SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

OECD Yöneticisi Schleıcher: Türkiye’den öğrenilecek çok şey var

OECD Yöneticisi Schleıcher: Türkiye’den öğrenilecek çok şey varOECD Eğitim ve Hünerler Yöneticisi Andreas Schleicher, OECD ülkeleri ortasında …

OECD Yöneticisi Schleıcher: Türkiye’den öğrenilecek çok şey var
Akacan The Mall
29.09.2022 13:37
0
A+
A-

OECD Yöneticisi Schleıcher: Türkiye’den öğrenilecek çok şey var
OECD Eğitim ve Hünerler Yöneticisi Andreas Schleicher, OECD ülkeleri ortasında, eğitimde fırsat eşitliği, öğretmenlerin mesleksel gelişimi ve mesleksel eğitimin güçlenmesinden oluşan üç alanda birden tıpkı anda katma bedel yaratabilen ülke sayısının yok denecek kadar az olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye’nin örneklerinden öğrenilecek çok şey var” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 7-8 Aralık 2022 tarihlerinde Paris’te düzenlenecek OECD Eğitim Siyasetleri Komitesi (EDPC) Bakanlar Toplantısı hazırlık çalışmaları kapsamında OECD Eğitim ve Hünerler Yöneticisi Andreas Schleicher, OECD Siyaset Tavsiye ve Uygulama Kısmı Lideri Paulo Santiago ve gerçekleştirilecek toplantının moderatörü Hekia Parata ile çevrim içi bir toplantı gerçekleştirdi. Türkiye’nin fırsat eşitliğini güçlendirmek ve eğitimde kitleselleşme evresini tamamlamasıyla ilgili tecrübelerini iştirakçilerle paylaşan Bakan Özer; Türkiye’nin bu tecrübelerinin yalnızca Türkiye’de kalmaması gerektiğini düşündüğünü söyleyerek şöyle konuştu:

ÜÇ ANA NOKTAYA EĞİLDİK
“Bu yaşanılan süreçlerin bir muvaffakiyet kıssası olarak öteki ülkelere de aktarılması, bu potansiyelde olan ülkelerle de paylaşılmasının çok değerli olduğunu düşünüyorum. Biz Bakanlık olarak son 1 yıl içinde gelinen yeri çok daha üst düzeylere taşımak için üç ana noktaya eğildik. Bunların her biri iç içe geçmiş, birbirini tamamlayan bir yapıya sahip. Birinci ve en kıymetli mevzunun eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirerek, mevcut 2 bin 782 anaokulu varken buna ek olarak bir yıl içinde 3 bin yeni anaokulu açmayı amaç olarak koyduk ve bütçemizi buna nazaran ayarladık. Gelinen noktada 10 ay üzere kısa müddette 1.700 anaokulunu hizmete açmanın memnunluğunu taşıyoruz. 2022 yılının sonuna kadar 3 bin değil, yaklaşık 4 bin yeni anaokulunu hizmete açmış olacağız.

Akacan The Mall

ÖĞRETMENLERİMİZİ DESTEKLEMEYE DEVAM ETTİK
İkinci kritik husus eğitim sisteminin ana ögesi olan öğretmenlerin şahsî ve mesleksel gelişimlerinin güçlendirilmesi için öğretmenlerin isteklerine uygun programlar oluşturarak okul temelli mesleksel gelişim eğitimlerinin düzenlenmesiydi. Bu bağlamdaki bütçeyi bir evvelki yıla nazaran 35 kat artırdık. Eğitim konusunda vakit ve yer sınırlılıklarını ortadan kaldıran Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) isimli dijital platformun da sağladığı kapasite ile bir yıl içinde çok kıymetli aralık aldık. 2020 yılında Türkiye’de öğretmen başına düşen eğitim saati ortalama 44 iken, 2021 yılında bu 94 saate çıktı. 2022 yılında 9 aylık mühlet içinde 192 saate çıktı. Son 30- 40 yılın öğretmen başına düşen azamî ders saati düzeyine ulaşabildik. Nitelik olarak da hakikaten çok çeşitlendirilmiş içerik ve zenginleştirilmiş eğitimlerle öğretmenlerimizi desteklemeye devam ettik.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİ SÜREÇLERE DAHİL ETTİK
Bir öbür kıymetli husussa mesleksel eğitim. Mesleksel eğitim bizde iki kanaldan veriliyor. Bir meslek lisesi, bir de meslek eğitim merkezi. Biz meslek liselerinde mevcut yapıyı güzelleştirmek için kesim temsilcilerini eğitim süreçlerinin tamamına dâhil ettik. Bölüm temsilcilerini süreçlerinin içerisine kattığımız vakit mesleksel eğitimin kalitesini inanılmaz derecede arttığını ve akademik olarak başarılı öğrencilerin de mesleksel liselerine ağır bir talepte bulunduğunu gördük.

