SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Köylerde hayat savaşı

Sarsıntının etkilediği 10 vilayette felaketin büyüğü kent merkezlerinde yaşansa da 5 binin üzerindeki köy ve kırsal mahallede hayat savaşı veriliyor. Meskenlerin ziyan gördüğü bölgelerde barınma en büyük sorun. Ahırların büyük kısmı çökmüş durumda. Büyük oranda hayvan kaybı yaşanmadığı belirtilse de susuzluk ve yem kasveti besiciyi ve çiftçiyi korkutuyor.

Köylerde hayat savaşı
Akacan The Mall
11.02.2023 07:39
0
A+
A-

Köylerde ömür savaşı
Depremin etkilediği 10 vilayette felaketin büyüğü kent merkezlerinde yaşansa da 5 binin üzerindeki köy ve kırsal mahallede ömür savaşı veriliyor. Meskenlerin ziyan gördüğü bölgelerde barınma en büyük sorun. Ahırların büyük kısmı çökmüş durumda. Büyük oranda hayvan kaybı yaşanmadığı belirtilse de susuzluk ve yem badiresi besiciyi ve çiftçiyi korkutuyor.

Felaketin yaşandığı 10 kentte, kırsal mahalle sayısı 5 binin üzerinde. Can kaybı haberlerinin geldiği köylere giden yolların büyük kısmı kar nedeniyle kapalı. Meskenlerin, ahırların yıkıldığı ve şimdi ulaşılamayan çok sayıda köy olduğu bildiriliyor. Bunun yanında zelzeleden etkilenmeyen köyler de var. Köylerde barınma sorunu başta olmak üzere çöken ahırlar ve hayvanların bakımı şu anda en büyük sorun. Bölgede yem fabrikaları ziyan görmüş durumda ve üreticiden alınmayan sütler bilabedel dağıtılıyor. Konuştuğumuz köy muhtarları ve üreticiler bilhassa çadıra gereksinim duyduklarını belirtiyorlar. Hayvanlarına bakamayacaklarını söyleyen besiciler ise, endüstricilerden yardım isteyerek, hayvanların nakledilmesini talep ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin gelecek hafta bölüm temsilcileriyle bir ortaya gelmesi de bekleniyor.

‘BAKACAK DURUMDA DEĞİLİM’

Akacan The Mall

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Lideri Ahmet Yücesan, sarsıntıdan etkilenen köylerdeki ezaları şu sözlerle anlattı: “Üreticiler, ‘Hayvanlarımı köyden çıkaramıyorum, bakacak duruma değilim’ diyerek, yardım istiyor. Samandağ’da 60 hayvanı olan ve ahırı çöken bir besicimize, TIR gönderildi. Buna emsal öteki olaylar da var. Ahırlarda çelik sistem olduğu için hayvanların büyük oranda ziyan gördüğünü sanmıyorum. Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde pazartesi günü bir toplantı yapılacağı haberini aldık. Nakil ve yeme ulaşım şu anda en büyük sorun.” İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Lideri Ali Kopuz da “Kış olduğu için halk kentteydi. Köylerde enkaz altında çok insan yok. Bakanlık da çadır gönderiyor. Bir ay sonra yem badiresi olur” dedi.

KURTULAN HAYVANLAR SUSUZLUKTAN ÖLECEK

* Ali Mirioğlu, Hatay, Defne, Yeşilpınar: Köylerde düşünce çok büyük, ahırlar yıkık. Şu ana kadar zayiat duymadım lakin hayvanlar susuzluktan ölecek. Beşerler bir haftalık kalan yemlerinin tedirginliğini yaşıyor. Besin, su erişimimiz var ancak yıkım çok.

* Mustafa Gürbüz, Kahramanmaraş, Andırın ilçesi, Akçakoyunlu Köyü Muhtarı: Konutlarımız tek katlı, apartman değil o yüzden can kaybımız ve fazla derdimiz yok. Yem düşüncelerimiz var.

* Mahmut Erdoğan, Adıyaman, Adalı Köyü Muhtarı: Köyümüzde 45 hane var, can kaybımız yok lakin ahırlarımız yıkıldı. Yollarımız kapalı. Beşikli köyünde durum bizim köyümüzden çok daha makus.

* Ramazan Tapan, Adıyaman, Çamlıca Köyü Muhtarı: Köyümüzün nüfusu 300’ün üzerinde, can kaybımız yok ancak konutlar büyük hasar gördü, insanlarımızın meskenleri yok. Konteyner ve çadıra muhtaçlığımız var. Yollarda ağır hasar ve ölen hayvanlarımız yok.

* Mehmet Erkut, Malatya, Yeşilyurt, Tepeköy Muhtarı: En büyük problemimiz ısınma ve barınma. Çadır gereksinimimiz var zira meskenlere kimse giremiyor. Merkezin durumu kırsala nazaran daha makûs.

* Veysel Demir, Kilis, Akçabağlar köy Muhtarı: Kilis’te çok üzücü bir durum yok. Musabeyli ilçesinde düşünceliyiz. Şimdilik hayvanlarımız için yemlerimiz de var ancak bu yemler bizim 10 günlük muhtaçlığımızı karşılayabilir.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.