SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Putin kendini İmparator Petro’ya benzetti… “Rus topraklarını geri almak için savaşıyorum”

Putin kendini İmparator Petro’ya benzetti… “Rus topraklarını geri almak için savaşıyorum”Rusya ve Ukrayna ortasındaki savaş sürerken Rus başkan …

Putin kendini İmparator Petro’ya benzetti… “Rus topraklarını geri almak için savaşıyorum”
Akacan The Mall
10.06.2022 11:22
0
A+
A-

Putin kendini İmparator Petro’ya benzetti… “Rus topraklarını geri almak için savaşıyorum”
Rusya ve Ukrayna ortasındaki savaş sürerken Rus başkan Vladimir Putin’in aksiyonları ve telaffuzları tartışma yaratmaya devam ediyor. Ukrayna’yı işgalini Donbass’ı ‘Naziler’den arındırmak’ mazeretiyle aklamaya çalışan Putin artık de kendini tarihin en ünlü Rus imparatorlarından birine benzetti ve gerçek niyetini ortaya koydu…

Hem liberal hem de muhafazakâr Ruslar tarafından beğenilen ve ‘otokratik bir modernleştirici’ olarak anılan Rus İmparatoru Büyük Petro (I. Petro) 43 yıl karar sürdü ve İsveç’ten fethettiği topraklar üzerine yeni bir başşehir inşa edilmesini emretti. Bu yeni başşehir Putin’in de memleketi olan St. Petersburg’du.

Bu, Baltık Denizi kıyılarındaki bataklıklarda Petro’nun “Avrupa’ya açılan penceresini” inşa etmek için mecburî emekçi olarak askere alınan on binlerce serfin hayatına mal olan bir projeydi.

Akacan The Mall

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, doğumunun 350. yıldönümünde Çar Büyük Petro’ya hürmet duruşunda bulunarak, Rus topraklarını geri kazanmaya yönelik ikiz tarihi arayışları ortasında bir paralellik çizdi.

Putin’in Ukrayna’daki gerçek amacı aylardır tartışılıyor… Bu son açıklama ise Rus önderin aklındakilere ışık tutmuş olabilir

Putin’in Petro için açılan sergiyi ziyaretinden evvel devlet televizyonu, Büyük Petro’yu sert bir askeri önder olarak öven, inşa ettiği modernize edilmiş ordu ve donanma ile İsveç ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kıymetine Rus topraklarını büyük ölçüde genişlettiğini anlatan bir belgesel yayınladı.

KENDİNİ EN BÜYÜK RUS İMPARATORUYLA KARŞILAŞTIRDI

Son yıllarda, Putin’in Rus tarihine olan ilgisi, kamuoyu önünde daha da arttı. Rus başkan Putin artık kendini Rus topraklarını geri almak için savaşan Büyük Petro ile karşılaştırıyor…

Rusya Devlet Lideri Putin, İsveç’e savaş açan çarla paralellik kuruyor ve Ukrayna’daki ‘kampanyanın’ Rusya’nın ‘temel değerlerinden’ kaynaklandığını söylüyor

Petro’nun ıslahatları Rusya üzerinde kalıcı bir tesir bıraktı ve Rus hükümetinin birçok kurumunun kökenleri onun hükümdarlığına kadar uzanmaktadır. İmparator Petro ayrıyeten 1917’ye kadar Rusya’nın başşehri olarak kalan Sankt-Peterburg kentini kurması ve geliştirmesiyle de tanınmaktadır.

Putin “Büyük Petro 21 yıl boyunca büyük kuzey savaşını yürüttü. Görünüşe nazaran İsveç ile savaş halindeydi, onlardan bir şey aldı. Fakat aldığı şey onlardan alınmış bir şey değildi. Aslında Rusya’nın olanı Rusya’ya geri verdi” dedi ve kelamlarına şu tabirlerle devam etti:

“Görünüşe nazaran Rusya’nın olanı iade etmek ve ülkeyi güçlendirmek de bize düştü. Ve bu temel bedellerin varlığımızın temelini oluşturduğu gerçeğinden yola çıkarsak, karşı karşıya olduğumuz misyonları çözmeyi katiyetle başaracağız.”