EĞİTİMLE İLGİLİ HOŞ MUVAFFAKİYET KISSALARI ÇIKACAK 
Bunların haricinde okullar ortası imkân farklarını azaltmak için yapılan projelere de değinen Özer, gereksinimi fazla olan okullara daha çok bütçe gönderildiğini ve eğitim öğretim yılı başlangıcında okullara aktarılan kaynağın yaklaşık 4 milyar lira olduğunu da vurgulayarak iki ay içerisinde tüm okullara kütüphane yapıldığını, Temel Eğitimde 10.000 Okul projesiyle dezavantajlı okullara müspet dayanaklar sağlandığını belirterek, “Son bir yıldaki performansa baktığınız vakit nitekim kısa müddette çok değerli uzaklıklar alındığını ve bundan sonra da Türkiye’den eğitimle ilgili çok hoş muvaffakiyet kıssalarını ortaya çıkaracağına inanıyorum. 7-8 Aralık’ta Paris’te düzenlenecek Eğitim Bakanları Tepesi’nde bunların ayrıntılandırılarak anlatılmasının da önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum.” dedi. 

TÜRKİYE’Yİ KIYMETLİ BİR EMSAL OLARAK GÖRÜYORUZ
Bakan Özer’in konuşmasının akabinde değerlendirmelerde bulunan OECD Eğitim ve Hünerler Yöneticisi Andreas Schleicher Türkiye’yi her vakit kıymetli bir emsal olarak gördüklerini belirterek şunları söyledi.

“Eğitime erişimden tutun da hakkaniyet ve eğitimin niteliğine kadar nitekim çok muvaffakiyetler elde ettiniz. Birçok farklı alanda ve OECD ülkeleri ortasında bu saydığınız 3 alanda birebir anda katma kıymet getirebilen ve ilerleme kaydedebilen ülke sayısı yok denecek kadar azdır diye düşünüyorum. Sayın Bakan, mesela ‘Maliye Bakanınızı bu söylediğiniz başarılara imza atarken nasıl ikna ettiniz? Bu başarılara imza atarken karşılaştığınız zorluklar oldu mu ve bunların üstesinden nasıl geldiniz?’ üzere mevzulara değinirseniz öbür Eğitim Bakanları için çok büyük yarar sağlayacaksınızdır. Dört gözle bekliyoruz. Toplantıya sizin çok büyük bir katma paha getireceğinize inanıyoruz. Bilhassa sizin değer atfettiğiniz alanların altını çizebilirseniz. İş gücü piyasasıyla eğitim alanı ortasındaki kontağa atıfta bulundunuz. Eşitsizliklerin giderilmesinden bahsettiniz. Sizin örneklerinizden öğrenebilecek çok şey var.

DİJİTALLEŞMEYE GİDEN ADIMLARI EN SÜRATLİ ATAN ÜLKE OLDUNUZ
Küresel COVID-19 pandemisiyle birlikte dünya çapında eğitimde dijitalleşmeye giden adımları en süratli atan ülkelerden bir tanesi oldunuz. Teknolojiden o kadar süratli bir biçimde faydalanmayı mümkün kıldınız ki orada çok fazla insan eğitimine orta vermeden ya da en azından çok büyük kayıp yaşamadan devam edebildi. Bu kadar süratli bir aksiyonun alınabilmesi bizim için sahiden keyifli örneklerden bir tanesi.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.