SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

NATO’da Yunan planı tutmadı

Türkiye’de yaşanan sarsıntılar sonrasında Atina-Ankara eksenindeki olumlu gelişmelere karşın Yunanistan, Lozan Antlaşması mucibince gayri askeri statüde olması gereken Ege’deki Taşoz ve Bozbaba adalarını da NATO tatbikatına dahil etme teşebbüsünde bulundu. Türkiye planı reddetti. NATO vazgeçti.

NATO’da Yunan planı tutmadı
Akacan The Mall
13.04.2023 08:05
0
A+
A-

NATO’da Yunan planı tutmadı
Türkiye’de yaşanan zelzeleler sonrasında Atina-Ankara eksenindeki olumlu gelişmelere karşın Yunanistan, Lozan Antlaşması mucibince gayri askeri statüde olması gereken Ege’deki Taşoz ve Bozbaba adalarını da NATO tatbikatına dahil etme teşebbüsünde bulundu. Türkiye planı reddetti. NATO vazgeçti.

6 Şubat sarsıntılarından sonra, Türkiye ile bağlantılarında yeni bir devir başlatan Yunanistan’ın, 1923 Lozan Antlaşması yeterince gayri askeri statüde bulunan Ege Denizi’ndeki Taşoz ve Bozbaba (Alios Afstrtios) adalarını NATO tatbikatına dahil etme teşebbüsü, Türkiye’nin yansısı üzerine sonuç vermedi. 

TÜRKİYE’DEN RET

Akacan The Mall

“CNN Greece” ve “Onalert” dahil üzere kimi Yunan haber sitelerine nazaran, bu yıl 27-31 Mart tarihleri ortasında Yunanistan’da yapılması programlanan NATO’nun “Ramstein Guard” isimli hava tatbikatının planlarını hazırlamakla misyonlu Yunan Genelkurmay Başkanlığı, tatbikat bölgelerine kuzey Ege’deki Taşoz ve Bozbaba adalarını da dahil etti. NATO’daki Türk kurmaylar, tatbikat planlarının onayı için yapılan toplantıda “Doğu Ege adalarının gayri askeri stütüsü ihlal ediliyor” diyerek, kelam konusu iki adanın tatbikat planlarından çıkarılmasını istediler. NATO Türkiye’nin itirazını kabul etti. Müttefik Hava Komutanlığı AIRCOM, “Ramstein Guard” tatbikatını iptal etme kararı aldı.

YUNANLARDAN TEPKİ

Aynı haberlerde, Yunan kurmayların, Ege adalarının Türkiye’den tehdit gördükleri için silahlandırdığını tez ederek, NATO’nun Taşoz ve Bozbaba adalarının tatbikata dahil edilmemeleri kararına reaksiyon gösterdikleri belirtildi.

6 YIL EVVEL DE OLMUŞTU

NATO’nun 2017’deki “Ramstein Guard” tatbikatında da misal gelişmeler yaşanmıştı. Yunan kurmaylar, o tatbikatın planlarına bir Yunan savaş uçağının Limni Adası üzerinde uçması senaryosu dahil etmek istemiş, Türk kurmaylar da tekrar birebir nedenle reaksiyon göstermişti. NATO, Türkiye’nin itirazını haklı bulunca, Yunanistan yeniden tatbikatı iptal etmişti. Türkiye, Lozan ve Paris Antlaşması çerçevesindeki adaların silahlandırılmasına karşı çıkıyor, Yunanistan ise ulusal müdafaa çerçevesinde bu türlü bir hakkı olduğunu savunuyor.

AK PARTİ BEYANNAMESİ YUNAN MEDYASINDA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Türkiye’nin Ege uyuşmazlıkları ile ilgili tezlerini tekrarlamasını, yeni yakınlaşma sürecinin uzun ömürlü olmayacağına dair “ilk işaret” sayan Yunan medyası, AK Parti’nin seçim beyannamesini “ikinci işaret” olarak kıymetlendirdi. Yunan medyasında, AK Parti seçim beyannamesinde Yunanistan ile ilgili sözlerin bir kısmı “Erdoğan’dan tahrik”, “Türkler tekrar eski kaseti çalıyor”, “Milliyetçilik heyezanı” ve “Yakınlaşma sürecini çöpe atıyorlar” başlıkları ile yer verildi.

Yunan medyası AK Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan “Yunanistan’ın memleketler arası hukuku ve muahedeleri ihlal eden adımları, Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz ölçekli güvenliğini riske atmaktadır” ve “Mavi vatanımızın en temel sütunlarından Doğu Akdeniz ve Ege’de, ülkemizin ve KKTC’nin memleketler arası hukuktan kaynağını alan legal menfaatlerini bütün imkanlarımızı seferber ederek koruyacağız” kısımlarını yayınladı. Buna karşı tıpkı “Asrın felaketinde yanımızda yer alan Komşumuz Yunanistan ile Ege ve Doğu Akdeniz’deki uzlaşmazlıkları diplomatik müzakereler ile tahlile ulaştırmaya çalışacağız. Bunun iki komşu ülkenin ekonomik, insani ve kültürel etkileşim ve iş birliklerini de güçlendireceğine inanmaktayız” sözüne hiç yer verilmedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.