SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

“Türkiye, alanda ve masada güçlü olmalı”

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Washington’da Türk vatandaşlarla buluşmasında, “Türkiye sahada ve masada güçlü olmalı. Türkiye olarak biz bölgemizdeki sorunların çözümü için yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi.

“Türkiye, alanda ve masada güçlü olmalı”
Akacan The Mall
19.01.2023 11:36
0
A+
A-

“Türkiye, alanda ve masada güçlü olmalı”
Türkiye-ABD Stratejik Düzeneği kapsamında ABD’nin başşehri Washington DC’de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Washington’da Türk vatandaşlarla buluşmasında, “Türkiye alanda ve masada güçlü olmalı. Türkiye olarak biz bölgemizdeki problemlerin tahlili için ağır efor sarf ediyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi temasları kapsamında geldiği ABD’deWashington’da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir ortaya geldi.

Çavuşoğlu, daha evvel daha çok New York’taki vatandaşlarla bir ortaya geldiklerini söyleyerek, “Biz her ziyaretimiz vesilesiyle mümkün olduğunca vatandaşlarımızla, hatta yurt dışındaki soydaşlarımız da, akraba topluluklarımızla bir ortaya gelmeye çalışıyoruz. Daha evvelki ziyaretlerimizde daha çok New York’ta o bölgede yaşayan vatandaşlarımızla bir ortaya geliyorduk. Bugün hatta o bölgeden gelen New York’tan, New Jersey’den gelen vatandaşlarımız, dostlarımız da ortamızda. Süryani toplumunun temsilcileri de bugün ortamızda. Kendilerine de çok teşekkür ediyoruz. Ankara’da konuk ettik kendilerini. Bu sefer burada Washington DC’de bir ortaya gelme imkanımız oldu. Malumunuz resmi ziyaret için Washington’a geldim. Bugün çeşitli etkinliklere katıldık buradan Houston’a geçerek oradaki başkonsolosluğumuzun yeni binasının resmi açılışını yapacağız. Vatandaşlarımızla orada da bir ortaya geleceğiz. Ayrıyeten Houston merkezli bir Think Tank’ta da öğlen yemeğinde Türkiye’nin dış siyasetini Türkiye- ABD bağlarını değerlendireceğiz. Tıpkı bugün sabah SETA’nın düzenlediği bir aktiflikte yaptığımız üzere. Biraz evvel yeniden büyükelçimizin tertibinde burada birçok Think Tank ve değişik toplumun toplumun farklı toplumların temsilcileriyle yaptığımız gibi” sözlerini kullandı.

Akacan The Mall

“YENİ FIRSATLAR VAR”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Bugün Dışişleri Bakanı Sekreter Blinken’la çok yararlı görüşmeler gerçekleştirdik. Dün bizim uzmanlarımızla, farklı bakanlıklardan ve kurumlardan arkadaşlarımızla ABD muhataplarıyla da çok yararlı bir görüşme ya da görüşmeler gerçekleştirdik. Büyükelçimiz ve Dışişleri Bakan Yardımcımız Sedat Bey’in başkanlığında Türk heyeti olarak. Ve güzel ilgilerimizin tüm boyutlarını değerlendirdik. F13 projesi dahil iş birliği alanlarımızı bugün kıymetlendirme imkanımız oldu. Bilhassa ikili ticaret hacmimiz güç konusunda yeni fırsatlar var. Bunları kıymetlendirmemiz gerekiyor. Ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bizim LNC ithalatımız dördüncü sıraya yükseldiğini de öğrendim. Zira geçen sene beşinci sıradaydı. Bu işbirliğimizi daha da arttıracağız. Ticaretin önündeki manileri kaldırarak yüz milyar dolara ulaşmamız gerekiyor. Tekrar farklı alanlarda müspet gündeme nasıl odaklanabiliriz Bu gayeyle esasen stratejik mekanizmayı kurmuştuk 2021 yılında ABD’nin teklifi üzerine. Bu düzeneğin bir emeli var olan meseleleri diyalog yoluyla çözmek. Buradaki FETÖ mevcudiyeti birebir biçimde yaptırımlar ve de ABD’nin Suriye’deki PKK, YPG’ye verdiği dayanak bağlarımızı gölgeleyen sorunlar. Hasebiyle bunları aşmak ancak birebir vakitte da müspet gündeme odaklanarak iş birliğimizi genişletmek için bu mekanizmayı kurduk” dedi.

“YOĞUN GAYRET SARFEDİYORUZ”

Görüşmede, Ukrayna ve Suriye hususlarının da değerlendirildiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Ukrayna’daki savaş, Suriye’de hepimizi ilgilendiren mevzuları da kıymetlendirme imkanımız oldu. Olağan Afganistan’daki durumuda. Taliban idaresinin bayanlara yönelik yasakları, kız öğrencilere yönelik eğitim yasağı kısıtlamaları hepimizi üzdü. İslam dünyası olarak en güçlü yansıyı de biz verdik. Natürel bilhassa Türkiye olarak biz bölgemizdeki sıkıntıların tahlili için de ağır efor sarf ediyoruz. Savaşı durdurmak büsbütün bizim elimizde değil. Aslında başlangıçta epey uzaklık katedilmiş hatta taraflar bir ateşkes için en azından başlangıcı olarak yakınlaşmıştı. Lakin artık savaş uzadı. Koşullar değişti. Daha karmaşık hale geldi farklı boyutları var. Müzakere edilecek çok daha farklı alanlar gelişti maalesef. Bir taraftan bu husustaki çabalarımızı devam ettirirken, öteki taraftan tahıl mutabakatının problemsiz bir biçimde işlemesi taraflar ortasında esir takasının devam etmesi, birebir vakitte Zaporijya nükleer santral konusunda rastgele bir riskinin oluşmaması için Rasotam’la Memleketler arası Atom Gücü Ajansı ortasındaki görüşme ABD ile Rusya ortasında bilhassa nükleer silahın kullanılmaması tarafındaki görüşmeler dahil birçok yüz yüze görüşmeye ve birçok işbirliğine aracılık yapıyoruz. Türkiye olarak bölgemizde barış istiyoruz. Son vakitlerde Suriye’deki rejimle de bilhassa bir siyasi tahlilin yani devam eden ve sonuç elde edemediğimiz siyasi sürecin canlandırılması ve sonuca ulaşması için bir süreç başladık. Suriyelilerin meskenlerine dönmesi yalnızca Türkiye’dekiler değil terörle uğraş konusunda iş birliğimizin artması üzere adımlar da atıyoruz” formunda konuştu.

