SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Limanlarda tahıl hazırlığı: Füze saldırısı muahedeyi bozmadı

Limanlarda tahıl hazırlığı: Füze saldırısı muahedeyi bozmadıİstanbul’da varılan tahıl sevkıyatı mutabakatından saatler sonra Odessa’ya yönelik …

Limanlarda tahıl hazırlığı: Füze saldırısı muahedeyi bozmadı
Akacan The Mall
26.07.2022 07:37
0
A+
A-

Limanlarda tahıl hazırlığı: Füze saldırısı muahedeyi bozmadı
İstanbul’da varılan tahıl sevkıyatı mutabakatından saatler sonra Odessa’ya yönelik Rus füze saldırısı mutabakatı bozmadı. Kiev idaresi, üç limanda sevkıyat için hazırlık yapıldığını duyurdu. Moskova da muahedeye bağlı kalacağını açıkladı.

Ukrayna savaşından dolayı dünyada patlak veren tahıl krizinin aşılması için Ankara’nın teşebbüsüyle İstanbul’da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) ortasında imzalanan mutabakat uyarınca Ukrayna’daki üç limanda tahıl ihracatı için hazırlıklara başlandı. Mutabakatın mürekkebi dahi kurumadan Odessa limanını füzelerle vuran Moskova da tahıl mutabakatına bağlı kalacağını beyan etti.

‘BU HAFTA BAŞLAYABİLİR’

Akacan The Mall

Ukrayna tarafı, tahıl mutabakatını hayata geçirmek için son günlerde yaşanan yeni aksiliklere karşın limanlarda hazırlıkların başladığını açıkladı. Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov dün basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki günlerde mutabakatın yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Bu hafta her şeyin başlaması için hazırlık yapıyoruz” dedi. Ukrayna Liman İşletmeleri Müdürlüğü tarafından yapılan basın açıklamasında da Kiev’in denetiminde bulunan Odessa, Çernomorsk ve Yujni limanlarının tahıl taşıyacak gemileri kabul etmeye hazır olduğu duyuruldu. Limanlara gelecek gemilerin elektronik posta yoluyla bildirimlerini ulaştırması gerektiği belirtildi. Gemi listesi şekillendikten ve İstanbul’da kurulan denetim merkezinin müsaadesi alındıktan sonra konvoy biçiminde üç Ukrayna limanına giriş ve yükleme yapılacağı ve akabinde tekrar konvoy halinde Ukrayna kara sularından çıkılacağı açıklandı. Gemilere tahıl yüklenmesine hangi tarihte başlanacağı ise belirtilmedi.

ZELENSKİ RUSYA’YI KINADI

Ukrayna’nın üç limanında tahıl ihracatını başlatma hazırlıkları devam ederken Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenski’den Rusya’yı kınama açıklaması geldi. İstanbul muahedesinin yapılmasından 24 saat sonra Odessa limanının Ruslar tarafından vurulmasını eleştiren ve kınayan Zelenski, “Rusların verdiği kelam bu kadar olur. Muahedenin daha mürekkebi kurumadan Odessa limanına füze saldırısı düzenlediler. Bu türlü devam ederse tahıl muahedesi askıya alınabilir” dedi.

MOSKOVA’NIN BEKLENTİSİ

Diğer taraftan İstanbul’da yapılan tahıl mutabakatı ile ilgili Rusya’dan da yeni açıklama geldi. Rusya’nın varılan muahedeye bağlı kaldığını söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Tahıl mutabakatının pratikte işlemesi için BM’nin üzerine düşen vazifeyi de yerine getirmesi gerek. Ukrayna’nın yanı sıra Rusya’nın tahılı ile gübresinin de dünya piyasalarına çıkışı için Rusya’ya uygulanan yasaklar kaldırılmalı. Karadeniz limanlarından tahıl ihracatı muahedesinin, Ukrayna’nın yanında Rusya’yı da kapsayacak biçimde parçalanamaz bir paket olarak hazırlandığını hatırlatmak isterim” diye konuştu. Afrika çeşidi kapsamında dün Kongo’da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Rusya’nın “İstanbul’da imzalanan tahıl sevkıyatı mutabakatına yönelik bir mahzur oluşturmadığını” söyledi. Lavrov, mutabakatın askeri operasyonların sürdürülmesini ve askeri altyapı tesislerini vurmalarını engellemediğini belirtti.

İLK ETAPTA YENİ GEMİYE MUHTAÇLIK YOK

İstanbul’daki tahıl muahedesi, pratikte yürürlüğe girdiğinde birinci etapta yeni gemilere de muhtaçlık duyulmayacak. Ukrayna limanlarında halihazırda savaşın başından bu yana 70 civarında kuru yük gemisi yolun açılmasını bekliyor. Buradaki gemiler, mutabakatla planlanan aylık 5 milyon ton tahılı rahatlıkla taşıyacak kapasitede.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.