Putin Ukrayna’yı ‘Naziler’den’ arındırmaya mı çalışıyor yoksa maksadı büyük bir Rus İmparatorluğu mu kurmak?

TEHDİT İSVEÇ VE FİNLANDİYA’YI HAREKETE GEÇİRMİŞTİ

Putin’in bu üstü örtülü tehdidi, Ukrayna’da işini bitirdikten sonra Estonya, İsveç ve Finlandiya dahil olmak üzere Baltık’ta savaş başlatacağına dair kaygıları artırdı. Aslında İsveç ve Finlandiya’yı, Putin’in işgal etmesi durumunda ittifakın karşılıklı savunma taahhüdünden korunma umuduyla NATO’ya katılmak için başvurmaya sevk eden de bu kaygı olmuştu.

İktidarda 23. yılında olan Putin, güçlerinin kentleri harap ettiği, binlerce insanı öldürdüğü ve milyonlarca insanı kaçmaya zorladığı Ukrayna’da Rusya’nın aksiyonlarını tekraren haklı çıkarmaya çalıştı ve Ukrayna’nın gerçek bir ulusal kimliği olmadığını tez eden bir tarih görüşü öne sürdü.

Putin, Nisan 2020’de, Rusya birinci koronavirüs karantinasına girerken, televizyonda millete hitaben yaptığı bir konuşma sırasında salgını orta çağ Rusya’sının dokuzuncu yüzyılda uğradığı istilalarla karşılaştırdığında birtakım etraflarda şaşkınlık yaratmıştı.

Putin’in son açıklamaları “Gerçek niyetini açığa çıkardı” yorumlarına sebep oldu

MOSKOVA’NIN TEZİ ÇOKTAN ÇÜRÜDÜ

Temmuz 2021’de Kremlin, Putin’in Rusya ve Ukrayna’nın yapay olarak bölünmüş tek bir ulus olduğunu savunduğu “Ruslar ve Ukraynalıların tarihî birliği üzerine” başlıklı yaklaşık 7.000 sözlük bir makale yayınladı. Şubat ayında ise Rusya Ukrayna’ya asker göndermesinin temellerini attı.

Moskova, Ukrayna’daki savaşını, komşusunu silahsızlandırmak ve “Nazilikten arındırmak” için hududun ötesine asker gönderdiğini söyleyerek legalleştirmeye çalıştı. Ukrayna ve Batılı kaynaklarsa bunun temelsiz bir sav olduğu söylüyor.

Rusya’nın “özel askeri harekâtı” olarak isimlendirdiği operasyonun başlamasından evvel Putin, Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir Lenin’i, Ukrayna’yı, Putin’in tarihî olarak Rus toprağı olduğunu söylediği topraklarda yaratmakla ve bu toprakların tohumlarını ekmekle suçladı.

Orduda yaşanan huzursuzluk, istifalar ve kovulmalardan sonra Putin’in savaşın yönetilmesinin de başına geçtiği tez ediliyor

“HEM ÇAĞDAŞ HEM DE OTORİTER OLMAK İSTİYOR”

Buna karşılık, Rus önder, Sovyet diktatörünün “totaliter” baskıcı kimliğini kabul etmesine karşın, “sıkıca merkezileştirilmiş ve katiyetle üniter bir devlet” yarattığı için Joseph Stalin’e ihtiyatlı bir övgü sundu.

Bu ortada, Lenin ve Nikita Kruşçev de dahil olmak üzere güçlü, üniter bir Rus devletine aykırı olarak görülen başkanlar, katkılarının önemsenmediğini gördüler.

Carnegie Milletlerarası Barış Vakfı’nın kıdemli üyelerinden Andrei Kolesnikov, “Putin, sert, güçlü yöneticiler olarak gördüğü önderleri seviyor. Tarihe daha çok Müthiş İvan üzere zalim bir hükümdar olarak geçecek olsa da, Büyük Petro usulü bir çağdaşlaştırıcı olarak görülmek istiyor.” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.