SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Pekin’de ağır diplomasi trafiği… Bir günde 2 kritik görüşme: Suudi ve İranlı Bakanlar Pekin’de buluştu

Diplomasi atağı yapan Çin dün iki değerli toplantıya mesken sahipliği yaptı. Martta iki bölgesel rakip Riyad ve Tahran’ı uzlaştıran Pekin, dün iki ülke bakanını ağırladı. Birebir gün AB ve Fransa başkanları de Çin Lideri Şi Cinping ile görüşerek Ukrayna krizi için tahlil aradılar.

Pekin’de ağır diplomasi trafiği… Bir günde 2 kritik görüşme: Suudi ve İranlı Bakanlar Pekin’de buluştu
Akacan The Mall
07.04.2023 08:38
0
A+
A-

Pekin’de ağır diplomasi trafiği… Bir günde 2 kritik görüşme: Suudi ve İranlı Bakanlar Pekin’de buluştu
Diplomasi atağı yapan Çin dün iki kıymetli toplantıya mesken sahipliği yaptı. Martta iki bölgesel rakip Riyad ve Tahran’ı uzlaştıran Pekin, dün iki ülke bakanını ağırladı. Tıpkı gün AB ve Fransa başkanları de Çin Lideri Şi Cinping ile görüşerek Ukrayna krizi için tahlil aradılar.

Geçen ay Suudi Arabistan ve İran’dan heyetleri Pekin’de buluşturarak Ortadoğu’nun iki rakip ülkesi ortasında sürpriz bir uzlaşı sağlayan Çin, bu teşebbüsün devamı niteliğinde ikinci toplantıya mesken sahipliği yaptı. Dün, iki ülke dışişleri bakanları 7 yıl ortadan sonra birinci sefer Pekin’de bir ortaya geldi. Görüşmeler öncesi Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, konukları İranlı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan ile Suudi Faysal bin Ferhan’ın ellerini kavuşturarak kameralara el ele poz vermelerini sağladı.

UÇUŞLAR BAŞLAYACAK

Akacan The Mall

Abdullahiyan ve Ferhan ortasında bir saatten kısa süren bu birinci resmi görüşme sonrası yayımlanan ortak bildiride, mart ayında uzlaşıldığı üzere büyükelçiliklerin mayısa kadar açılmasıyla diplomatik bağların resmen tesis edileceği, buna ek olarak bir de Meşhed ve Cidde kentlerinde konsolosluk kurulacağı belirtildi. Ayrıyeten karşılıklı uçuşlara evvel resmi ve özel uçaklarla başlanacağı, vatandaşların ticari uçuşlara iştiraki için ise vizelerle ilgili çalışma yapılacağı kaydedildi.

ÇİNLİ BAKAN MEMNUN

Mart uzlaşısını bir adım öteye taşıyan dünkü buluşmadan sonra artık İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ramazan bitmeden Riyad’ı ziyareti bekleniyor. Gelişmeler Çin için diplomatik zafer niteliğinde. Çin Dışişleri Bakanlığı, bakanların “katkılarından ötürü Çin’e şükranlarını tabir ettiklerini” söyleyerek oynadıkları rolden duydukları memnuniyeti lisana getirdi. Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ülkesini “Washington güdümünden” uzaklaştırmaya çalışırken, dünyanın ikinci büyük iktisadı Pekin’in bölgedeki aktifliği artıyor.

10 YIL SONRA BİRİNCİ: RUS FIRKATEYNİ CİDDE’DE

Suudi Arabistan’ın ABD ekseninden uzaklaşarak Çin’le yakınlaştığı bir ortamda Rus donanmasına ilişkin iki gemi, 10 yıl sonra birinci defa bu ülke limanlarına yanaştı. Zirkon hipersonik füzeleri taşıyan Amiral Gorshkov fırkateyni ile bir tanker gemi, besin ve su ikmalinin yanı sıra işçi için bir “kültür programına” katılmak üzere Cidde Limanı’na demirledi. Burada 24 saatten az kaldıktan sonra ayrıldı.

MACRON UMUDUNU Şİ’YE BAĞLADI

BİR müddettir Avrupalı başkanların mekik diplomasisinin odağında yer alan Çin, bağlantılarda düzgün polis rolüne soyunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile berbat polisi oynayan Avrupa Birliği Komitesi Lideri Ursula von der Leyen’i ağırladı. Çin Devlet Lideri Şi Cinping, konuklarıyla hem ikili hem de üçlü formatta görüştü.

‘SİZE GÜVENEBİLİRİM’

Şi-Macron görüşmesinde tartı Ukrayna’ydı. Taraflar çatışmaların sona erdirilmesi için bir an evvel barış görüşmelerine başlanması davetinde bulunurken nükleer silah kullanılmasını reddettiler. Macron, Şi Cinping’e, “Rusya’nın aklını başına getirme ve herkesi müzakere masasına oturtma konusunda size güvenebileceğimi biliyorum” dedi. Macron, Rusya başkanı Vladimir Putin’i müzakere masasına oturtma konusunda umudunu Çin’e bağlamış görünürken Moskova, daha şimdiden Çin’in mümkün arabuluculuğuna kapıyı kapattı.

BRÜKSEL-PEKİN BAĞLANTILARI DE MASADA

Çin’in “harika ve tesirli bir arabuluculuk potansiyeline” sahip olduğunu söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Ukrayna’daki durum karmaşık. Siyasi bir tahlil ihtimali yok ve şu an için özel askeri operasyona devam etmekten öbür bir yol yok” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde Çin konusundaki sert açıklamalarıyla dikkat çeken Von der Leyen ise iletilerinin odağına, değişken jeopolitik ortamda karmaşık hal alan AB-Çin ilgilerinin tüm taraflarını birlikte tartışmanın değerini yerleştirdi. Bilhassa Ukrayna savaşı sonrasında giderek artan ABD-AB yakınlaşmasından rahatsız olan Çin ise Brüksel’in uygunca Washington’un yörüngesine girmesini engelleme çabasında.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.