ve Tony Blair dahil tüm konuklar Kral’ı ayakta dinledi. Konuşmasına annesi Kraliçe Elizabeth’i anarak başlayan Charles, “Annemin hükümdarlığı, müddeti ve adanmışlığı eşsizdi. Bugün yas tutarken, bu inançla dolu ömre de teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi, akabinde “Bana kalan bu büyük mirasın ve hükümdarlıkla gelecek ağır sorumluluklarının bilincindeyim” diye ekledi.

KORUYUCU VE KOMUTAN

Konuşmasının akabinde 3’üncü Charles, Kraliçe için devlet cenaze merasimi yapılacak günü resmi tatil ilan etti. Ayrıyeten İskoçya Kilisesi’ni müdafaaya yemin etti. Peşinden duyurusunu yaptığı taahhütü imzaladı. Charles böylelikle; Birleşik Krallık’ın hükümdarı, İngiltere Kilisesi’nin Şanlı Lideri, Britanya Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı ve İngiliz Milletler Topluluğu Lideri unvanlarını almış oldu.

BALKONDAN OKUNDU

St James’s Sarayı’ndaki seremoni, Charles’ın kral ilanının balkondan okunması ile tamamlandı. O esnada merasim bandosu eşliğinde Ulusal Marş “Tanrı hükümdarı korusun” kelamlarıyla okundu. Kral Muhafızları’nın 3 defa tekrarladıkları kutlama tezahüratı merasimin öne çıkan anlarından oldu. Londra’nın merkezinde de ayrıyeten bir merasim yapıldı ve duyuru metni burada da okundu. Binlerce turist o anları izledi. Merasimin bitiminde Hyde Park, Londra Kulesi, Edinburgh Kalesi, Hillsborough Kalesi ve Cardiff Kalesi’nden top atışları yapıldı. Ayrıyeten Birleşik Krallık bayrakları bir saat müddetle göndere çekildi. Akabinde Kraliçe’nin mevti nedeniyle devam eden 7 günlük resmi yas kapsamında tekrar yarıya indirildi.

CHARLES PARALARA SOLDAN POZ VERECEK

3’üncü Charles’ın tahta geçmesiyle Kraliçe Elizabeth’in profilinin basılı olduğu metal para ve banknotlar vakit içinde toplanarak yenileriyle değiştirilecek. Elizabeth’in dolanımda bulunan 29 milyar adet bozuk paradaki beş farklı portresinin tümü yüzünün sağ kısmından. Geleneklere nazaran Kral Charles artık, annesinin zıt istikametine yani sola bakarak poz verecek. 17’nci yüzyıldan beri tekrarlayan bu eski geleneğe nazaran her hükümdar, selefinden farklı istikamette poz vererek kendi devrini evvelkinden ayırıyor. Bunun tek istisnası olan ve selefine karşın sol yanını paraya bastıran 8’inci Edward tahtta yalnızca bir yıldan az kalabilmiş.

KRALİYET AYAKTA KALABİLECEK Mİ

2’nci Elizabeth 70 yıllık hükümdarlığı boyunca egemenliği altındaki toprakların kıymetli bir kısmının elinden kayıp gittiğini gördü. Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu içinde şahsına yönelik sevgi, kraliyetin daha fazla erimesini önleyen tahminen de en kıymetli şey oldu. Artık Elizabeth’in vefatının akabinde başta Kanada olmak üzere birçok ülkede İngiliz monarşisinin geleceği sorgulanmaya başlandı bile.

Sevilen 2’nci Elizabeth figürünün yokluğunda birtakım ülkelerin geçen yıl Barbados’un yaptığına benzeri biçimde kraliyetle bağlarını koparması bekleniyor. Bilhassa Kanada’nın Fransızca konuşulan bölgesinde kraliyeti terk etmeyi savunanların oranı yüzde 71’i buluyor. Charles geçen mayısta bu ülkeyi ziyaret etmiş ve çok az ilgiyle karşılanmıştı. Kraliçe’nin vefatından evvel yapılan bir ankete nazaran halkın yüzde 67’si onun Kral olmasından mutlu değil. 

İLK BUYRUĞU: MEGHAN’I GETİRME

Kraliçe Elizabeth’in sıhhatinin berbata gittiğinin bildirilmesinin akabinde Charles, Prens Harry’ye beraberinde Meghan’ı getirmemesini tembihlemiş. İngiliz gazetesi The Sun’a nazaran Charles, Kraliyet Ailesi’ne yönelik suçlamalarıyla tartışmalı bir figür olan Meghan’ın güzel karşılanmayacağını çok net biçimde belirtti.

Telefon görüşmesinde oğlu Harry’ye, “Böylesi üzücü bir vakitte Meghan’ın Balmoral’da olmasının uygun olmayacağını” söyledi. İkili, Kraliçe’nin öldüğü gün tesadüf yapıtı Londra’da bulunuyordu. Prens Harry, Kraliçe’nin mevti kamuoyuna açıklandıktan 1.5 saat sonra Balmoral’a varabilmiş, sonrasında buradan ayrılan birinci aile üyesi olmuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.