“UMARIM ERMENİSTAN DA BARIŞ SÜRECİNE DAHİL OLUR”

Çavuşoğlu, Ermenistan’ın da barış sürecine dahil olmasını beklediklerini belirterek, “Orta Asya’yla Türk devletleri teşkilatıyla işbirliğimizi güçlendiriyoruz. Kurulu bir milletlerarası teşkilata dönüştürdük. Türk Devletleri Teşkilatı en son Semerkant’taki tepeyle de türel altyapısını güçlendirdi. Tüm kurumları tıpkı çatı altında topladık. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti teşkilata gözlemci oldu. KKTC için de çok değerli. Ve anayasal ismiyle gözlemci oldu. Fakat teşkilatın Akdeniz’le bağlarını güçlendirmek bakımında da çok kıymetli. Artık herkes dikkatini buraya vermeye başladı. Orta Asya, Türk Devletleri teşkilatı, gözlemci olmak isteyen çok sayıda ülke var. Bunun da şartlarını, kriterlerini belirledik. Fakat bu savaşla bir arada önümüze çıkan fırsatlar var. Bilhassa Kuzey Koridor’un alternatif olarak ortadan kalkmasından sonra doğu batı orta koridor. Yani Hazar geçişli orta koridorun gerek güç koridoru, gerekse ulaştırma, lojistik, ticaret koridoru bakımından kıymeti arttı.Biz de bunu kıymetlendiriyoruz. Üçlü, dörtlü sistemler Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan ve Gürcistan da doğal buna dahil. Umarım Ermenistan da bu sürece dahil olur. Yani barış yolunda samimi adımlar atar. Son vakitlerde müzakerelere yönelik maalesef geri adımlar gördük. Bugün Blinken, Paşinyan’ın bu mevzuda samimi olduğunu söyledi fakat bunu biz yalnızca kelamda değil, harekette de görmek istiyoruz. Türkiye’yle Ermenistan ortasında da bir olağanlaşma süreci var. Bunu kardeş can Azerbaycan ismine da söyleyebilirim. Türkiye ve Azerbaycan olağanlaşma konusunda samimi. Ve bu tarafta teklifler oldu, teklifler oldu” tabirlerini kullandı.

“SAHADA VE MASADA GÜÇLÜ OLMAMIZ GEREK”

Türkiye’nin alanda ve masada güçlü olması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Elbette dünya güç bir süreçten geçiyor, çatışmalar, krizler, besin güvenliği, güç krizleri vs. Biz Türkiye olarak bu aksiliklerin ülkemize tesirini en aza indirmek için de çalışıyoruz. Ve biraz evvel söylediğim üzere fırsatları pahalandırmak için de çalışıyoruz. Elbette bizim etrafımızdaki meselelere baktığımız vakit dünyadaki çatışmaların ve krizlerin yüzde altmışı bizim coğrafyamızda. Buna Afganistan’a da dahil edecek olursak. Bu türlü bir coğrafyada yaşarken meselelerin tahliline katkı sağlamak bizim misyonumuz. Fakat Türkiye olarak tesir alanımızı yalnızca bölgemizde sınırlarsak olmaz. Bugün Latin Amerika bölgesinde, Venezuela dahil meselelerin tahlili için diyalog için çaba sarf eden bir ülkeyiz. Afrika da aynı şekilde, Filipinler’de, aynı şekilde ve ara buluculuk dostlar grubunun eş başkanlığını DMD, AGİT’te ve İslam İşbirliği Teşkilatında yapan tek ülkeyiz. Ve diğer ortaklarımızla birlikte çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Elbette dış politikamızın aktif olması lazım. Girişimci, insani olması lazım. Sahada ve masada güçlü olmamız lazım. Bayrağımız dünyanın her yerinde dalga, bayrağımızın dalgalanması gerekiyor. 257 misyonumuzla en büyük beşinci diplomatik ağa sahibiz şu anda Türkiye olarak. Fakat bu misyonlarımızda bayrağımız dalgalanacak ama bu bayrağın gölgesinde bizden hizmet isteyen vatandaşlarımıza da hizmetin en kalitelisini, en hızlı şekilde vermek dış politikamızın önceliklerinden bir tanesidir. Yapay zekadan bile faydalanmaya çalıştık. Vatandaşlarımıza verdiğimiz konsolosluk hizmetlerinde görme engelli vatandaşlarımız için daha doğrusu işitme engelli vatandaşlarımız için farklı yöntemlerle hizmet vermek için de teknolojilerimizi geliştiriyoruz ve kullanıyoruz” şeklinde konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.